Skip links

#144 Nostr gaat als de bliksem

In het tweede deel van deze Lightning Focus-serie (lees hier deel 1) naar een nieuwe samenwerking tussen Strike en de bitcoinapp Bitnob in Afrika, hoe jij het nostr protocol kunt gebruiken als alternatief voor Twitter én hebben we weer een mooie lijst met actualiteiten, met een Nederlands proefschrift over lightning en web-login met LNURL. 

Volgens de analisten van Chainalysis is het continent Afrika de kleinste crypto-economie met transacties die halverwege 2021 een piek van 20 miljard dollar per maand bereiken.

Wel blijkt Afrika één van de snelst groeiende cryptomarkten ter wereld. Het grootste aantal gebruikers zit momenteel in Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika. Veel mensen gebruiken het voor commerciële betalingen in plaats van als spaarmiddel. 

Remittances in Afrika 

Net zoals in El Salvador, zijn veel mensen in Afrika afhankelijk van het kunnen ontvangen van remittances, geldmakingen naar het buitenland. Dit zijn overboekingen van migranten die een deel van hun verdiensten in de vorm van geld of goederen naar huis sturen om hun gezin te onderhouden in hun thuisland.

Het verrichten van een transactie tussen twee Afrikaanse landen onderling of vanuit de VS werkt op dit moment heel inefficiënt. Gepaard met de verschillende wisselkoersen in alle betrokken landen leidt het tot enorm hoge transactiekosten. Bij een boeking van 100 dollar kunnen de transactiekosten al gauw oplopen tot 40%.

Samenwerking Strike en Bitnob 

Tijdens de allereerste Afrikaanse Bitcoin Conferentie (van 5 t/m 7 december jl. in Ghana) heeft Jack Mallers, CEO van Strike, aangekondigd te gaan samenwerken met de bitcoinapp Bitnob om de dienst Send Globally te lanceren.

Deze service maakt gebruik van het lightningnetwerk en geeft de mogelijk om kosteloos remittances te verzenden en te ontvangen. De CEO van Bitnob, Bernard Parah, heeft verder aangegeven dat er een no-transaction-fee feature zal gelden voor het verzenden van de VS naar Ghana, Kenia en Nigeria. 

Een uniek aspect is dat men kan verzenden in de eigen lokale munteenheid en ook weer kan ontvangen in de eigen lokale munteenheid. De verzender verstuurt bijvoorbeeld het equivalent van een dollarbedrag aan bitcoin via lightning.

De ontvanger krijgt dit geld binnen no-time nagenoeg gratis binnen en kan deze ‘sats’ omzetten naar de lokale valuta, bijvoorbeeld de Nigeriaanse Naira, Ghanese Cedi of Keniaanse Shilling. 

Bij deze dienst is het voor gebruikers niet nodig om bitcoin (als valuta) zelf te gebruiken, maar puur als ‘payment-rail’. Hiermee kunnen we als het ware nu al kijken in de toekomst, waarbij lightning als infrastructuur een meer onzichtbare rol krijgt. 

Bekijk hier de opname van de tweede dag van de African Bitcoin Conference.

Not your keys, not your nostr account

Voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey, nu CEO van Block waaruit Spiral voortkwam, heeft 14 BTC overgemaakt aan de bitcoin en lightning ontwikkelaar fiatjaf als investering voor ontwikkelingen aan nostr! 

Wat is nostr? 

Het nostr protocol is een afkorting van “Notes and Other Stuff Transmitted by Relays”. Het heeft de bedoeling om sociale netwerken vrij en open te maken zonder de controle aan een enkel bedrijf over te dragen. Het lijkt op het huidige Twitter, maar het biedt een censuurbestendige, real-time database. Dit komt doordat nostr werkt d.m.v. zogenaamde relay-servers.

Op Twitter heeft coder.journey een hele duidelijke grafische uitleg gemaakt:

Technisch gezien kan iedereen kan een nostr relay opzetten en geen enkele relay heeft de controle over de gegevens. Er is nog niet genoeg informatie beschikbaar over het exact benodigde minimum aan hardware specificaties, maar hier kan je een mooie handleiding lezen voor het binnen 5 minuten opzetten van je eigen nostr relay server geschreven door de co-founder en CTO van Zebedee, André Neves.

Raakvlakken met bitcoin en lightning 

Nostr heeft een disruptieve werking op hoe we naar de huidige social media platformen kijken. Het zorgt, net als het lightningnetwerk, voor een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden.

Daarnaast is ook nostr decentraal van aard en maakt het gebruik van cryptografie, doordat alle gebruikers op nostr beschikken over een public key en een private key (die hou je altijd voor jezelf!). 

De ontwikkelingen gaan nu enorm snel en het is bijvoorbeeld al mogelijk om op een makkelijke manier een lightningbetaling te initiëren wanneer je gebruik maakt van Damus, een nostr-app voor iOS. 

