Skip links

#50 Tulpenmanie met bitcoin: groen minen in een bloemenkas

Wat krijg je als je een bitcoiner uit Noord-Brabant, een familiebedrijf uit Noord-Holland, een zestal Antminers en een enorme tulpenkwekerij bij elkaar brengt? Het klinkt als het begin van een leuke mop, maar niets is minder waar. Vandaag in Bitcoin Focus: een inspirerend verhaal over het gebruik van restwarmte van bitcoin miners en het besparen op je gasgebruik in een bloemenkas.

We spreken af op een zonnige dag met Bert de Groot van Bitcoin Brabant bij een bloembollenbedrijf ergens in Noord-Holland. De afgelopen weken gebeurt er echter meer dan het kweken van tulpen, aloë en pioenrozen. Er is namelijk een plekje vrijgemaakt voor een aantal bitcoin mining rigs.

Bitcoin versus gas

Waarom? Het is heel simpel, zo verklaart Bert: “1 kWh input = 1 kWh output.” Daarmee legt hij op een cryptische manier uit dat ze met bitcoin miners de plantenkas verwarmen, volledig efficiënt.

Later meer over de miners, wat dat precies zijn en hoe ze de kas verwarmen. Eerst terug naar het familiebedrijf. Initieel hielden ze zich bezig met twee takken van sport:

  • het broeien van tulpen
  • het kweken van bollen

Het laatstgenoemde vindt buiten plaats op het open veld, maar het broeien van tulpen gebeurt echter in een kas. Per jaar gaan er 32 miljoen tulpen de deur uit, afkomstig van 65 hectare aan land.

Het broeien van de tulpen gebeurt in enorme bloemenkassen. Een van de familieleden van het bedrijf vertelt hoe zogenoemde warmtekrachtkoppelingen (wkk’s) normaliter de kas verwarmen. Deze installaties verbranden gas en warmen daarmee water, wat vervolgens via lange buizen de kas rondgepompt wordt (zie onderstaande foto). Dat gaat al jaren zo; tot enkele weken geleden.

Via internet las men over een initiatief van Bert van Bitcoin Brabant, voorheen werkzaam als consultant in de haven maar nu een heuse bitcoin-mining-consultant. Zo experimenteerde hij met bitcoin miners in een kas met hortensia’s. Hij gebruikt hier de restwarmte van mining rigs om de kas te verwarmen. Vervolgens verkocht hij deze planten met bitcoin.

Bitcoin mining rigs

Het bitcoin netwerk bestaat uit miners en nodes. Miners zijn computers die de hele dag hard werk doen (proof-of-work leveren) om daarmee het recht te verdienen om een block aan de blockchain te mogen toevoegen. Dit proces vreet elektriciteit, maar levert een beloning op: de block reward. Momenteel is dit de som van een subsidie van 6,25 BTC en de transactiekosten van de betalingen die de miner verwerkt. Omgerekend komt dat al snel neer op ruim $250.000. Miners zetten dus elektriciteit om in rekenkracht, terwijl het in dat proces veel hitte afgeeft en ze daarvoor een flinke vergoeding krijgen.

Dit idee van Bert kwam het familiebedrijf ook ter ore en het wekte meteen de interesse:

“Als ondernemer ben je altijd op zoek naar 1 + 1 = 3, en zo kwamen we in contact.” 

Wat is het voordeel eigenlijk? Kort gezegd: minder gas verbruiken, nog steeds de kas verwarmen en tegelijkertijd bitcoin verdienen.

De bitcoin miners kun je namelijk heel simpel aansluiten op het lichtnet. Bert heeft tests gedaan en kwam tot de conclusie dat de lucht die erin gaat 22 °C is, terwijl de lucht die de miners uitblazen 44 °C is. Wat daar tussenin gebeurt is de magie van bitcoin: computerchips die honderdduizenden berekeningen per seconde doen en daardoor warm worden.

Veel voordelen

Op het dak van het bedrijf liggen zonnepanelen, waardoor de mining rigs in feite (indirect) op groene stroom zijn aangesloten. Een snelle gedachtesprong laat zien dat:

  • de miners het gasgebruik van de kas verminderen;
  • in plaats daarvan 100% zonnestroom gebruiken;
  • terwijl het én de kas verwarmt;
  • én een spaarpotje in bitcoin oplevert.

“We zijn nu dus zelfs een familievermogen in bitcoin aan het opbouwen, puur voor de lange termijn. Het is veel meer dan een gimmick, maar een echte business case”, zo is de conclusie. 

Enkelen uit de familie van het bollenbedrijf hadden al langer van bitcoin gehoord en ook voor de huidige eigenaar was bitcoin niet iets nieuws. 

“Maar het geloof in bitcoin moet wel echt bij je landen én aangewakkerd worden. Maar als je om je heen kijkt naar wat er in de wereld gebeurt en ook de inflatie ziet, dan weet je genoeg.”

Alhoewel het bloembollenbedrijf gascontracten heeft afgesloten, hangt er ook veel onzekerheid in de markt met de stijgende prijzen, onrust in Rusland en gedoe in Groningen.

