Skip links

#168 Bitcoin-only op Boracay

Je hebt het ongetwijfeld meegekregen: Bitcoin Focus was op Bitcoin Island. Op het eiland Boracay in de Filipijnen kun je met je lightningwallet en je koffer overleven met bitcoin. Je zag onze documentaire en ook artikelenserie hierover. Vandaag deel 4: hoe kun je er overleven met bitcoin-only? Wat moet je weten als jij naar Boracay wilt?

Nog even een korte achtergrond: Boracay is een eiland in het midden van de Filipijnen. 250 winkeliers accepteren bitcoinbetalingen en als je wilt kun je er zonder Filipijnse peso leven. Het project is gestart door lightningbedrijf Pouch en zij hebben ervoor gezorgd dat je zonder zorgen kunt vertoeven op het paradijs: van transport, verblijf, souvenirs en activiteiten.

Hoe kom je er?

Stel: je wilt de bitcoineconomie steunen en naar Boracay toe om het met eigen ogen te aanschouwen. Hoe kom je er? Schrik niet: hemelsbreed is het meer dan 10.000 kilometer van Nederland verwijderd en qua tijdzone zul je 7 uur de toekomst in moeten reizen. Een vlucht van Amsterdam naar Caticlan, Filipijnen kost je met overstappen minimaal 24 uur.

Mijn vlucht naar het Godofredo P. Ramos-vliegveld was in zekere zin uniek, gezien ik al in Cambodja was. Het enkeltje naar huis (Amsterdam) via Jeddah kostte mij 350 euro, maar tegenwoordig betaal je al bijna het dubbele.

Enfin, mocht je nog steeds naar Boracay willen, dan kun je jouw vliegticket kopen via Travala.com. Zij accepteren bitcoinbetalingen!

Check meer tips in dit artikel!

Eenmaal aangekomen op Caticlan moet je nog een 15 minuten durende rit maken met de boot. Gelukkig heeft Pouch al twee vaarbedrijven overgehaald om lightningbetalingen te accepteren. Dit zijn:

Helaas kwam ik er te laat achter en betaalde ik gewoon met creditcard. Maar: het kán.

Verblijf op het bitcoineiland

Aangekomen op Boracay kan het avontuur beginnen met het zoeken naar een accommodatie. Bij de hostels van The Lazy Dog of bij Ralphs Place kun je terecht voor jouw overnachting. Beide accepteren bitcoin en in het vorige deel van deze Filipijnen-serie heb ik met de eigenaren Djela en Karen gesproken.

Bij the Lazy Dog kom je terecht op een knusse, maar drukbezochte plek dichtbij het centrum van het eiland. Bij Ralphs Place is het rustiger, het is gelegen op de helling van de hoogste berg van Boracay.

Voor degenen met een lager budget is Bora Sky een aanrader. En je raadt het al: ze accepteren állemaal sats!

Vertoeven op het eiland

En nu? Tijd voor avontuur of juist een relaxed verblijf. Alles kan! Je kunt bijvoorbeeld via de lokale touroperator Christian (+63 951 085 2178) allerlei activiteiten boeken. Of het nu duiken, snorkelen, zeilen of parasailen is: je kunt ook hier je satoshi’s kwijt.

Zoals je eerder in deel 1 kon lezen werkte het prima, alleen moest Christian (helaas) de ontvangen satoshi’s wel direct weer omzetten naar cash geld. Hij is een tussenpersoon die dit soort activiteiten aanbiedt, waarbij hij slechts klanten naar de kantoortjes brengt, waar de toerist zich vervolgens moet registreren. En op deze plek accepteren ze alleen contant geld.

Zo betaal je dus al de activiteiten wél met bitcoin, maar wordt het in hetzelfde tempo in de bitcoinapp Pouch omgezet naar peso en deze peso-balans weer omgezet naar cash geld. Dat is de realiteit en ligt nog ver van de bitcointoekomst die we voor ons zien, waarbij mensen hun salaris in bitcoin willen ontvangen.

Zoek je koffie? Je kunt terecht bij Mocha Coffee. Wil je een tattoo? Inked Soul accepteert sats. Of wil je liever naar een resort en spa? Helios is the place to be. Stuk voor stuk: géén peso nodig.

