Skip links

#172 Lightning Focus: Zaps, Daric en nóg meer Nostr 

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightning netwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht.

Vandaag op het menu:

 • Lightning tijdens een crisis
 • Fraude op het netwerk
 • Daric
 • Nostr
 • En we bekijken ook ander nieuws en ontwikkelingen in de wondere wereld van lightning.

Hulpcampagnes voor Turkije

Dat het lightning netwerk waardevol is in landen waar een crisis heerst wisten we al. Het biedt namelijk een snelle en goedkope manier om transacties uit te voeren zonder tussenkomst van financiële instellingen of overheden. In noodsituaties, zoals bij de aardbeving op 6 februari jongstleden in het zuidoosten van Turkije en Syrië, is tijd (en tijdswinst) van essentieel belang. 

Om te helpen bij de hulpverlening zijn er diverse campagnes opgezet, zoals ook op het bitcoin en lightning crowdfunding platform Geyser. De ontvangen bitcoin-donaties konden daarna worden omgezet in Turkse Lira en doorgestuurd naar een bankrekening van een burgerorganisatie genaamd Ahbap, die directe hulp biedt in de regio. 

Ook in Nederland werden er diverse hulpcampagnes opgezet, zoals door de community van Satoshi Radio. Er is daar 0,2 BTC (ongeveer 4.500 euro) opgehaald via een crowfunding-campagne om de lokale bevolking 1 week lang te kunnen voorzien van 2 warme maaltijden per dag. Zo is lightning niet alleen een gimmick voor geeks, maar kan het écht een verschil maken. 

Het probleem van channel states

We gaan door met een iets technischer onderwerp: de insides van betaalkanalen.

Het lightning netwerk bestaat uit allerlei nodes die onderling met elkaar verbonden zijn door kanalen. Zoals ik ook al schreef in de vorige Lightning Focus #3, zit in die kanalen liquiditeit opgesloten. De waarde in sats is aan weerszijde van dat kanaal eigendom van de desbetreffende node-eigenaar.

Betalingen op het lightning netwerk kan je vergelijken met een barrekening, waarbij de balans onderaan uiteindelijk garant staat voor de eindafrekening. Dat wordt de “channel state” (kanaal status) genoemd.

Het is logisch dat die status betrouwbaar moet zijn om te bepalen van wie de sats steeds zijn. Maar een node kan natuurlijk een periode offline zijn geweest of fraude proberen te plegen (op het moment dat de tegenpartij offline is) door te claimen dat alle sats aan zijn/haar zijde stonden. De offline-node kan dit dan niet verifiëren, bevestigen of ontkennen. 

Watchtowers

Om dit én eventuele penalty’s (boetes wegens het publiceren van verkeerde/verouderde kanaalstatus) te voorkomen is het van cruciaal belang om te beschikken over de laatste channel state van al je kanalen van je node. Hier kan je een watchtower voor gebruiken.

Je node maakt dan verbinding met een andere node die als watchtower fungeert. Een watchtower kan waarschuwingen geven en alle informatie van je lightning kanalen opslaan om terug te kunnen kijken wat de laatst bekende status is geweest van je kanalen. 

Lees hier een blog van lightning developer Fiatjaf die ooit een lightning penalty bewust heeft opgewekt. 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Eltoo

Eltoo is een protocol dat bedacht is door Christian Decker, Rusty Russell en Olaoluwa Osuntokun in 2018. Bij het gebruik van Eltoo hoeft een node alleen de laatste set update- en afwikkelingstransacties te bewaren, in tegenstelling tot alle tussentijdse statusupdates. Daarmee kan een kwaadwillende node dus niet zomaar even een ‘oude’ status tevoorschijn toveren en publiceren.

De implementatie van Eltoo vereist een soft fork en helaas is het dan nog steeds mogelijk om door een frauduleuze node het sluitingsproces van een lightning kanaal te vertragen. Verder ontbreekt een penalty mechanisme waardoor het mogelijk is om een kanaal te sluiten met een oude status in het voordeel van een frauduleuze node eigenaar. 

Na allerlei bullish nieuws door diverse media over Eltoo heeft René Pickhardt, co-schrijver van het boek “Mastering the Lightning Network” een boeiend commentaar geschreven met de nodige nuance:

“However following the ‘Don’t trust. Verify!’ philosophy of the Bitcoin community I obviously had to study the eltoo protocol proposal myself.” 

Toekomst van lightning kanalen door Daric

In 2022 is een proefschrift gepubliceerd van de Faculteit Informatietechnologie van Monash University Melbourne in Australië over Daric. Huh, wat? Daric? Jazeker: een alternatieve oplossing voor bovenstaand probleem. 


Het beschrijft een nieuw soort betalingskanaal met onbeperkte levensduur en optimale opslag. Het maakt gebruik van een nieuw penalty mechanisme om frauduleus gedrag te voorkomen.