“Wat dat betreft heb je veel meer zekerheid met pure elektriciteit (ten opzichte van gas, red.). Het aandeel van de kosten om een kas te verwarmen met gas gaat ook sowieso stijgen.”

“Tegelijkertijd zijn er in Nederland steeds vaker negatieve elektriciteitsprijzen”, zo vertelt Bert. “Daardoor zijn zelfs vijf jaar oude rigs weer winstgevend.” Momenteel staan er zes mining rigs in de kas; een experiment dat langzamerhand wordt opgeschaald. Het contrast op onderstaande foto is veelzeggend: heel veel waterbuizen (verwarmd door gas) en zes miners (die warme lucht uitblazen uit zonnestroom).

De rigs in de kas zijn gloednieuw. Momenteel staan er zes Antminers gepositioneerd, een paar daarvan ook daadwerkelijk aangeschaft door het Noord-Hollandse bedrijf zelf. Het gaat om de S19a Pro die goed is voor 110 TH/s en de S19j Pro van 96 TH/s. Tijdens het bezoek bij het bedrijf was er net een nieuwe rig geleverd. De installatie was ook zo gepiept.

Elektriciteit

Bert steekt de stekker in het stopcontact, plaatst de mining rig naast de andere vijf miners en moet vervolgens een poosje wachten tot het apparaat is opgestart. Na luttele minuten verschijnt er een IP-adres op de radar (in de browser) en nu is het een kwestie van het instellen van de settings, zoals het aansluiten van de nieuwe rig op miningpool Slushpool. Veel simpeler kan het bijna niet.

Naast dat het dak vol zonnepanelen ligt, heeft het bedrijf ook een gunstig energietarief van (ver) onder de 15 cent per kilowattuur, wat volgens Bert het break-evenpoint is. Daarbij merkt hij op: 

“Hoe meer je afneemt, hoe goedkoper de elektriciteit wordt.”

Daarnaast is er in Nederland een belastingtarief dat is gebaseerd op schijven en het aantal kubieke meter gas dat er wordt gebruikt. Hoe meer je in een kalenderjaar verbruikt, des te goedkoper de energiebelastingtarieven uitvallen. 

Het aansluiten van de nieuwe rig was ook direct een schoolvoorbeeld van ‘flexibele load’. Het aan- of uitzetten van de miners heeft weinig voet in de aarde. Daarmee biedt het veel mogelijkheden om het lichtnet te balanceren, mocht dat nodig zijn in het geval van piekbelasting of stijgende prijzen.

Onderhoud

Bert is verantwoordelijk voor het onderhoud van de rigs. Hij vertelt dat het hem heel erg meeviel:

“Het is altijd kijken hoe het gaat in een andere omgeving. Met het experiment bij de hortensia kweker was het erg stoffig en er ook een enorm hoge luchtvochtigheid. Ik kreeg erg veel sceptische reacties dat het daardoor niet zou lukken, maar niets is minder waar.”

“In de tulpenkas is de luchtvochtigheid een stuk lager en is er ook minder stof. Dus qua onderhoud valt het heel erg mee. Ook is het idee goed schaalbaar, zolang er maar miners beschikbaar zijn.”

Toekomst

Is het vervangen van wkk’s door bitcoin miners dan de toekomst? Het antwoord is enigszins verrassend:

“Nee, het enige wat je doet is dat je voor de piektemperatuur moet dimensiëren. Voor pieken (als het buiten bijvoorbeeld extreem koud is), moet je gewoon fossiele brandstoffen gebruiken. Bij extreme kou is gas beter. Maar met miners kun je de ‘base load’ verlagen.” 

Volledig op bitcoin miners een kas verwarmen ziet De Groot dus niet gebeuren, ook omdat je dan dus heel veel extra rigs moet neerzetten om die extreme pieken te kunnen beheersen. Wel is de terugverdientijd in bloembollenkassen optimaal. Warmte moet hoe dan ook geleverd worden, en miners leveren daarbij een extra zakcentje op.

De Brabander vertelt dat je met één mining rig 100 tiny houses zou kunnen warm houden. Daarmee kun je ook buiten bloemenkassen nog toepassingen bedenken voor restwarmte van miners. Ook het idee van hot tubs, schuren of een kleine plantenkas aan huis passeren de revue als mogelijk toekomstmuziek.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Verkoop met bitcoin

Bitcoin is echter meer dan mining. Het familiebedrijf is zich ervan bewust dat ze ook iets kunnen doen met het lightning netwerk als betaallaag. Momenteel ligt de focus van de verkoop van de tulpen vooral op de grote ketens, zoals supermarkten. Met een webshop en bitcoin als betaaloptie kun je echter heel eenvoudig vanuit de hele wereld geld ontvangen.

Om het praktisch te houden onderzoekt het bedrijf momenteel de optie om de tulpenbollen te verzenden (in plaats van de tulpen zelf). Wie weet kun je over enkele maanden ware bitcoinbollen terugvinden in El Salvador of Mexico! Het opent letterlijk een nieuwe exportmarkt. Wil je zelf echte bitcointulpen bestellen met sats? Je kunt terecht bij BitcoinBloem!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.