Skip links

#153 We 🧡 lightning, jij ook?

Heb jij wel eens met bitcoin lightning betaald? Als je dat bevestigend kunt beantwoorden, zeg je wellicht: ‘Ja, natuurlijk!’. Maar tegelijkertijd is de secundaire laag bovenop bitcoin nog onbekend en onbemind. Althans, dat bleek uit een steekproef onder onze lezers van eind 2022. Zo’n 44% van de ruim 200 ondervraagden heeft een lightningwallet. En 36% heeft wel eens een betaling gedaan met deze wallet. Maar daarmee heeft het gros er dus (nog) geen ervaring mee.

Laten we eens op een praktische manier met lightning bezig gaan!

 1. Wat is lightning?
 2. Waarom lightning?
 3. Hoe start je met lightning?
 4. Hoe gebruik je lightning?
 5. Bitcoin Focus 🧡 lightning

1. Wat is lightning?

Het lightningnetwerk is een tweede laag bovenop de blockchain van bitcoin. Je kunt er bitcoinbetalingen mee doen zonder dat deze in deze basislaag terug te zien zijn. Dit is de manier om het netwerk schaalbaar te maken, zodat de hele wereld er gebruik van kan maken. Daarover later meer.

Het lightningnetwerk is net als bitcoin zelf ook open source software. Er wordt grofweg door vier kampen aan gewerkt:

 • Core Lightning (CLN) door Blockstream
 • LND door Lightning Labs
 • Eclair door ACINQ
 • LND door Spiral

Lightning is een netwerk van betaalkanalen. Een betaalkanaal is een overeenkomst tussen twee nodes die is vastgelegd in de blockchain. Een kanaal heeft een balans met x bitcoin, waarvan beide partijen onderling de balans bijhouden (x-N en x+N).

Stel: je hebt een betaalkanaal van 100.000 satoshi’s (sats). Dan kun je deze middels een multi-signature in de blockchain bevestigen. Je zet de bitcoin als het ware op slot. Vervolgens bepalen de twee nodes onderling wie welk deel van de 100.000 sats toebehoort. Je zou kunnen zeggen dat de sats dan ‘los’ komen als liquiditeit in het lightningnetwerk.

Koop je een kopje koffie voor 15.000 sats? Dan is de balans 15.000-tegenover-85.000 sats. Koop je er daarna nog twee? Dan is de 100.000 sats verdeeld in twee delen van 45.000-tegenover-55.000 sats.

Op deze manier kun je onderling heel veel betalingen doen zonder dit vast te hoeven leggen in de blockchain. En door het netwerk van betaalkanalen, kun je met alle andere peers via lightning bitcoinbetalingen afwikkelen – ook met nodes met wie je geen direct betaalkanaal hebt.

2. Waarom lightning?

Zogezegd: lightning maakt bitcoin schaalbaar. In 2017 liepen bitcoiners tegen een probleem aan: je betaalde tijdens de markthype van 2017 (als het tegen zat) soms tot wel $40 of meer per bitcointransactie. Als je een kopje koffie van $2 wilde betalen, is dat gekkenwerk. Hoe was dit op te lossen?

Bitcoin had nog nooit eerder dergelijke interesse ervaren waardoor het uit haar voegen groeide. Het zat tegen limieten aan. Welke limieten?

 • De blockgrootte van 1 megabyte
 • De blocktijd van gemiddeld 10 minuten
 • Een betaling vergt minimaal een paar 100 kilobyte.

Een snelle berekening laat zien dat er iedere tien minuten maximaal een paar duizend betalingen kunnen worden verwerkt. Of beter gezegd: konden.

Er zijn tal van oplossingen aangedragen:

 • Opschalen met grotere blocken, groter dan 1 MB.
 • Gebruik maken van andere adrestypen (waardoor een betaling kleiner kan worden qua opslaggrootte).
 • Opschalen via een tweede en nieuwe softwarelaag.

Bitcoin (BTC) sloeg de afslag van de laatste twee oplossingen met SegWit en lightning, terwijl Bitcoin Cash (BCH) koos voor grotere blocken. Dit zorgde voor een flinke internetrel, ook wel bekend als de Blocksize War die woedde van augustus 2015 tot november 2017. Wat zou het beste zijn voor bitcoin?

Grotere blocken zijn gemakkelijk voor de korte termijn. Het probleem echter is dat deze grotere blocken elke tien minuten ook ergens moeten worden opgeslagen: op de blockchain. Deze zou dan uit haar voegen barsten, minder toegankelijk worden. De decentralisatie, een van de key features van bitcoin tegen censuur van buiten, zou dan in het geding kunnen komen.

Bitcoin bestaat uit dezelfde 1 MB-blocken, maar werkt met een extra lightninglaag. Een betaling via een betaalkanaal kost ~1 seconde en ~1 satoshi (alhoewel dit kan variëren, afhankelijk van je set-up en de grootte van de betaling).

