Skip links

#50 Tulpenmanie met bitcoin: groen minen in een bloemenkas

Wat krijg je als je een bitcoiner uit Noord-Brabant, een familiebedrijf uit Noord-Holland, een zestal Antminers en een enorme tulpenkwekerij bij elkaar brengt? Het klinkt als het begin van een leuke mop, maar niets is minder waar. Vandaag in Bitcoin Focus: een inspirerend verhaal over het gebruik van restwarmte van bitcoin miners en het besparen op je gasgebruik in een bloemenkas.

We spreken af op een zonnige dag met Bert de Groot van Bitcoin Brabant bij een bloembollenbedrijf ergens in Noord-Holland. De afgelopen weken gebeurt er echter meer dan het kweken van tulpen, aloë en pioenrozen. Er is namelijk een plekje vrijgemaakt voor een aantal bitcoin mining rigs.

Bitcoin versus gas

Waarom? Het is heel simpel, zo verklaart Bert: “1 kWh input = 1 kWh output.” Daarmee legt hij op een cryptische manier uit dat ze met bitcoin miners de plantenkas verwarmen, volledig efficiënt.

Later meer over de miners, wat dat precies zijn en hoe ze de kas verwarmen. Eerst terug naar het familiebedrijf. Initieel hielden ze zich bezig met twee takken van sport:

  • het broeien van tulpen
  • het kweken van bollen

Het laatstgenoemde vindt buiten plaats op het open veld, maar het broeien van tulpen gebeurt echter in een kas. Per jaar gaan er 32 miljoen tulpen de deur uit, afkomstig van 65 hectare aan land.

Het broeien van de tulpen gebeurt in enorme bloemenkassen. Een van de familieleden van het bedrijf vertelt hoe zogenoemde warmtekrachtkoppelingen (wkk’s) normaliter de kas verwarmen. Deze installaties verbranden gas en warmen daarmee water, wat vervolgens via lange buizen de kas rondgepompt wordt (zie onderstaande foto). Dat gaat al jaren zo; tot enkele weken geleden.

Via internet las men over een initiatief van Bert van Bitcoin Brabant, voorheen werkzaam als consultant in de haven maar nu een heuse bitcoin-mining-consultant. Zo experimenteerde hij met bitcoin miners in een kas met hortensia’s. Hij gebruikt hier de restwarmte van mining rigs om de kas te verwarmen. Vervolgens verkocht hij deze planten met bitcoin.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.