Skip links

#141 Bitcoin(ers) in Nederland

Bitcoin bestaat overal en dus ook in Nederland. De afgelopen twee weken deden honderden Nederlandse bitcoiners (anoniem) mee aan ons onderzoek. Vandaag delen we graag de uitkomsten met jou!

Allereerst: de enquête is gedeeld onder de volgers en lezers van bitcoinmagazine.nl en bitcoinfocus.nl. Wellicht niet representatief voor de gemiddelde bitcoiner in Nederland, maar het geeft desondanks een leuk inzicht. In totaal deden 268 respondenten mee. Bitcoiners & altcoiners, man & vrouw en beginners & oudgediende bitcoiners uit de 2009-2011 periode.

Maxi’s versus spreiding

Onder de respondenten blijkt dat het gros van jouw mede lezers voor bitcoin kiest. Eenderde is 100% bitcoiner, ook wel een maximalist genoemd. Bij 38,6% van de respondenten bestaat 75% van zijn of haar portefeuille uit BTC.

Doorgaans is er een ideologische spreiding te zien tussen de zogenoemde maxi’s en de cryptocoiners. Vaak komt dit neer op de essentie van het gebruik van een blockchain: die van decentraal geld of die van een supercomputernetwerk. Bitcoiners zien alleen nut in een blockchain om het doel van decentraal geld te bewerkstelligen. In alle andere zaken fungeert een blockchain puur als inefficiënte database waarin decentralisatie niet wordt gewaarborgd, hoewel ook hier de meningen over verschillen.

Meer zelfbeheer

Door de drama’s bij Luna, Celsius en FTX is eigen beheer meer in de spotlights komen te staan. Je loopt risico als je sleutels toevertrouwt aan een derde partij.

Circa 45% van de ondervraagden slaat zijn bitcoin in eigen beheer op. Zijn beheer? Jazeker, gezien bijna 94% van de respondenten man is.

Daarbij gaat het om volledig eigen beheer: 100%! Er komt geen derde partij aan te pas. Daarbij komen vaak bitcoin-mantra’s voorbijkomen:

  • Be Your Own Bank,
  • Don’t trust, verify,
  • Not Your Keys, Not Your Coins.

Ruim 23% heeft driekwart van zijn bitcoinbezit in eigen beheer. Opvallend, 18% van de respondenten heeft niets in eigen beheer en dus alles bij een derde partij zoals een beurs of broker staan. Zij vertrouwen hun kostbare bezit aan derden toe.

Het hele idee van bitcoin is dat je (als je wilt) geld uit de handen van financiële grootmachten kunt halen. Satoshi lanceerde bitcoin (in 2008) op het moment dat banken faalden en het vertrouwen nihil was. Bitcoin is als contant geld: het is puur van jou alleen en het is niet een digitale balans en verplichting van de bank aan jou.

Heb jij jouw bitcoin of cryptovaluta nog bij Coinbase, Bitvavo of Kraken staan? Dan zijn dit niet échte cryptocurrency’s, maar IOU’s. Dat staat voor I Owe You. Je moet maar hopen dat ze ook buiten de database van de beurs bestaan. De ondergang van FTX is een goed voorbeeld van het belang van ‘Not Your Keys, Not Your Coins’.

Je kunt er voor kiezen om jouw bitcoin op een aantal manieren in cold storage te zetten. Hardware wallets zijn goede oplossingen hiervoor.

Zo’n 50% gebruikt de producten van marktleider Ledger, terwijl 14,2% een Trezor heeft. Coldcard is met 1,1% veel minder populair. 27,3% heeft géén hardware wallet en doet het met custodial diensten, een mobiele, papieren of zelfs brain wallet, iemand die seeds en de volgorde daarvan uit zijn hoofd heeft geleerd.

Lightning, nog een niche

Als we iets meer de diepte in gaan, zien we dat lightning niet super bekend is. Het is een niche in een andere niche in een andere niche, zullen we maar zeggen. Van (1) cryptovaluta naar (2) bitcoin naar (3) lightning kan ook een flinke stap zijn.

43,8% van de respondenten heeft een lightning wallet en de rest dus niet. En 36,3% heeft wel eens een lightning betaling gedaan, maar het gros dus (nog) niet! 

Waar te beginnen? Allereerst: wat is lightning?

Het lightning netwerk is een secundaire laag bovenop bitcoin. Je kunt er nagenoeg gratis en instant betalingen mee doen. Je kunt een lightningnode draaien, maar je ook gewoon een wallet downloaden op je smartphone. Heb jij géén wallet? Check dan Wallet of Satoshi, Phoenix of Muun eens!

En dan: een betaling doen. Daarvoor kun je onder andere bij Bitcoin Focus terecht! Voor minder dan 1 cent kun je een lightning betaling testen. Check dit premium artikel over lightning dat achter een paywall staat van 21 sats. Perfect om mee te experimenteren. Of kijk naar ons maandabonnement, want ook dat kun je via lightning afrekenen. Of ga een dagje shoppen in Arnhem Bitcoinstad.

Voor de echte liefhebbers: 10% draait een bitcoin node terwijl circa 65% zijn vingers hier niet aan brandt. 12,7% draait zowel een bitcoin als een lightning node.

Met een bitcoinnode verifieer je het werk van miners en daarmee ook de hele transactiegeschiedenis. Je kunt de Bitcoin Core-software draaien op een Rapsberry Pi, een NUC of een oude computer of laptop.

Door 24/7 de hardware aan te hebben staan met de bitcoinsoftware erop, kijk je of íedere transactie en íeder block aan de spelregels van bitcoin voldoet.

Wil je meer weten? Lees dan editie #53 van Focus eens rustig door: Bitcoins controlesysteem, zo draai je een node.

Profiel van de bitcoiner

Als je al langer in bitcoin zit, ben je waarschijnlijk ook meer bekend met lightning. 41% van de respondenten heeft zijn eerste beetje bitcoin gekocht in de jaren 2017 en 2018, de vorige bullmarkt.

34% van de ondervraagden deed dat in de periode 2019 en 2021. Opvallend, 1,1% heeft zijn eerste beetje BTC in de pioniersperiode van 2009 en 2011 verkregen. Toen waren er nog geen centrale beurzen.

De grootste groep is tussen de 41 en 50 jaar, met 28%. De groep die ouder is dan 60 jaar is 23% en de groep 51 tot 60-jarigen omvat 23% van de bitcoiners (die bitcoinfocus.nl en bitcoinmagazine.nl lezen). 

Bijna 50% ziet bitcoin als een investering, terwijl ongeveer 30% er potentie in ziet als spaarmiddel. Verder heeft 8% van de ondervraagden bitcoin in zijn of haar portfolio als een middel om te diversifiëren, terwijl 6% puur speculeert op de prijsstijging.  

Daarmee komen we aan het einde van het jaar met een paar interessante bevindingen. Heb jij goede voornemens voor 2023? Misschien is dit wel het moment om:

  • je bitcoin in eigen beheer te nemen
  • voor het eerst een hardware wallet te gebruiken
  • een lightning wallet te downloaden
  • een bitcoinnode te draaien
  • andere mensen uit te leggen over bovenstaande punten

Hodl on!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.