Reactie Twitter

Een dag later werden er diverse tweets gepubliceerd op het Twitter Support account, waarin stond dat gebruikers niet meer mogen linken naar externe/andere social media platformen. Naast Facebook en Instagram werd ook nostr expliciet genoemd. Men weet nog steeds niet of dit toeval is, maar het bericht is binnen 24 uur ook weer verwijderd, na een storm van heftige reacties van Twitter-gebruikers. 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Waar gaat de funding heen? 

Developer fiatjaf heeft de helft van het bedrag verstuurd naar de ontwikkelaars van Damus, de iOS nostr-client. Daarnaast zijn er diverse gifts verzonden aan de hele lijst met ontwikkelaars die momenteel aan nostr werken. We gaan dus nog veel van dit project horen de komende tijd. 

Tot slot nog een mooie quote van Jack Dorsey op nostr:

“This is exactly what early/pre 5000 users Twitter felt like. But better.” 

Zo kun jij zelf decentraal chatten i.c.m. decentraal geld

 1. Ga naar nostr.net voor meer informatie.
 1. Kies een client uit om te gebruiken, bijvoorbeeld Damus (alleen voor iOS) of een webbased client zoals astral.ninja
 1. Genereer een public key en een private key. Hou de private key ALTIJD voor jezelf en deel alleen de public key met je vrienden en familie. 
 1. Bekijk ook de video’s van deze gebruiker die de basics van nostr laten zien. 

Lightning actualiteiten

Tijd voor een lijstje met actualiteiten, beginnend met een onderzoek!

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Proefschrift

“An analysis of the decentralization and effectiveness” is een zeer recent bachelor proefschrift uit 2022 over lightning netwerk. Het is geschreven door L.W. Perik van de Universiteit Twente. 
In dit proefschrift is gepoogd de vraag te beantwoorden over hoe gecentraliseerd het lightningnetwerk is anno 2022. De meeste onderzoeken en artikelen tot nu toe zijn namelijk geschreven toen het lightning netwerk nog veel kleiner was. 

Voor dit onderzoek zijn alle lightningnodes geïndexeerd op de totale capaciteitsgrootte en zijn al hun eigenschappen geanalyseerd om trends te onderzoeken. Ook bij nodes die in de cloud gehost worden. Daarnaast is er een zogenoemd kanaal-financierings-experiment uitgevoerd om gebruikspatronen en kenmerken te ontdekken.

Dit hield bijvoorbeeld in dat er geprobeerd is om (middels een script) een kanaal met een lage liquiditeit te openen naar andere lightningnodes. Wanneer het een te lage liquiditeit betreft, ontvangt de node die het kanaal probeert te openen bericht terug met daarin een verbindingsfout. Dit bericht geeft dan meer informatie over de minimaal geaccepteerde capaciteit van de ontvangende node. 

Enkele opvallende data uit het proefschrift: 

 • Ongeveer 35% van het netwerk bleek alleen een kanaal te hebben naar 1 van de grootste 250 nodes. 
 • De gemiddelde capaciteit van een kanaal van de 250 grootste nodes is 44 keer hoger in vergelijking met kleinere nodes. 
 • 62,7% van de lightningnodes blijkt gehost te zijn in een datacenter of bij een webhosting aanbieder. 

De resultaten van dit onderzoek suggereren hiermee dat het lightningnetwerk nog steeds redelijk gecentraliseerd is en een groot deel van de totale liquiditeit en capaciteit worden beheerd door de grootste nodes binnen het netwerk. 

Geld voor Breez

Breez is meer dan alleen een lightningwallet. Zij geloven in het ontwikkelen van Lightning as a Service (LaaS) en willen lightning en bitcoin betalingen wereldwijd mainstream te maken. Deze maand ontvingen zij $4,5 miljoen dollar om zich hier volledig toe te leggen! 

Ze zetten vol in op de ontwikkeling van een lightninginfrastructuur om het voor bedrijven en gebruikers makkelijk te maken om peer-to-peer betalingen te kunnen integreren vanuit ieder willekeurig apparaat.  
Hun proof-of-concept is klaar en getest! Dus we gaan Breez de komende tijd zeker op de voet volgen!

Inloggen met lightning

Ontwikkelaar Joel Melon heeft een LNURL Auth-plug-in voor WordPress uitgebracht. Hierdoor kunnen eigenaren van WordPress websites inloggen met behulp van hun lightningwallet! 

Voordelen van LNURL Auth

 • Inloggen op services van derden op een makkelijke en veilige manier. 
 • Je gebruikt 1 inlog i.p.v. voor iedere dienst een apart accounts. 
 • Je hoe hierdoor niet iedere keer gevoelige informatie te delen met de verschillende diensten die je gebruikt. 
 • Dit proces houdt meestal in dat de gebruiker een LNURL QR-code scant met zijn lightning wallet. 

Tot in het nieuwe jaar met een nieuwe Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightning wereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.