Skip links

#154 Verdacht of ongebruikelijk

Bitcoin is een internationaal merk. Veel mensen gebruiken het als spaargeld, en slaan het voor de lange termijn ergens op. Maar, het is ook leuk om bitcoin uit te geven. En daar spelen grote en hele kleine merken handig op in.

In een willekeurige winkelstraat in Nederland zul je niet snel bitcoin kunnen gebruiken als betaalmiddel. Ben je echter vastberaden om toch wat van je zuurverdiende satoshi’s uit te geven, dan kan dat natuurlijk wel. Online, maar ook in de offline wereld kun je er mee aan de slag.

Denk aan een bezoekje aan Arnhem bitcoinstad. Vorig jaar namen we de proef op de som met een dag in de hoofdstad van Gelderland. Er zijn ook alternatieven om bij jou in de buurt iets op te zoeken. Via Spending-Bitcoin kom je een hoop merken tegen die BTC accepteren.

Oh, en natuurlijk kun je bij Bitcoin Focus ook terecht met je satoshi’s. Je kunt ons steunen met een donatie of een abonnement. Met een abo krijg je toegang tot veel meer wekelijkse artikelen, en als bonus kun je alle eerdere uitgekomen verhalen teruglezen.

Voor de échte pioniers hebben we ook de mogelijkheid om losse premium-artikelen te lezen. Bitcoin only. Zo steun je de schrijvers zonder betaalverplichtingen, én heb je wat leuks om te lezen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan We 🧡 lightning, jij ook?

Genesis

Op het moment dat deze nieuwsbrief de deur uitgaat spelen er opnieuw zaken rondom Genesis. Het dochterbedrijf van Digital Currency Group (DCG) vraagt uitstel van betaling aan. In de Verenigde Staten heeft men het zogenoemde Chapter 11.

De ontwikkelingen hebben ook invloed in Nederland. Bitvavo krijgt namelijk nog ~280 miljoen euro van Genesis. Met dit herstructureringsproces hoopt men de meeste schuldeisers uiteindelijk te kunnen compenseren.

Een andere klant van Genesis laat het er waarschijnlijk niet bij zitten. Cameron Winklevoss en zijn beurs Gemini overwegen een rechtszaak te starten. Niet specifiek tegen Genesis, maar tegen moederbedrijf DCG.

Het gaat in totaal om een bedrag van ruim $3,6 miljard. Het wordt een strijd, zoveel is duidelijk. En het lijkt er sterk op dat er in Amerika gekozen is voor een strijd in de rechtbank én in de publiciteit.

DCG is door de onrust bij verschillende bedrijven in hun portfolio (tijdelijk) gestopt met winstuitkeringen.

Ook staat media-outlet CoinDesk te koop. De nieuwswebsite is ook onderdeel van het imperium van Digital Currency Group. Directeur Barry Silbert en consorten zijn naar verluidt opzoek naar extra liquiditeit om gaten te dichten. Volgens Wall Street Journal is er meer dan $200 miljoen geboden, terwijl de site in 2016 voor $600.000 is gekocht.

Verdacht of ongebruikelijk

We maken een zijsprong naar een minder leuk onderwerp: spoedbevriezingen. Het is inmiddels kraakhelder: de regels en richtlijnen rondom financiële dienstverleners moet en gaat op de schop. In Nederland en eigenlijk in elk ander land worstelt men met het toepassen van het huidige wetboek op deze sector.

Jurist Simon Lelieveldt is een van de mensen in Nederland die de ontwikkelingen op dit gebied op de voet volgt. Deze week kwam hij met een opmerkelijke reeks aan tweets.

De Nederlandse minister van Justitie wil bouwen naar mogelijke spoedbevriezingen bij ‘ongebruikelijke transacties’. Dat geldt voor banktransacties, maar je kunt er vanuit gaan dat ook beurzen en brokers in de bitcoinindustrie hier mee te maken krijgen.

“Met de zogenoemde spoedbevriezing van een ongebruikelijke transactie wordt in het wetsvoorstel een nieuw instrument gecreëerd tegen witwassen. Door de spoedbevriezing kan een financiële transactie op verzoek van de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) tijdelijk door een bank worden aangehouden.

