Skip links

#152 Deze 2,5 miljoen bitcoin staat al 10 jaar stil

Afgelopen week is een donatie van 4 bitcoin verstuurd naar een adres van Satoshi Nakamoto. Dit is een opmerkelijk gulle transactie, omdat deze bitcoin nooit meer in omloopt komt. Deze bitcoin, met een waarde van bijna 80.000 euro, is als verloren te beschouwen. 

En het blijft niet bij deze 4 bitcoin. Over de jaren zijn meer bitcoin ontoegankelijk geworden, bijvoorbeeld door verlies van een wallet, transacties die naar het verkeerde adres zijn gestuurd, opslagmedia die verloren zijn gegaan en wachtwoorden die vergeten zijn.

Maar om hoeveel bitcoin gaat het, hoeveel bitcoin is nooit meer toegankelijk? Daarover gaat deze editie van BitcoinFocus.

De totale voorraad (en wat daarvan in omloop is)

Eén van de meest unieke eigenschappen van bitcoin is dat er nooit meer dan (bijna) 21 miljoen in omloop komen. Satoshi Nakamoto heeft in de broncode van bitcoin ingebakken dat er een plafond in het aantal munten is. Die limiet staat dus op (bijna) 21 miljoen bitcoin en dat maakt dit een schaars en exclusief goed.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Dat betekent niet dat deze 21 miljoen bitcoin in omloop zijn. Het aantal maximum aantal bitcoin van 21 miljoen is gebaseerd op een geleidelijke afname van nieuwe bitcoins per block. De beloning aan miners halveert elke 210.000 blokken (ongeveer 4 jaar). 

Toen het genesisblock in 2009 is gevonden, bestond de beloning per block uit 50 bitcoin per block. Dit is zo gebleven tot de eerste halvening in 2012. Vanaf dat moment ontvangen miners ‘maar’ 25 bitcoin per block en inmiddels is dat ‘slechts’ 6,26 bitcoin per block. De snelheid waarmee nieuwe bitcoin wordt gecreëerd neemt dus geleidelijk af.

  • Gedurende de 1ste 210.000 blocks is de beloning per block 50 bitcoin
  • Gedurende de 2de 210.000 blocks is de beloning per block 25 bitcoin
  • Gedurende de 3de 210.000 blocks is de beloning per block 12,5 bitcoin
  • Etcetera

Het aantal bitcoin is omloop is momenteel circa 19,2 miljoen. Dat betekent dat ongeveer 1,8 miljoen bitcoin nog zijn te minen. Ik zeg ongeveer, want de 21 miljoen zal nooit helemaal bereikt worden.

bron: CryptoQuant

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.