In tegenstelling tot de huidige situatie en tot Eltoo kan Daric problemen oplossen zonder toename van transactiekosten en compatibiliteitsproblemen. Ook biedt het een betere beveiliging en stelt het twee partijen in staat om meerdere transacties uit te voeren zonder de blockchain te gebruiken. Hiermee heeft het de potentie om de transactieverwerking van bitcoin verder te verbeteren.

Het is als het ware de betere combinatie van het lightning penalty-systeem en de voordelen van Eltoo. Maar goed… Ook deze update vereist een soft fork op de basislaag van bitcoin. 

 Overige lightning actualiteiten

 • Het boek “Mastering the Lighting Network” van de auteurs Andreas M. Antonopoulos, Olaoluwa Osuntokun en René Pickhardt is nu openlijk gelicenseerd met een Creative Commons-licentie. Het boek was al gratis, maar mag nu ook geremixt worden. Hierdoor kan de kennis over het lightning netwerk verder groeien! 
 • Ln2pbot is een non-custodial peer-to-peer Telegram-bot waarmee gebruikers bitcoin kunnen verhandelen zonder KYC met behulp van het lightning network.  De bot heeft in Latijns-Amerika een grote impact, vooral in dictatoriale regimes zoals Cuba en Venezuela waar mensen zich blijven verzetten tegen tirannie.  In 2022 ontving de bitcoin-ontwikkelaar Francisco Calderon uit Venezuela 50 miljoen sats om verder te werken aan lnp2pbot. 

  Waar Calderon aanvankelijk begonnen is om zijn bot te bouwen bovenop de Telegram app, heeft hij nu de complete ommezwaai gemaakt naar nostr. Om de werking van de bot censuurvrij te houden is nostr de beste oplossing! Hij noemt deze dienst Mostro.
   
  Lees snel verder, om je weer helemaal onder te dompelen in de laatste ontwikkelingen van Nostr! 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Nostr ontwikkelingen 

De afgelopen maanden stapelen de ontwikkelingen op het gebied van het nostr protocol zich weer in een razend tempo op. De parallellen met lightning hierin zijn overduidelijk zichtbaar. Lees bijvoorbeeld ook nog eens de voorgaande Lightning Focus-artikelen, editie 3 en editie 2

Binnen 3 dagen na de release van de iOS nostr client Damus in de Apple App Store op 1 februari waren er meer dan 109.000 downloads. De meeste downloads waren afkomstig uit de VS en op de 2e plaats vanuit China. 

China

Binnen nog geen 48 uur later heeft de Cyberspace Administratie van China (CAC) geëist om de app in China uit de App Store te verwijderen. De app en hiermee eigenlijk het hele nostr protocol zou in strijd zijn met de nationale communicatie wetten. Dit voorval laat vooral zien hoe belangrijk decentrale communicatiemiddelen zijn voor inwoners van China. 

Nostr maakt gebruik van relays om data op te slaan en indexeerbaar te maken. Deze relays zijn verspreid over de hele wereld en door iedereen op te zetten. En er zijn naast de Damus client nog veel meer clients waar men gebruik van kan maken. De huidige opbouw van het nostr protocol maakt het hierdoor altijd lastig om te censureren. 

Spam

Een niet-censureerbaar netwerk is tof! Maar er zijn natuurlijk ook berichten die je zelf liever níet in je tijdlijn ziet. Of als je zelf iets plaatst dat je liever weer offline wil hebben.

Het verwijderen van events (gepubliceerde berichten) is in beginsel niet mogelijk. Inmiddels hebben clients wel mogelijkheden doorgevoerd om spam of andere vervelende berichten te rapporteren bij relays en te verbergen voor jezelf.

Men is ook bezig met andere vormen van spamreductie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van betaalde relays. Daarover later meer.

Nostr zaps!

Bitcoin is het geld van het internet. Vanaf dag één kunnen nostr-gebruikers donaties of tips geven aan elkaar, dankzij het lightning netwerk.

Sinds kort is lightning weer verder in nostr geïntegreerd door de invoering van “lightning zaps”, zoals beschreven door William Casarin (maker van de Damus-app) in nip-57.

Hoe werkt een zap? 

Een zap gebruikt verschillende data uit een lightning invoice; het bedrag, wie de begunstigde en wie de betaler is. Samen vormt dit vervolgens een nieuw event. Deze wordt weer vastgelegd door relays en weergegeven aan gebruikers binnen hun eigen nostr client. 

Zaps worden gebruikt om gebruikers een fooi te geven, goederen en diensten te betalen, inhoud te ontgrendelen en zelfs als spampreventie.

