Skip links

#170 Europa, Hong Kong en banken

Welkom bij deze vrijdageditie, waarin we het nieuws van de afgelopen week duiden. Regelgeving en Europa, ze komen in Bitcoin Focus vaak voorbij. De Europese Unie is nog altijd druk in de weer met raamwerken en richtlijnen voor bitcoin. Naast regels voor bedrijven, wordt er ook naar particulier gebruik gekeken. Denk daarbij aan het beheren van je eigen bitcoin, met eigen adressen en eigen wallets.

De Europese Unie wil graag zoveel mogelijk van de geldstromen koppelen aan een identiteit. Dat is ook de reden dat je bij geregistreerde bedrijven allerlei gegevens aan moet leveren voordat je bitcoin koopt.

Opvallend is dat men niet meer praat over ‘unhosted wallets’ of soortgelijke termen. Men kijkt nu naar ‘self-hosted adressen’, die moeten zoveel mogelijk in beeld worden gebracht. Ook wordt er (net als met contant geld) gesproken over een transactielimiet. In de praktijk is dat laatste bij zowel cash als BTC niet per se helemaal te voorkomen, en gelukkig maar.

Het is fysiek prima mogelijk om voor meer dan 10.000 euro aan cash een aankoop te doen. Alleen is dat dus wel wettelijk verboden. Het is niet onmogelijk om te doen, maar het wordt sterk ontmoedigd en is dus strafbaar. De gemiddelde autodealer zal zich waarschijnlijk wel aan die regels houden. Soortgelijke scenario’s kun je ook met bitcoin verwachten. Ontmoedigingsbeleid in de praktijk.

Dit voorbeeld is een kleine greep uit een groot plan genaamd de Markten in Crypto-Activa Verordening (MiCAR). De Nederlandsche Bank (DNB) liet eerder weten met smart te wachten op deze nieuwe Europese regels. In april van dit jaar is er een stemming hierover, tot eind maart is er ruimte voor meer input.

De stemmingsronde voor het Europees Parlement is al meerdere malen uitgesteld. Na die stemming komt de Europese Commissie nog aan bod.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt op dit moment nog géén toezicht op de cryptomarkt in Nederland. Dit zal echter veranderen met de invoering van MiCAR, naar verwachting in 2024.

Een woordvoerder van de AFM reageert in een email aan ons: MiCAR zal op sommige vlakken minder ver gaan dan bestaande wet- en regelgeving zoals MiFID II, en zal enkele zaken niet dekken, zoals het uitlenen van crypto’s. Voor dat laatste worden in de industrie verschillende termen gebruikt: staking, earn, lending. In de praktijk zijn het simpelweg renteproducten. Financiële producten en diensten gebaseerd op crypto’s vallen wel onder het toezicht van de AFM als ze onder de bestaande MiFID-regelgeving vallen.

Volg je het nog? De MiFID II staat voor Markets in Financial Instruments Directive II en is een set van Europese regels die bepalen hoe beleggingsdiensten en financiële instrumenten op de Europese markt zijn te reguleren en te organiseren.

Het is van toepassing op alle beleggingsdiensten, beleggingsactiviteiten en financiële instrumenten in de EU, en heeft invloed op financiële instellingen, markten en beleggers. De AFM-woordvoerder licht toe:

“Financiële producten of financiële diensten die gebaseerd zijn op crypto’s kunnen, door bestaande MiFID II regelgeving, wél onder ons toezicht vallen. Voorbeelden hiervan zijn: het beheren van een beleggingsinstelling die belegt in crypto’s, het uitgeven van een aandeel of obligatie met behulp van blockchaintechnologie en het uitgeven van op crypto’s gebaseerde derivaten.”

Aanbieders van cryptodiensten die in of vanuit Nederland actief willen worden, moeten een inschrijving in het openbaar register van DNB aanvragen. De AFM is niet betrokken bij dat proces.

Hong Kong

Bitcoinverkopers in Hong Kong krijgen te maken met regulering en een registratiesysteem. Vanaf 1 juni 2023 kunnen bedrijven hun gereguleerde handel starten. Een opmerkelijke stap, want ‘grote broer’ China staat namelijk niet bekend als land waar dit wel zou kunnen. Hong Kong heeft echter een aantal randvoorwaarden, waardoor ook veel bedrijven uit de industrie zich (willen) vestigen in de handelsstad.

Hong Kong staat bekend om zijn gunstige zakelijke omgeving, lage belastingen en liberale handelsbeleid.
Ook heeft deze hub vrijhandelsovereenkomsten met veel landen en is het een belangrijke tussenstop voor de handel tussen Azië en de rest van de wereld.