De betaling hoeft niet in een block in de blockchain te worden afgewikkeld, maar enkel de nodes van de onderliggende betaalkanalen hoeven er iets mee te doen. Er is daardoor geen wereldwijde consensus nodig. Je kunt nu sats supersnel versturen! Leuk weetje: je kunt alleen lightningkanalen openen met SegWit adressen, dus die Blocksize War was er niet voor niets.

3. Hoe start je met lightning?

Nu je snapt hoe het werkt en waarom lightning bestaat, is het tijd voor de volgende stap. Hoe start je?

Je kunt wallets downloaden of een eigen node opzetten. Voor de beginner is een non-custodial wallet het makkelijkste. Daarbij vertrouw je wel een derde partij voor het beheer van de coins.

Met de Wallet of Satoshi kun je zowel on-chain als lightningbetalingen doen. Kies je liever voor een zelfbeheer-wallet (waarbij je zelf de back-up moet regelen), dan is de Muun wallet een goede optie.

Voor techneuten onder ons; je kunt een eigen node opzetten, met Umbrel, MyNode, Raspiblitz of Start9. We richten ons in deze Focus-editie echter op de echte beginner, dus focussen we ook op de eerder genoemde wallets.

4. Hoe gebruik je lightning?

Oké, je hebt een wallet. Wat nu? Laten we nogmaals bij het begin beginnen: je moet de wallet opwaarderen.

 1. Installeer de Wallet of Satoshi of de Muun wallet. Dubbelcheck of je de back-up goed hebt geregeld!
 2. Maak een account bij een beurs of broker (bijvoorbeeld Bitonic.nl of Bl3p.eu)
 3. Stort euro’s en koop bitcoin, stuur het naar je lightningwallet toe. Bij Bitonic kun je het on-chain ontvangen en bij Bl3p zelfs via lightning! Je kunt ook bitcoin vanaf je hardware wallet sturen naar je lightningwallet toe.
 4. Binnen enkele seconden heb je een bitcoinbalans ín je lightningwallet.

Nu tijd om er iets mee te doen. Want de razendsnelle en nagenoeg gratis transacties open een wereld vol mogelijkheden. We hebben een paar tips!

5. Bitcoin Focus 🧡 lightning

Bij Bitcoin Focus houden we van lightning en dus delen we je graag eerst onze twee eigen opties:

 • De pay-per-view paywall
 • Een premium-abonnement

Ten eerste kun je losse artikelen lezen met een lightningbetaling. Als eerste mediapublicatie in Europa die deze dienst aanbiedt, kun je zeggen dat dit een tamelijk uniek model is. Je hoeft niet per se een abonnement te nemen, om toch premium-artikelen te lezen.

Net als je bij een kiosk cash geld betaalt voor de krant van de dag, kun je bij Bitcoin Focus op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen. Je kunt één editie kopen – anoniem, binnen 1 seconde, zonder persoonlijke data af te geven tegen nagenoeg 0 transactiekosten.

Wil je dit testen, en wellicht je eerste lightningbetaling doen? Dat kan!

 1. Ga naar de pagina met de laatste premium verhalen.
 2. Kies een artikel dat je tof lijkt.
 3. Scroll omlaag en klik op de knop: ‘lees het hele artikel’.
 4. Betaal de invoice door óf de QR code te scannen óf door erop te klikken.
 5. Veel leesplezier!

Of kijk deze videouitleg. Onze aanraders? De twee Lightning Focus edities:

Abonnement

Maar je kunt ook een maandabonnement afsluiten met lightning. Daarbij krijg je 3 keer per week (en dus minimaal 12 keer per maand) een bitcoinupdate in jouw mailbox. Interviews, een Lightning Focus, on-chain analyses en in de maand februari ook een serie over Bitcoin Island in de Filipijnen.

 1. Ga naar de abonnementspagina.
 2. Voeg Premium toe aan je winkelwagen.
 3. Op de afrekenpagina kun je na het invoeren van je e-mailadres je gewenste betaalopties kiezen.
 4. Kies: Bitcoin via Lightning Network.
 5. Klik op de QR-code (op mobiel), en je lightning wallet zal automatisch worden geopend! Of scan de QR code (op desktop) met je lightningwallet.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Nog meer opties!

Wil je ergens anders lightningbetalingen doen? Hier nog een aantal tips:

 • Koop bitcoin merchandise! Via de webshop van lightning.store kun je shirts, wallets en andere items aanschaffen met lightning.
 • Bestel Nederlandse bitcoinboeken bij Konsensus! Met de code st4rnold krijg je 10% korting en met als je met lightning betaalt nóg eens 10%!

Succes!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.