Skip links

#132 Zoektocht naar nieuwe lightning helden!

Bitcoin Focus heeft iets nieuws! Eén keer per maand wijden we in een aparte editie aan het lightning netwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. Vandaag kijken we naar trends, een conferentie, een lightningtoernooi van Bolt.Fun met hele toffe initiatieven en een mooie lijst met actualiteiten. 

Je elektrische auto opladen met sats? Simpel bitcoin weggeven aan geïnteresseerden? Een marktplaats voor bitcoinliefhebbers? Je leest het allemaal in deze eerste editie van Lightning Focus!

Lightning Focus #1

Inmiddels zijn er een kleine 17.000 lightning nodes over de hele wereld met een capaciteit van meer dan 5.000 bitcoin. Tussen al deze nodes zijn betaalkanalen geopend, waarbinnen het mogelijk is om transacties uit te voeren met satoshi’s.

Deze sats, of “satoshi’s”, zijn het kleinste deel van een bitcoin, dus 1 sat staat voor 0,00000001 BTC (1 honderd miljoenste van een bitcoin). Het liquiditeitsnetwerk dat hiermee is ontstaan maakt bitcoin schaalbaar om wereldwijd instant betalingen uit te voeren tegen zeer lage transactiekosten. 

De ontwikkelingen binnen het lightning netwerk lijken de laatste paar maanden steeds sneller te gaan. Aan de ene kant heeft het ontstaan van allerlei initiatieven, die geïnspireerd zijn op Bitcoin Beach, zoals bijvoorbeeld Bitcoin Ekasi in Zuid-Afrika en Bitcoin Lake in Guatamala, een positief effect op de adoptie van lightning in die lokale regio. 

Daarnaast zijn er ook de technische ontwikkelingen door bijvoorbeeld de grotere bedrijven zoals Lightning Labs (ontwikkelaar van o.a. lnd). Zij hebben onlangs nog de alfa-release aangekondigd van het Taro protocol, een door Taproot aangedreven protocol waardoor ontwikkelaars activa op de bitcoin blockchain en uiteindelijk via het lightning netwerk kunnen uitgeven, verzenden en ontvangen. 

Maar wat echt opvalt is het ontstaan van een grote verscheidenheid van nieuwe gebruiksmogelijkheden en lightning projecten die de potentie hebben om snel verder te groeien en een blijvende bijdrage kunnen zijn in de toekomst van lightning. En dat is de reden om dit actief te ondersteunen door grotere gevestigde lightningbedrijven. 

Adopting Bitcoin

Ook in de programmering van de conferentie genaamd Adopting Bitcoin (van 15 tot 17 november jl.) werd de verscheidenheid aan nieuwe initiatieven binnen de lightningwereld wederom bevestigd. 

Adopting Bitcoin is een Lightning Summit in El Salvador, gehost door Galoy Money en Bitfinex met de focus op lightningadoptie en educatie voor de lokale bevolking in het Centraal-Amerikaanse land. 

Op deze summit waren o.a. drie podia gericht op verschillende gebieden: technische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen. 

Om de focus op El Salvador te leggen is er actief verbinding gezocht met de lokale bevolking. Zij konden voor een zeer lage prijs tickets bemachtigen en 100% van de winst is gedoneerd aan de ontwikkeling van lightning. Over een van de projecten die hiervan profiteert, heb je al eens eerder gelezen toen we met Alejandro van My First Bitcoin door hebben gepraat over de educatie non-profit. 

Bekijk hier de diverse opnames op het YouTube kanaal van Adopting Bitcoin.  

BOLT.FUN

Om nóg duidelijker in beeld te hebben wat voor verschillende projecten aan het strijden zijn voor hun bestaansrecht op de lange termijn, is het interessant om te kijken naar het Legends of Lightning toernooi, georganiseerd door BOLT.FUN. Hier is duidelijk te zien hoeveel mensen en projecten er actief bezig zijn met het ontwikkelen van lightningtoepassingen en/of het vergroten van de adoptie van lightning. 

“Legends of Lightning” is een online wereldwijd toernooi (van 12 oktober tot 7 december) voor ontwikkelaars om te leren, te verbinden, samen te werken en innovatieve applicaties en tools te bouwen met bitcoin en lightning. Als deelnemer kun je solo meedoen, mensen werven voor je project of meedoen aan een project van iemand anders.