Nu is dat nog niet mogelijk, waardoor het criminele geld vaak al is weggesluisd voordat FIU-Nederland onderzoek heeft kunnen doen en opsporing vervolgens beslag heeft kunnen leggen. De optie spoedbevriezing bestaat al in omliggende landen. De verwachting is dat het nieuwe instrument dan ook de internationale samenwerking verder bevordert.”

Op Europees niveau spreekt men van ‘verdachte transacties’. Verdacht of ongebruikelijk zijn twee hele verschillende dingen.

Lelieveldt op Twitter: “Maar de Europese wet zegt niets over ongebruikelijke transacties. Dat is een Nederlands verzinsel. De EU spreekt over verdachte transacties. Dat weten ze bij Financiën achter de schermen ook. Objectieve indicator ongebruikelijke transacties kan weg.”

Uit een WOB-verzoek blijkt dat er binnen de overheid wordt gesproken over de verschillende opties. Logisch, natuurlijk. Er wordt gekeken naar verschillende ‘indicatoren’ om te bepalen of een transactie of rekening kan worden bevroren.

Kortom: ook hier is het afwachten waar we in Nederland uiteindelijk mee te maken krijgen. In de praktijk zullen deze regels ook gelden voor bitcoin die je koopt of hebt opgeslagen via een bedrijf.

In de industrie werkt men met verschillende dienstverleners en databases om verdachte transacties op te sporen. Bedrijven als Chainalysis gebruiken een combinatie van publieke data, machine learning, forensisch experts en data van hun klanten om geldstromen te analyseren.

Instanties als de politie of belastingdienst (maar ook wederom de beurzen en brokers) krijgen via hen toegang tot een stortvloed aan informatie. Om daar ook naar te kunnen handelen moet men, officieel, natuurlijk wel de juiste tools gebruiken.

Het bevriezen van fondsen van een (mogelijke) verdachte hoort daarbij. Het is afwachten of Nederland kijkt naar de Europese richtlijnen, of toch vasthoudt aan een vage term zoals ‘ongebruikelijk’. Een voorbeeld in de praktijk van een ‘ongebruikelijke transactie’ kan bijvoorbeeld de aankoop van een (groot) bedrag aan bitcoin zijn.

Dit voorbeeld heeft niets te maken met bovenstaande richtlijnen, maar beurzen zijn al sinds de start in staat om fondsen te bevriezen. Huobi en Binance bevroren samen $2,5 miljoen van hackers. Dit lijkt een uitgemaakte zaak, maar je kunt je ook veel grijze gebieden voorstellen.

Rondje langs de velden

Genoeg regeltjes en richtlijnen, tijd voor het rondje langs de velden. Een verzameling van het nieuws deze week.

Game on

Er gebeuren natuurlijk ook nog leuke dingen in de wereld van bitcoin. Zo kun je met Bitcoin Chess nu op Android en iOS schaken voor bitcoin. Het gaat niet om grote bedragen. Maar voor de (wannabe) grootmeester is dit een mooie optie.

Het is een product uit de stal van ZEBEDEE (gericht op bitcoinbetalingen in games) en VIKER. Laatstgenoemde is een gamedeveloper.

In onderstaande afbeelding zie je naast Bitcoin Chess ook nog Bitcoin Scratch. De namen laten weinig aan de verbeelding over. Naast schaken en krasloten biedt men ook Sudoku en Patience-apps aan.

Bitcoin als cultuur

Om af te sluiten deze week iets luchtigs. Bitcoin is een protocol, code, voor sommigen een manier van leven. En voor El Salvador is het fenomeen in rap tempo onderdeel van de identiteit van het land geworden.

Bitcoin debuteerde tijdens de grootste internationale missverkiezing ter wereld. Alejandra Guajardo uit El Salvador kwam het podium op met een opvallende outfit. Het model moet de identiteit van El Salvador uitstralen. Koffie, de Salvadoraanse colon én bitcoin.

Bekijk het optreden van Guajardo op YouTube.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.