Skip links

#171 Bitcoin Island versus Bitcoin Beach

We zijn alweer aangekomen bij het laatste deel uit de serie over Bitcoin Island in de Filipijnen. Laten we in dit deel zowel terugkijken maar ook vooruitkijken en parallellen trekken met El Salvador. Want het Midden-Amerikaanse land verwelkomde een van de eerste circulaire bitcoin-economieën in El Zonte. Wat zijn de overeenkomsten, en wat zijn de verschillen?

De trouwe lezer van Focus weet dat we een tijd geleden ook een serie over El Salvador hebben geschreven. We spraken initiatiefnemers achter het Bitcoin Beach-project, toen zij hun projectplan als blauwdruk deelden voor andere beginnende circulaire economieën in de wereld. Een daarvan kwam in Boracay van de grond.

In het idyllische El Zonte accepteren winkeliers al enkele jaren bitcoin, wat uiteindelijk uitgroeide tot de beginnende nationale adoptie via president Nayib Bukele. Op Boracay is eenzelfde beweging gaande. Waar stopt de vergelijking en waar gaat deze wél op?

Laten we beide bitcoinplekken op zes aspecten met elkaar vergelijken:

  1. Locatie
  2. Context
  3. Adoptie
  4. Locals
  5. Potentie
  6. Community

Let’s go!

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.