Skip links

#151 Donatie naar Satoshi

De bitcoin koers geeft een teken van leven, en het is vrijdag. Tijd voor een nieuwe Bitcoin Focus.

De prijs van één BTC tikte voor het eerst dit jaar een prijs van $19.000 aan op sommige cryptobeurzen. In november van 2022 dook de bitcoin koers onder de prijs van $20.000. Daar zitten we dus nog steeds onder.

Geen reden voor een feestje. Maar het is leuker dan weer wat rode cijfers en grote dalingen, als je het mij vraagt.

In de wereld en rondom bitcoin lijkt er echter weinig veranderd. Op wat nieuwe hoop na dan. We beginnen met Nederlands nieuws.

Touwtrekken

Het Nederlandse Bitvavo sloeg een opvallend voorstel af. De beurs heeft nog zo’n 280 miljoen euro openstaan bij cryptobank Genesis. Een aanbod om zo’n 70% (~196 miljoen euro) terug te krijgen is afgewezen.

Een opmerkelijke stap, maar Bitvavo wil het volle pond terug. In een blogpost zegt men het volgende: “Zelfs een mogelijke faillissementsbescherming (Chapter 11) van Genesis, zoals vorige week gesuggereerd is in de WSJ, brengt dit niet in gevaar, omdat de bezittingen voorhanden zijn. Hetzelfde geldt voor een mogelijk onderzoek door de autoriteiten naar DCG zoals gepubliceerd door Bloomberg. In deze gevallen zouden, zoals eerder aangegeven, de tijdlijnen mogelijk beïnvloed worden.”

In de editie #148 lees je meer over de situatie rondom Genesis, Bitvavo en het Amerikaanse Gemini. Beide beurzen staan in contact met Genesis wegens hun rente/staking/earn-modellen. Gemini kondigt deze week aan te stoppen met de dienst.

Gemini én Genesis kregen ook een extra aanklacht voor de kiezen. De Securities and Exchange Commission in de VS laat weer van zich horen. Het gaat deze keer om het aanbieden van effecten zonder de juiste papieren.

De industrie is belandt in een grote touwstrekwedstrijd. Wie moet op de blaren zitten en wie kan zichzelf redden? Het spel is op de wagen. In het geval van Genesis gaat het om een zwaar beladen wagen, zij hebben namelijk nog zo’n $3 miljard openstaan.

Oh, en natuurlijk hebben we de wekelijkse Sam Bankman-Fried update. De beste man zegt dat hij grotendeels onschuldig is: “Ik heb geen geld gestolen.”

Wil je meer eigenaarschap over je eigen geld? Lees dan dit artikel over het Nederlandse ZNIP, een nieuw adviesbureau op het gebied van eigen beheer van bitcoin.

Bitcoin draait door

Ondanks alle perikelen blijft het netwerk van bitcoin gewoon doordraaien. 2022 was een bizar jaar voor miners. In 2021 is men overladen met grote budgetten. Leningen waren goedkoop, nieuwe investeerders, geïnteresseerden en andere partijen stromen de markt binnen. Ook werkte de bitcoin koers prima mee met nieuwe recordprijzen. Die wereld veranderde compleet in 2022, en ook in 2023 lijkt de situatie niet heel anders.

De concurrentie is moordend, terwijl de omstandigheden moeilijker zijn. Een klein pluspunt: door de huidige ontwikkelingen is bitcoin mining hardware weer wat goedkoper. De meeste hardware van grote miners is echter in een eerder stadium al (voor)besteld.

Onderstaande grafiek met de geschatte inkomsten van miners (in good old dollars geeft een goed beeld van de veranderende situatie).

Het is in deze periode duurder dan ooit om bitcoin te minen. Tenminste, als je kijkt naar de hashprice.

De hashprice is een meetlat om aan te geven hoeveel omzet je kunt verwachten per terahash per seconde per dag ($/TH/S/Day). Hoe hoger de prijs, hoe meer omzet je draait met dezelfde hardware.

Als deze statistiek daalt, betekent het dat je met dezelfde computerkracht minder dollars omzet. De concurrentie op het netwerk is moordend, terwijl de koers dus ver weg staat van de prijspunten waarop miners besloten flink te investeren.

Het 70-pagina’s lange rapport van Hashrate Index vind je hier.

Ben je zelf van het knutselen of lijkt het je gewoon leuk om meer te leren over bitcoin minen? Lees dan onderstaande artikelen:

Interesse

Hoe zit het eigenlijk met de interesse in bitcoin? Nederland staat er in verschillende statistieken goed op, ondanks de aanhoudende bearmarkt.

Wereldwijd staat het aantal zoekopdrachten naar bitcoin via Google zeker niet op een hoogtepunt. De piek die je ziet in onderstaande grafiek was aan het eind van 2017 (en begin 2018). In die periode tikte bitcoin voor het eerst prijzen van $19.000 en net daarboven aan. Een soortgelijke dagkoers zien we overigens vandaag de dag.

Volgens Google Trends staat bitcoin er nog altijd goed op in Nederland. We staan op plek drie wereldwijd als het gaat om nationale interesse in BTC via Google.

De interesse in een regio wordt bepaald door het aantal zoekopdrachten te vergelijken met het totale zoekvolume in een land. Alleen in El Salvador en Nigeria googelt men verhoudingsgewijs meer naar het nieuwe geld.

Om dit blokje met statistieken af te sluiten hebben we nog de nodes. Want zoekopdrachten zijn leuk, maar wie scoort er goed op het gebied van deze datapunten?

Kort gezegd is een node een computer dat bitcoin software runt. Niet geheel verrassend staat de Verenigde Staten inmiddels ruim op één volgens Bitnodes.

Op gepaste afstand vinden we Duitsland en Canada. Ook hier scoort Nederland hoog met een vierde plaats. De top 5 van landen met meeste (publieke, vindbare) nodes is Rusland.

LandNodes (schatting, gevonden nodes)
Verenigde Staten9.999 (30,53%)
Duitsland4.529 (13.83%)
Canada2.006 (6,12%)
Nederland1.488 (4,54%)
Rusland1.391 (4,25%)

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Industrie

Naast het getouwtrek en rechtszaken gebeuren er natuurlijk nog meer dingen in de industrie. Een aantal opmerkelijke nieuwtjes op een rij:

Nederland

Buitenland

Geld sturen naar Satoshi

Het ecosysteem bestaat inmiddels uit miljoenen spelers. Grote bedrijven, overheden, particuliere spaarders, speculanten, techneuten en/of een combinatie van dit alles. Eens in de zoveel tijd zit daar iemand tussen die iets opmerkelijks doet.

Het is deze week geen geniale programmeur met een nieuwe update of een leuke tool. Het gaat om een donateur aan niemand minder dan Satoshi Nakamoto.

De bedenker van bitcoin was de eerste op het netwerk. Voor het minen van een bitcoin block kreeg je toen nog 50 bitcoin. Een adres van Satoshi (1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa) ontving daarnaast over de jaren heen nog ruim 22 bitcoin aan donaties.

Recentelijk stuurde een onbekend iemand daar 4 BTC extra naar toe. Normaal gaat het om relatief kleine bedragen. De reden achter deze donatie is onduidelijk, maar het is stiekem gewoon geld weggooien. Die 4 bitcoin kun je bijschrijven bij de verloren miljoenen die ook niet meer bereikbaar zijn.

De gulle donateur heeft vooral een mooi verhaal, of een heel zielig verhaal als het een foutje blijkt.

Steun Bitcoin Focus

Doneer eenmalig of bekijk de opties voor premium en ontdek elke week extra bitcoinverhalen.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.