Ook hoef je niet per se een ontwikkelaar te zijn om toch mee te doen! Alle deelnemers krijgen inspiratie door gesprekken en lezingen van diverse experts binnen de lightningwereld en van gevestigde bedrijven. Ze krijgen een mentor aangewezen en er is aan het einde een prijzenpot van circa $48.000 (3 BTC) te verdelen. Dit alles laat zien dat het werven van nieuwe geïnteresseerden in de lightningwereld een belangrijke zaak is.

Op dit moment doen er meer dan zeventig projecten mee in twee categorieën: “Building for Africa” en “Global Adoption”. Met name de Sub Sahara landen in Afrika is een groeimarkt. Ongeveer de helft van de bevolking heeft geen bankrekening. Dit maakt educatie over bitcoin en lightning de eerste stap in de richting van zelf-soeverein micro bankieren. 

Een kleine greep uit alle initiatieven: 

  • Lightsats heeft als doel om mensen die nog geen lightning gebruiken een beetje bitcoin via deze secundaire laag als cadeau te kunnen geven, met de focus op gebruiksvriendelijkheid. Geïntegreerd in de app zit een educatieve reis door het lightning landschap. 
  • Lightning Mobile Push Payments is bezig met een oplossing waar veel non-custodial lightning wallets last van hebben. Vaak kan je namelijk alleen maar betalingen ontvangen wanneer je de wallet app aan hebt staan. Door een simpele pushnotificatie willen ze dit op gaan lossen. 
  • PeerTube Lightning Plugin werkt aan het sturen van satoshi’s en berichten aan makers van video’s. Het doel is om het voor makers makkelijker te maken inkomsten te generen zonder advertenties, tussenpersoon en het volgen van data van kijkers. Het meesturen van berichten maakt de ervaring ook veel interactiever. Dit is vergelijkbaar met Podcasting 2.0  

Bekijk hier alle verschillende deelnemende projecten. 

Lightning heeft enorme potentie en groeit ontzettend hard. Daarom is sponsoring belangrijk voor de adoptie, ook zodat ontwikkelaars kunnen blijven bouwen en experimenteren. 

Sinds kort bestaan er ook diverse start-up incubators en accelerators voor lightning start-ups, zoals Wolf en Brink Technology. Deze programma’s, waarbij start-ups geholpen worden binnen een traject in het opzetten en verder ontwikkelen van hun onderneming naar een scale-up fase, kennen we ook uit de fiatwereld. Dit laat zien dat lightning een volwassen technologie en branche aan het worden is. 

Lightning actualiteiten

  • Kollider is een real-time derivatenbeurs die draait op het lightningnetwerk. Sinds kort bouwen ze ook aan een eigen Kollider wallet! Het doel is om de eerste lightningwallet met synthetische stablecoins te bouwen, die volledig draait in de browser. De focus ligt ook sterk op de gebruiksvriendelijkheid. 
  • De start-up Satimoto richt zich op het kunnen opladen van je elektrische auto d.m.v. lightning. Op dit moment hebben ze contact met meer dan 200.000 oplaadpunten in heel Europa, waaronder ruim 8.400 locaties in Nederland! De locaties die RFID kaarten accepteren zijn momenteel alleen nog te gebruiken met een Android device. Maar er wordt hard gewerkt aan iOS ondersteuning.
  • “Sell your crap for sats!”. Dat is de tagline van SatCrap, een marktplaats waarop je werkelijk alles kan verkopen wat je wilt, zolang het maar legaal is natuurlijk. Men kan betalen met lightning of met bitcoin. 
  • LNbits heeft een webshop gelanceerd vol met complete LNPoS kit’s. Deze maken het mogelijk voor ondernemers om snel aan de slag te gaan met het accepteren van lightning! Deze kits zijn helemaal do-it-yourself! Dus je krijgt alle onderdelen én de handleiding om het zelf in elkaar te zetten! Dit maakt de ervaring helemaal compleet.

Hiernaast zijn er nog veel meer dingen te koop in de webshop, zoals een Arcade machine, en de bitcoinSwitch Candy Dispenser! LNbits heeft als doel om enorm veel mogelijk te maken met lightning op een simpele en leuke manier.

Ga direct naar de LNbits shop en begin zelf te bouwen.

Volgende maand is er uiteraard weer een Lightning Focus vol nieuwtjes uit de lightningwereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Groet,
Edward Hollander

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.