Voor een traditionele maaltijd is Lake Town vlak naast het Pouch kantoor een echte aanrader. Tussen alle maaltijden door krijg je elke paar minuten heuse dansvoorstellingen. Of neem om de hoek een kijkje bij Two Brown Boys voor heerlijke burgers. Kasbar, één van de meest populaire bars op het eiland, doet ook mee en accepteert tevens sats.

Bij transport is cash helaas nog king, maar er zijn wel mogelijkheden. De 40 e-trikes die wél bitcoin accepteren rijden constant het hele eiland over. Maar die ga je niet zomaar even kunnen lokaliseren en daar heb je wel een beetje geluk bij nodig.

Je kunt wel avondeten naar jou toe laten komen met de bezorgdienst van Boracay Pabili Billing, waarbij zij als een Filipijnse Thuisbezorgd aan de deur bitcoin accepteren en je dus met je mobiele wallet het eten kunt afrekenen.

Had ik Kape Drip al genoemd? Je zag Jay al in mijn documentaire. Hij is misschien wel de meest enthousiaste bitcoin-accepterende ondernemer van allemaal. Hij weet bijvoorbeeld zelfs over El Salvador’s bitcoinadoptie, wat hem veel goede vertrouwen geeft in de toekomst.

Dit waren zomaar een paar aanraders die ikzelf als prettig heb ervaren. Op BTCMap.org vind je álle plekken die bitcoin accepteren, ook de souvenirwinkels waar je armbandjes kunt kopen of de haarvlecht-plekken waar ze ook sats accepteren. Op de bovenstaande website vindt je bitcoin-accepterende-plekken in de Filipijnen, maar misschien ook wel bij jou in de straat in Nederland of waar je ook woont!

Je kunt trouwens ook op de website van Pouch enkele tips lezen over het bitcoingebruik op het eiland.

Bitcoin Retreat

Boracay is een prachtige plek waar je ook zonder bitcoin een hele mooie tijd kunt hebben. 27 tot 29 maart is er overigens een Bitcoin Retreat, georganiseerd door Pouch. Er komen sprekers, zijn drie tracks (business, community en development) en veel keynotes en anekdotes zullen de revue passeren.

Bitcoin-only?

Kun je dus bitcoin-only op Boracay terecht? Jazeker, alhoewel je soms wat beter moet zoeken om plekken te vinden. Je kunt met bitcoin een retourticket kopen van Amsterdam naar de Filipijnen via Travala. En zoals gezegd is de bootreis naar Boracay met btc af te tikken. Eenvoudig is het niet en ikzelf was soms ook wel lui door het gemak toch wat peso’s op zak te hebben (of door vooraf te weinig onderzoek te hebben gedaan).

Je kunt trouwens wel aan cash komen zónder je bankrekening te gebruiken, bij het Pouch-kantoor of sari-sari’s. Dit zijn soort van decentrale bitcoin ATM’s: zij willen wel jouw bitcoin wel ontvangen en er peso voor teruggeven. Maar over het algemeen hoef je die peso niet nodig te hebben.

Vervoer, eten, drinken, eten, bezorgdiensten, hotels, restaurants, spa’s en zelfs voor watersportactiviteiten; het is af te rekenen met bitcoin. Hierboven heb ik ze stuk voor stuk aan je voorgesteld. En zoals Bill in de documentaire ook vertelde: “We need more spenders”, doelend op het feit dat er plekken genoeg zijn die bitcoin accepteren. Er zijn echter meer mensen nodig die er ook bitcoin willen uitgeven! Ben jij diegene?

Persoonlijk denk ik dat het makkelijker is om op Boracay met bitcoin te overleven dan in El Salvador. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de omvang (qua oppervlakte) en de dichtheid van de winkels op de 10 vierkante kilometer. Vergeleken met “Bitcoin Beach in El Zonte” is “Bitcoin Island in Boracay” heel anders (ondanks dat er ook veel overeenkomsten zijn). Maar dat lees je volgende week in het laatste deel van deze serie. Heb je een van de vorige delen gemist? Lees die dan hier:

Tot vanuit het volgende bitcoin(ei)land, groeten uit Panama!

Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.