Hong Kong is geen onafhankelijk land, maar een Speciale Administratieve Regio (SAR) van de Volksrepubliek China. Het is een voormalige Britse kolonie die in 1997 is overgedragen aan China onder de overeenkomst van “Eén land, twee systemen”. Hierbij kreeg Hong Kong een grote mate van autonomie.

In de praktijk betekent dat Hong Kong een eigen regering en wetgevende raad heeft, een eigen economie en munteenheid en een onafhankelijk rechtssysteem. Hong Kong heeft bijvoorbeeld zijn eigen grondwet en er gelden andere regels voor de handel en het bankwezen dan in de rest van China.

Echter, de Chinese regering heeft wel (beperkte) zeggenschap over Hong Kong en heeft in 2020 een omstreden veiligheidswet ingevoerd die de politieke vrijheid en autonomie van Hong Kong beperkt. Om maar een voorbeeld te geven.

Voorlopig lijkt het er op dat Hong Kong één van de hotspots wordt om de Aziatische markt te bedienen. Een registratiesysteem voor financiële dienstverleners is niets nieuws of revolutionairs. Wel geeft het bedrijven meer zekerheid om binnen bepaalde kaders te werken.

Ander nieuws kort op een rij:

Banken

DZ Bank is de volgende financiële instelling in Duitsland met nieuws over bitcoin. Met behulp van de Zwitserse dienstverlener Metaco moeten zakelijke klanten aan de slag kunnen met BTC en ‘digitale assets’.

Het productaanbod is vrij eenvoudig uit te leggen: klanten van DZ Bank krijgen naast de andere opties (zoals aandelen en andere financiële producten) ook de optie om een deel van hun vermogen via DZ Bank in bijvoorbeeld bitcoin te stoppen.

De vraag is altijd wel: worden dit soort diensten ook echt gebruikt? Dat is altijd afwachten. Metaco beheert de fondsen en biedt banken een platform om deze diensten te faciliteren. Bitcoinhandel is big business. Een partij als DZ Bank probeert daar op een eigen manier op in te spelen.

Je zoekt het maar uit, met je bitcoin

Bitcoinbedrijven hebben het al van oudsher lastig als het gaat om bankdiensten. Niet voor niets zijn stablecoins erg populair in de markt. Om toch aan de (dollar) vraag te voldoen, grijpen veel partijen naar alternatieven in plaats van het normale bankverkeer.

Custodia Bank wil wél die bank zijn, waar bitcoinbedrijven kunnen aankloppen. De bank, onder leiding van Caitlin Long, wil dé dienstverlener worden. Om goedkoper en beter hun werk te doen, zijn ze bezig met een aanvraag voor directe toegang tot de Federal Reserve.

En die directe toegang tot de Amerikaanse centrale bank is toch wel een opmerkelijk principe. Houd bij het lezen ook in je achterhoofd dat je dit gedoe met bitcoin als techniek dus niet hebt. Maar elk bedrijf heeft, zelfs als je bitcoin only bent, direct of indirect te maken met dit fenomeen zodra je in contact komt met de dollar.

Directe toegang tot de Federal Reserve wordt in de Verenigde Staten “Direct Access to the Fed” of “Direct Fedwire Access” genoemd. Dit houdt in dat banken rechtstreeks toegang hebben tot het betalingssysteem van de Federal Reserve, genaamd Fedwire, in plaats van via tussenpersonen zoals correspondentbanken te werken.

Deze directe toegang tot de Fed biedt voordelen voor banken, zoals snellere en betrouwbaardere transacties, lagere transactiekosten en meer controle over het betalingsproces. Er zijn echter ook vereisten en verantwoordelijkheden waaraan banken moeten voldoen om deze toegang te krijgen en te behouden, zoals het handhaven van voldoende reserves en naleving van de regelgeving van de Federal Reserve.

Een mooie rits aan voordelen voor een bank, zo op het eerste gezicht. Caitlin Long en consorten komen er momenteel echter nog niet door. Zij blijven voorlopig afhankelijk van andere tussenpersonen voor hun liquiditeit.

Nog meer bitcoin

Naast open edities voor iedereen steken we bij Focus ook veel tijd in extra achtergrondverhalen. Denk aan interviews, documentaires en deep dives die aan bitcoin gerelateerd zijn.

Deze week bij premium: Het effect van NFT’s op bitcoin & de avonturen van Arnold op Bitcoin Island met allerlei tips hoe te overleven met alleen bitcoin.

Deze verhalen lees je als premium artikel op Bitcoin Focus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug) lezen. En daar komen er elke week meer bij. Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium-pagina.

Je kunt ons ook steunen met een eenmalige donatie of reken een los artikel helemaal modern af met lightning.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.