Skip links

#148 Not your keys…

Deze week zit weer vol met bitcoinnieuws. De onrust bij bedrijven in de industrie is zeker nog niet voorbij. Een bekende bitcoin developer verliest ruim 200 bitcoin en we hebben kort aandacht voor een oude discussie die weer eens oplaait.

Maar voordat we beginnen: heb jij de waarde van je portfolio op 1 januari 2023 al ergens genoteerd? Die heb je namelijk nodig voor je belastingaangifte. Het begin van het jaar is de peildatum voor de belastingdienst als het gaat om je bitcoin. Bitcoin valt voor de meeste mensen in Nederland in box 3.

In Italië moeten bitcoiners voortaan winstbelasting betalen bij alles boven de grens van 2.000 euro.

Gestolen bitcoin

Bitcoin developer Luke Dashjr. begint het jaar in mineur. Hij deelt op Twitter dat hij zijn bitcoin is verloren. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. De private keys met toegang tot het geld van Luke zijn in handen gekomen van iemand anders.

Hij deelde onder meer een adres waar de gestolen bitcoin naar toe zijn gestuurd. Dat adres ontving al meer dan 200 bitcoin. Het is nog niet duidelijk hoeveel bitcoin Luke precies heeft verloren.

Houd je private keys offline en er kan in principe niets gebeuren. Wat je in ieder geval niet moet doen is je toegang tot je bitcoin opslaan met een online passwordmanager.

LastPass en de klanten van het bedrijf waren in augustus slachtoffer van een groot datalek. Een Amerikaanse gebruiker besloot om de aangeraden stappen te volgen en vervolgens zijn private keys op te slaan met LastPass.

Bij het datalek kregen buitenstaanders echter toegang tot versleutelde wachtwoorden en andere gegevens. Er zou voor $53.000 aan bitcoin zijn gestolen in dit specifieke geval.

Twijfel je zelf over hoe je bitcoin moet opslaan? Dan is het tijd om jezelf te verdiepen in de mogelijkheden. Met storingbitcoin.info kun je stapsgewijs beginnen met het ontdekken van de opties.

Het mooie aan bitcoin is het feit dat je zelf kunt kiezen hoe je er mee omgaat. Je kunt het volledig zelf regelen met weinig of veel technische snufjes. Je kunt er ook voor kiezen om je geld alsnog te stallen bij een bank of financiële dienst. Voor alle opties geldt hetzelfde: er zijn voor- en nadelen.

Het verhaal past pijnlijk genoeg helemaal bij proof of keys dag, dat elk jaar op 3 januari plaatsvindt. Het doel is om bitcoin van beurzen af te halen en eigenaarschap van je sleutels te claimen.

Rondje langs de velden

Bij Bitcoin Focus houden we ook de technische ontwikkelingen van bitcoin bij. In ‘Nostr gaat als de bliksem‘ lees je alles over de ontwikkelingen rondom het lightningnetwerk.

Financiële onrust

Het is nog altijd niet gedaan met de onrust op de bitcoinmarkt.

Laten we beginnen met een blik op Digital Currrency Group (DCG). Het conglomeraat heeft een vinger in de pap bij tal van bedrijven in de industrie. Op de website is een portfolio met tientallen namen te vinden, een deel daarvan zit net als het moederbedrijf in zwaar weer.

Een naam in dat rijtje is Genesis. Het bedrijf biedt over-the-counter handel, leningen en andere financiële diensten voor met name cryptobeurzen en brokers. Genesis is onder meer gebruikt om zogenaamde staking of earndiensten aan te bieden. Dat zijn marketingtermen voor het uitlenen van geld. Gebruikers is rente op hun bitcoin of tokens beloofd.

Het Amerikaanse Gemini en het Nederlandse Bitvavo vertrouwden gezamenlijk ruim 1 miljard dollar toe aan Genesis. En dat geld zit daar nog altijd vast na de opnamestop van eind 2022.

Bitvavo publiceert regelmatig kleine updates in de vorm van een blogpost. Opvallend is de hoopvolle toon, zij geven aan dat er goede gesprekken worden gevoerd. Gemini kiest de publieke aanval. Medeoprichter Cameron Winklevoss schrijft een open brief aan Barry Silbert, CEO bij Digital Currency Group.

Winklevoss speelt in op het sentiment van de meest treurige verhalen. Mensen die hun spaargeld gebruiken om wat extra rente te vangen via Gemini (en dus Genesis). In Amerika zijn investeerders ook een rechtszaak gestart tegen Gemini.

Wat logischerwijs ontbreekt in de brief, is de erkenning dat de gebroeders Winklevoss ook gewoon mede verantwoordelijk zijn voor de situatie. Zij boden hun klanten deze dienst aan, en een zakelijke partner die zij hebben gekozen kan de rekeningen momenteel niet betalen.

Derar Islim, interim directeur van Genesis, geeft aan dat er meer tijd nodig is. Ondertussen moet het bedrijf 30% van zijn personeel ontslaan.

Het is afwachten wat er precies gaat gebeuren. Het is wel duidelijk dat Silbert en DCG in een parket zitten. Een andere indicatie daarvoor is de sluiting van een vermogensbeheerder uit de stal van DCG.

Een onderdeel van Genesis Global Trading genaamd HQ sluit de deuren. De vermogensbeheerdivisie had $3,5 miljard onder beheer.

Ander opmerkelijk nieuws uit de industrie op een rij:

  • Oprichters van Three Arrows Capital gedagvaard via Twitter. Zhu Su en Kyle Davies zijn nog op vrije voeten.
  • Cryptobank Silvergate ontsnapte aan de ondergang. Het bedrijf moest in recordtijd ruim $8 miljard regelen. Er zijn onder andere Amerikaanse staatsobligaties met verlies verkocht om overeind te blijven.
  • Not your keys, not your coins. Dat dacht een rechter in Amerika ook. Schuldeisers van cryptobedrijf Celsius zijn geen eigenaar meer van hun geld. Celsius zelf is de rechtmatige eigenaar van het grootste gedeelte van de klantenfondsen.
  • Celsius moet het doen zonder 37.000 bitcoin miners. Core Scientific zet de hardware uit.
  • Nog even door over Celsius: medeoprichter Alex Mashinsky wordt aangeklaagd in New York.
  • Coinbase betaalt $100 miljoen in een schikking voor een rechtszaak in New York. Het bedrijft erkent dat zij niet assertief genoeg waren op het gebied van compliance. Zo zijn er tienduizenden ‘opmerkelijke transacties’ niet gemeld.
  • Het is onrustig rondom Huobi. Het bedrijf stuurt 20% van het personeel de laan uit.
  • Heb je de soap rondom FTX gemist? Je kunt hier beginnen met bij lezen.

Sats

De wereld verandert, maar sommige dingen blijven terugkomen. Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi’s, of sats. De iconische ₿ staat voor bitcoin, daar kunnen we het wel over eens zijn. Maar hoe doen we dat met sats?

Daar is nog geen eenduidig antwoord op. In de onderstaande afbeelding vind je aantal suggesties. Sommige zijn wat vergezocht, ingewikkeld of gewoon niet zo sterk. Welke optie vind jij het beste?

Arman The Parman doet bij bitcoinmagazine.com een suggestie, die ik nog niet eerder gezien had. Het is een combinatie van het dollarteken en een omgedraaide S.

PS. Check ook het interview met Marnix Schoorel bij de Cryptocast deze week, volop tips om je eigen keys op te slaan.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.