Skip links

#56 Een dag in Arnhem, de bitcoinstad van Nederland

“Ik ken bijna meer ondernemers die bitcoin accepteren, dan mensen die met bitcoin willen betalen.” Deze quote komt niet uit El Salvador, maar van Patrick van der Meijde. Hij is de medeoprichter van Bitkassa en ook de initiatiefnemer van Arnhem Bitcoinstad. Want als je wilt, kun je in de Gelderse hoofdstad prima overleven op bitcoin alleen.

Bitcoin in Nederland

Arnhem heeft wat dat betreft al een lange geschiedenis met bitcoin. Het begon allemaal in 2014, toen Bitkassa een bitcoin-kroegentocht organiseerde waar vijftien restaurants en cafeetjes aan meededen. Twee jaar later sloot de honderdste winkel zich aan: Burger King.

In 2014 en 2015 maakten studenten Informatica, Media en Communicatie kennis met bitcoin – en kregen ze 2,50 euro aan bitcoin, wat met de huidige wisselkoers overigens op zo’n 1.700 euro neerkomt. Daarover later meer, net als de verhalen van een handjevol ondernemers en hun ervaringen.

In deze editie van Bitcoin Focus artikel lees je het verhaal van een bierspeciaalzaak De Hoppenaar, kringloop De Schatkamer, chocolaterie Xoco, een yoghurtzaak en enkele andere ondernemers. Maar dit is slechts een kleine selectie van de locaties waar je met bitcoin kunt betalen. Als je naar de website arnhembitcoinstad.nl gaat, kun je zien dat je bij zeventig ondernemers terecht kunt met jouw bitcoin.

De Hoppenaar, speciaalbierzaak

Te beginnen bij De Hoppenaar, een winkel voor de bierliefhebber die bijna een jaar geleden is geopend. De eigenaar vertelt dat ze nu ongeveer zes maanden bitcoin accepteren.

“Ik kende bitcoin puur als investering. Toen Patrick een keer langs kwam, was ik gelijk enthousiast. Er wordt wel een paar keer per week met bitcoin betaald. Het zijn wel de mensen uit hetzelfde netwerk die telkens terugkomen.”

Vroeger konden bedrijven kiezen om óf euro’s óf bitcoin aan te houden. Door regelgeving (en excessief hoge toezichtskosten) in Nederland biedt Bitkassa die eerste optie niet meer aan, maar dat maakt de winkeleigenaar niet uit:

“Ik laat de bitcoin gewoon staan. Ook als ik het zou kunnen laten omzetten, had ik dat niet gedaan.”

Het is grappig en toch ook wel ironisch om te zien hoe de veranderende regelgeving er voor heeft gezorgd dat Nederlandse MKB-ondernemers in bitcoin zijn gaan sparen. Toch geeft de bierspecialist de bitcoin die binnenkomt niet uit:

“Het zou goed zijn om een circulaire economie te maken, maar ik doe het niet. Ik wil juist meer bitcoin hebben.”

Daarmee kijkt hij er hetzelfde naar als veel andere ondernemers (en ook klanten): men spaart liever dan bitcoin te willen spenderen. De ondernemers steken elkaar echter wel aan. Overbuurman en restauranthouder Café Meijers is overgehaald om bitcoin te accepteren. 

“Het mooie zou zijn als meer mensen het als betaalmiddel gaan gebruiken. Want als iedereen dat doet, krijgt bitcoin meer waarde. Maar je hoorde het mij al zeggen: ik doe het zelf ook zelden.”

De noodzaak voor bitcoin als betaalmiddel is ook niet per se aanwezig voor de ondernemer. De Hoppenaar accepteert bijvoorbeeld geen creditcard betalingen, dus heeft daar weinig kosten aan. De betalingen met de pinpas zijn maar een paar cent per transactie. Dat is een vast bedrag per maand.

“Ik zou het wel overwegen om een paar procent korting te geven als men met bitcoin betaalt.”

Succesverhalen met bitcoin…

De verhalen van ondernemers zijn erg verschillend, en de succesratio ook. Chocolaterie Xoco accepteert nu ongeveer een jaar bitcoin. Als je de winkel binnenloopt zie je het direct: een sticker op de deur en ook in het groot onder de afrekenbalie.

Dat lijkt zich letterlijk uit te betalen. De eigenaar vertelt dat ze zo’n vijftien transacties per maand (!) met bitcoin doen. Spoiler: dat is veel meer vergeleken met andere winkels. 

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.