Skip links

#137 Nieuwe Nederlandse lightning betaalprovider gelanceerd

Het Nederlandse bitcoinlandschap is weer een product van eigen makelij rijker: Lightning Checkout. We praten met oprichter en ontwikkelaar Ton over zijn dienst als betaaldienst voor zowel fysieke winkels als webshops.

De hamvraag is natuurlijk: wat is Lightning Checkout? Brabander Ton vat het beknopt in drie woorden samen:

“Bitcoin payment processor. Meer is het niet: het verwerken van bitcoinbetalingen via het lightningnetwerk.

Leuk detail: de eerste gebruiker van deze dienst is jawel: www.bitcoinfocus.nl.

“Bitcoinfocus.nl is de trigger geweest om iets te bouwen voor bitcoinbetalingen. Daarom ben ik gaan kijken wat er voor nodig is en hoe je het kunt inrichten. En toen bedacht ik mij dat de behoefte er meer gaat komen. Zo is Lightning Checkout ontstaan.”

De Nederlander komt in 2017 voor eerst in aanraking met bitcoin, duikt twee jaar later in 2019 in de secundaire laag (het lightningnetwerk) en heeft ruim twee jaar geleden zijn eerste betaalkanaal via een eigen lightningnode geopend.

“Ik heb ooit wel met een videokaart gemined toen dat nog kon, maar ben mij destijds gaan verdiepen in goud en zilver.”

Nederlandse betaaldienst

Toch kwam hij terug bij bitcoin en begon hij te programmeren, waar je in deze Focus-editie meer over kunt lezen.

Ton is de maker van, voor de echte kenners: sats.pm (een gehoste website om een lightningadres te kunnen maken) en Going Dutch (om lightning betalingen op te delen, om als een heuse Nederlander een rekening te kunnen splitsen) en lnshort.it (een shortening-dienst voor urls, te betalen via lightning).

Naast zijn freelance werk als test- en releasemanager, waarbij hij zich bezig houdt met de kwaliteit, de ontwikkelprocessen en het releaseproces van software, werkt hij nu aan Lightning Checkout.

Zijn doel? Bedrijven bitcoin laten accepteren.

Wat zijn de voordelen?

Maar waarom moet je dit als bedrijf eigenlijk gebruiken? “Allereerst natuurlijk om de adoptie van bitcoin te versnellen”, zo stelt Ton.

Fiatbetalingen zijn niet gratis en met lightning kun je al snel de kosten omlaag brengen:

“Een pintransactie kost 1,9% en een creditcard gaat richting de 3%. Bij Mollie via iDeal kost het 29 cent en met een creditcard 25 cent + 2% van het transactiebedrag. Daar is dus zeker wel winst te behalen.”

Ton streeft er naar om met zijn lightningsoftware onder de 1% uit te komen, en denkt dat áls het lightning-only blijft (waarbij dus de uitbetalingen naar de klant ook via lightning gaan), het makkelijk onder 0,5% uit moet kunnen komen. En winkeliers kunnen daarbij ook besparen op kosten voor een betaalterminal.

Omdat Lightning Checkout nog in de testfase zit, kunnen klanten nu gratis bitcoin accepteren:

“De kostenbesparing is nog niet een sterk verhaal, omdat ik dat nu aan het testen ben. Klanten kunnen nu wel zes tot twaalf maanden compleet gratis bitcoin betalingen ontvangen tegen 0% kosten. Waar ik het nu op gooi: ‘extra exposure naar de bitcoin wereld’. Hier in Brabant zijn er maar weinig bedrijven die bitcoin accepteren en veel meer mensen die er mee willen betalen”

Toch kan bitcoin wel degelijk goedkoper zijn dan fiat:

Ter referentie: ook de pay-per-view op BitcoinFocus gebruikt Lightning Checkout. Dit pay-per-view bedrijfsmodel is met Mollie nauwelijks haalbaar, omdat je voor ieder artikel al 25 eurocent moet aftikken – wat oploopt tot meer dan 10% van het totale bedrag. Met lightning kan dat dus wel, nagenoeg gratis.

Klanten krijgen vervolgens elke dag volautomatisch uitbetaald: 

“Je hebt alleen een lightning wallet/adres, een exchange-account of een on-chain bitcoin adres nodig om de uitbetalingen te kunnen ontvangen.”

De klant kan in een portal alle informatie over betalingen inzien en volgen:

Implementatie

Maar dus ook online shops: iedereen met een WordPress-website (en daarin WooCommerce) kan al bitcoin accepteren. Maar als een webshop een ander content management system gebruikt, dan is dat ook mogelijk en bouwt Ton een op maat gemaakte oplossing.