Sommigen zien het zelfs als de vervanging van de welbekende likes, waarbij het signaal van de ‘waarde’ van de like ineens een schaarse betekenis krijgt. Zouden deze Zaps een veel scherper beeld kunnen geven van zaken die écht populair zijn? Dat zou de kwaliteit van de content op diverse social media platform sterk verbeteren! 

Er wordt sinds de uitrol enorm veel gebruik van zaps! Dit is terug te zien in de piek die het veroorzaakt heeft in statistieken van bekende lightning wallet leveranciers, in dit geval de LightningTipBot! 

Maak je nostr profiel geschikt voor zaps! 

In de vorige Lightning Focus #3 heb ik uitleg gegeven hoe je een Lightning Adres kunt aanmaken. Dan ben je er al bijna om ook zaps te gaan gebruiken! Hieronder nog een kleine herhaling en toevoeging:  

 1. Maak gebruik van een lightning wallet die zaps ondersteunt. Bijvoorbeeld LightningTipBot. Check ook dit overzicht! 
 1. Gebruik een nostr client die zaps ondersteunt, zoals Damus, Snort en Amethyst
 1. Genereer een lightning adres met je lightning wallet en zet deze in het LN adres veld (of LUD-06) in je nostr profiel. 

Het allerbelangrijkste is dus dat zowel je lightning wallet als je nostr client deze nieuwe nip-57 (lightning zaps) implementatie ondersteunen! Nu kun ook jij een like geven met sats. Het klinkt bijna als Web5, maar dan zonder blockchain of aparte token. 

Nieuwe funding voor nostr 

De maker van de iOS nostr client Damus, William Casarin, heeft van de Human Rights Foundation (HRF) een bedrag van $50.000 dollar ontvangen voor zijn werk aan nostr en de verdere ontwikkeling van de Damus app. 

HRF ziet nostr als een zeer belangrijke tegenhanger van de huidige sociale-mediaplatforms om censuur door overheden tegen te gaan. Wederom: er zit geen bedrijf of foundation (met een token of cryptocurrency) achter nostr, dus dit soort financiering is essentieel. 

Toekomst van nostr

Om de potentie voor de toekomst goed in te luiden kwam ik laatst een mooie quote tegen van de populaire crypto analist Willy Woo:

“Nostr has potential to be the next content creation platform that will pay better than YouTube” 

Hieronder een kleine greep uit de vele nieuwe nostr projecten waar aan gewerkt wordt. Kijk ook eens voor een compleet up-to-date overzicht op: nostrich.fun!

 • Heb je een account maar zoek je volgers? Importeer dan al je Twitter contacten die je volgt in 1 keer binnen je nostr account met deze functie van Snort.

Zoek je Nederlandse nostr gebruikers die je wilt volgen? Gebruik dan de volglijst van dit nostr account! En uiteraard is het ook leuk om dan meteen wat nostr memes te bekijken! 

Relay experimenten 

Alle ‘notes’ staan dus niet in een blockchain, maar op zogenoemde relays. Daarmee kun je jouw eigen uitlatingen ook zélf opslaan. Mijn eigen relay (relay.nostr.nu) draait nu al een paar maanden en het is echt een aanrader om hiermee aan de slag te gaan wanneer je een beetje tech-savvy bent! 

Sinds kort heb ik mijn relay omgezet in een betaalde variant. Je betaalt dan een eenmalige fee van 2000 sats om hem te gebruiken. Dit zorgt voor een eerste drempel voor spammers om gebruik te maken van mijn relay.

En uiteraard mag je dan ook verwachten dat hij zeer actief wordt onderhouden. Snelheid, back-ups én de allerlaatste updates zijn hiermee gegarandeerd! Nu kost alles natuurlijk enorm veel tijd, maar ik hoop binnenkort meer statistieken te kunnen delen over het gebruik van deze relay.


Wil je gebruik maken van mijn relay, voeg hem dan gerust toe en ga naar relay.nostr.nu om de eenmalige fee te betalen. Of zet zelf een betaalde relay op met deze handleiding! Er ontvouwt zich een heel nieuw ecosysteem rondom waardevolle en waardeloze informatie – met sats en notes in het middelpunt. 

Nog een paar extra relay tips: 
Ben je ook op zoek naar betaalde relays kan je deze overzichten gebruiken van relay.exchange en relays.xport.top. Als je andere relay initiatieven van Nederlandse bodem zoekt, zijn dit misschien leuke opties:

 • wss://nostr.cheeserobot.org
 • wss://relay.nostr.vet
 • wss://relay.nostr.wf 

Er wordt verder aangegeven om maximaal 10 tot 15 relays te gebruiken i.v.m. het datagebruik van je telefoon. Mocht iemand het in mijn nostr profiel tegenkomen … als echte nostr-geek houd ik me daar nog niet aan 😉  

Tot de volgende Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightning wereld om je weer volledig up-to-date te houden.

Hodl on,
Edward

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.