Skip links

#162 Dit is het verhaal van Bitcoin Island (deel 2)

In de Filipijnen is een bitcoinproject gestart. In nog geen jaar tijd accepteren er op het eiland Boracay meer dan 250 winkeliers bitcoinbetalingen via het lightningnetwerk. Dit allemaal door toedoen van het bedrijf Pouch. We gaan in gesprek met oprichter Ethan Rose en manager Bill. Want hoe is het zover gekomen?

Pouch

CEO Ethan trapt het interview af:

“Ik kreeg inspiratie van Strike en Coins.ph hier in de Filipijnen. Ik heb Coins.ph veel gebruikt voor remittances om zo de beste conversies te krijgen want Western Union is duur. Toen het Amerikaanse Strike vorig jaar is gelanceerd, had ik voor de eerste keer de ‘klik’ voor het lightning netwerk.”

Zo komt Rose tot het idee om Strike na te bouwen voor de Filipijnen:

“Bitcoin is perfect voor internationale overboekingen en QR-codes zijn al heel gangbaar hier.”

Het remittances-argument komt niet zomaar uit de lucht vallen, zo blijkt.

In de Filipijnen zijn deze internationale betalingen een enorm deel van de economie. Naar verluidt gaat het om $31 miljard per jaar en 10% van het bruto binnenlands product (bbp).

De top 4 van de wereld wat betreft internationale overboekingen zijn India, China, Mexico en inderdaad de Filipijnen. Veel van dit geld blijft aan de strijkstok van grote financiële bedrijven hangen. Ethan bedacht een oplossing voor dit probleem:

“Augustus 2021 begon ik een lightningwallet te maken naast mijn werk als software engineer. Mijn vrouw (uit de Filipijnen) en ik zijn zeven jaar geleden getrouwd en we gaan vaak terug naar dit land. We sturen er ook vaak geld heen en dus is dit ook een persoonlijk probleem.”

Ethan Rose, CEO van Pouch

Voor Ethan was het heel praktisch:

“Bitcoin is nuttig. Het is ook het meest vrije en eerlijke geld van de wereld. Filosofisch geloof ik ook in de kracht van bitcoin. Maar voor mensen hier zijn goedkope betalingen het belangrijkst.”

Lees verder hoe Pouch de eerste stappen zet op het eiland en is uitgegroeid tot een gewaardeerde oplossing om met bitcoin te betalen én geld te ontvangen uit het buitenland.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.