Hij had eerst het idee om alleen webshops te helpen om bitcoin te accepteren, maar op een gegeven moment kwam LNbits ook met een web-based point-of-sale terminal. Daardoor is de betaaldienst ook eenvoudig in winkels aan te bieden.

In feite is het zelfs eenvoudiger dan traditionele betaalopties, omdat je voor Lightning Checkout alleen een smartphone nodig hebt (en niet een heel pinsysteem).

Softwaretool

De Brabander vervolgt:

“De software is nog in bèta, maar alle benodigde functionaliteiten zijn gerealiseerd. Er hangt nog geen prijskaartje aan, omdat het lastig in te schatten is wat de kostprijs is. Daarom bied ik klanten de oplossing nu nog gratis aan.” 

De kosten voor het beheren van een betaalprovider (die enkel lightning gebruikt) zijn:

  • de on-chain betalingen voor het channel management,
  • de fees bij uitbetalingen,
  • daarnaast de hosting, en 
  • de tijd die in de ontwikkeling wordt gestopt.

Ton heeft er voor gekozen om het lightning-only te houden, qua betalingen die zijn dienst accepteert:

“Ik dacht eraan om on-chain betalingen te kunnen accepteren. Ik heb dat geparkeerd omdat ik niet denk dat het de toekomst gaat zijn. Er is wel de mogelijkheid om on-chain uit te betalen naar klanten.”

Achter de schermen

De webshop plug-in is gekoppeld aan een API van LNbits. En LNbits is gekoppeld en aan een Core Lightning (CLN) node.

“Mijn ervaring is dat CLN minder zwaar is dan lnd en tegelijkertijd juist robuuster. De node is nog nooit onderuit gegaan, terwijl dit met mijn eerdere lnd nodes wel incidenteel is gebeurd.” 

Dat is namelijk belangrijk bij corporate-proof bitcoindiensten. Een nadeel van Core Lightning is dat er minder documentatie en tools beschikbaar is, maar de activiteit groeit de laatste maanden hard.

“Ik heb het idee dat Core Lighting aan het groeien is qua marktaandeel, terwijl lnd juist problemen had.”

“Het is met Core Lightning wel lastiger om inzage te krijgen in welke betaalkanalen zijn gebruikt. Het is allemaal command-line werk, er is niet zoiets als Thunderhub. Je kunt er wel RTL aan koppelen, maar die geeft niet de juiste informatie. In de vorige versie is wel de Bookkeeper-plugin gelanceerd, en die houdt wel data en statistieken bij om deze analyse te kunnen doen.”

Als je op een webshop afrekent, maakt de plug-in via LNbits contact met de node van Lightning Checkout, waar je vervolgens de betaling naar stuurt. 

De uitdaging is om met een node een balans te vinden tussen privékanalen en open kanalen. Als routing node met open kanalen, waarmee je ook betalingen van anderen doorsturen, kan dit tevens alle balansen van kanalen in de war gooien. 

Maar een node met vooral privékanalen maken het volgens Ton anderzijds weer lastiger om verschillende routes naar je node vanuit de klant te kunnen bepalen. Er is dan namelijk maar beperkte publieke informatie beschikbaar over de kanalen en in de invoice zit maar één node als hint welke route is gekozen.

Toekomst

Een klant kan er ook voor kiezen om uitbetaald te krijgen in fiatgeld, maar dit is iets complexer. Omdat Ton geen Know Your Customer (KYC) voor klanten wil, kan en mag doen (zonder registratie bij De Nederlandsche Bank) dacht hij een andere oplossing uit: gebruik stablecoins.

“Als een ondernemer het nu wil, raad ik hem Bitfinex aan. Ik stuur de bitcoin via lightning naar mijn account. Na de wisseling naar euro-stablecoins kun je gratis binnen Bitfinex-accounts het geld doorsturen. Zo heeft de klant geen last van volatiliteit. Je ziet al gauw dat je eerst met een conversie op een exchange te maken hebt, hierdoor vallen de kosten van een dergelijke transactie natuurlijk wel hoger uit.”

Het antwoord op de vraag waar Ton de toekomst ziet van Lightning Checkout is interessant: 

“Het kost mij heel veel moeite om bedrijven te overtuigen. Ik dacht: ‘een goed product verkoopt zichzelf’. Maar je moet mensen nog echt overtuigen van bitcoin en dan kom je echt bij fysieke winkels uit. Ik kies voor een lokale aanpak, geïnspireerd door Arnhem Bitcoinstad.”

“Ik wil regionaal alles onder de aandacht brengen en zo verder groeien. Want je moet eigenlijk de winkeliers en horeca echt fysiek spreken en het er over hebben om ze ervan te overtuigen dat het nut en noodzaak heeft.”

Wie weet krijgt Brabant dus binnenkort haar eigen Bitcoinstad!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.