Skip links

#139 Bescherming

De wereld draait door, en bitcoin ook. Sam Bankman-Fried zit inmiddels vast en wordt hoogstwaarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De prijs stokt rond $17.000 en een aantal miners moet stoppen.

De onrust in de markt heeft ook gevolgen voor dienstverleners: accountantskantoor Mazars stopt met controles van cryptobedrijven. Zij waren eerder verantwoordelijk voor de controle van de reserves van onder andere Binance, KuCoin en CryptoCom.

Heb jij de Grote Bitcoin Enquete van 2022 al ingevuld? Als je alles invult, ontvang je een kortingscode voor 1 gratis maand Bitcoin Focus premium.

Goed, tijd voor wat meer nieuws. We bespreken de missende miljoenen van Bitvavo, we maken een rondje langs de velden en zoomen in op een nieuw wetsvoorstel in de VS.

Bitvavo

Ook het Nederlandse Bitvavo is geraakt door de financiële problemen elders in de industrie. In een blogpost geeft de beurs aan dat er 280 miljoen euro vast staat bij Digital Currency Group (DCG).

Een naam als Gemini heeft nog 900 miljoen dollar uitstaan bij Genesis Trading, een van de dochterbedrijven van DCG. Volgens Protos trekken Bitvavo, Gemini en andere schuldeisers samen op om het geld terug te krijgen.

Bitvavo, geregistreerd bij de Nederlandsche Bank, biedt zogenaamde stakingdiensten, of eigenlijk: je kunt er bitcoin of tokens stallen en daar rente op verdienen. In de praktijk moet dat rendement echter wel ergens verdiend worden.

Bitvavo ging met DCG en dochterondernemingen in zee om deze dienst te leveren. Ikzelf ben niet van plan om bitcoin uit te lenen en blijf daarom zelf ook weg bij dit soort producten.

DCG heeft op dit moment de terugbetalingen opgeschort en dat zorgt voor een financieel gat bij Bitvavo. De beurs geeft aan dat klanten gewoon hun geld nog op kunnen nemen:“Indien nodig zal Bitvavo zelf bijspringen om onze klanten te beschermen. De schuld die DCG aan Bitvavo heeft, vormt daarin geen belemmering.”

Gratis geld bestaat niet. Als jij bij iets of iemand je geld stalt, komen daar risico’s bij kijken. Het is aan een ieder zelf om die risico-afweging te maken. In het geval van deze dienst wordt het geld dus ook uitgeleend en door een ander weer ontvangen.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: je bent afhankelijk van extra factoren bij dit soort constructies. Van menselijke fouten, tot aan mismanagement, tot aan de waanideeën van een boy genius in de Bahama’s.

Laat je niet gek maken door mooie beloftes over winsten en bekijk goed wat de risico’s zijn wanneer je geld ergens naar toe stuurt.

Niet alleen geld lenen kost geld. Geld uitlenen kan je ook geld kosten, en veel ook.

Zelf bitcoin accepteren?

Je kunt bij Bitcoin Focus artikelen ook los afrekenen met bitcoin. Met behulp van Lightning Checkout kun je voor een klein bedrag een premium artikel lezen.

Lightning Checkout biedt verschillende diensten voor bedrijven of hobbyisten om bitcoin te accepteren. We gingen in gesprek met oprichter en ontwikkelaar Ton.

“Bitcoinfocus.nl is de trigger geweest om iets te bouwen voor bitcoinbetalingen. Daarom ben ik gaan kijken wat er voor nodig is en hoe je het kunt inrichten. En toen bedacht ik mij dat de behoefte er meer gaat komen. Zo is Lightning Checkout ontstaan.”

Lees het hele artikel hier.

Ton was ook te gast bij de Nederlandse podcast Satoshi Radio, luister het fragment hier terug!

Rondje langs de velden

We hebben het meest opmerkelijke en belangrijke nieuws voor je op een rij gezet:

‘Bescherming’

Met Bitcoin Focus bespreken we regelmatig nieuwe regels voor bedrijven in de industrie. Extra eisen voor een licentie hier, een extra wetsvoorstel voor data-opslag daar, overal komen nieuwe richtlijnen en regels voorbij om ‘de consument te beschermen’.

Toegegeven, ik ben sceptisch over de algehele oplopende regeldruk die je overal ziet, maar het blijft een relevant onderwerp. Want wie worden er nu precies beschermd? De gebruikers van FTX in ieder geval niet.

En dan had je FTX met Sam Bankman-Fried aan het hoofd. Of hij nu het mastergenie zelf was, of dat hij dienst deed als fall guy (een soort stroman), doet er even niet toe. Zijn organisaties als FTX US en Alameda Research zijn netjes door de Amerikaanse keuring gekomen. Vervolgens is er via entiteiten in onder andere de Bahama’s alsnog overal en nergens geld naartoe gesluisd.

Het accountantskantoor van FTX US, Armanino, stopt na het drama compleet met hun diensten. Zij hadden dit blijkbaar (?) ook niet zien aankomen.

De fout bij het omvallen van organisaties in de industrie ligt bij beurzen, bedrijven, directeuren of andere spelers in de industrie. En misschien ook wel bij onszelf, want zonder klanten wordt het lastig bouwen.

De voorspelbare reactie vanuit politieke hoek? Meer regels!

Jouw identiteit, alsjeblieft

Als het aan de Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Roger Marshall ligt, moeten ook privégebruikers voldoen aan nieuwe richtlijnen bij het gebruik van bitcoin. Onder de vlag van anti-witwassen en met FTX als excuus onder de arm, komt er een nieuwe push naar meer controle.

Een voorstel genaamd ‘Digital Asset Anti-Money Laundering Act Of 2022’ zorgt voor opschudding.

Amerikaanse bitcoiners zouden zélf ook moeten gaan voldoen aan Know-Your-Customer (KYC) regels die ook gelden voor de grootste bedrijven in de wereld van BTC.

Denk daarbij aan het identificeren en verzamelen van data als nu al het geval is bij een bank, of grote cryptobeurzen. In de praktijk wordt er van programmeurs verlangd dat zij soortgelijke maatregelen inbouwen in bijvoorbeeld hun apps. Je moet weten (en kunnen laten weten) met wie je transacties doet. Als gebruiker zou je ook strafbaar zijn als je niet aan die regels voldoet.

Hoe dit specifieke ‘idee’ is te handhaven, is niet duidelijk. Er zijn immers meer plekken op de wereld waar je (open) software kunt schrijven dan Amerika. Een lip op stuk beleid is doorgaans in de praktijk niet haalbaar.

Compleet ondenkbaar is een scenario als dit echter niet. Eerder dit jaar werd een developer nog opgepakt in Nederland. Alexey Pertsev bouwde mee aan een mixer voor ether, hij zit nog altijd vast.

In de praktijk moeten veel van de verschillende actoren rondom bitcoin onder dezelfde noemer vallen. Direct uit het wetsvoorstel:

“Classifying custodial and unhosted wallet providers, cryptocurrency miners, validators, or other nodes who may act to validate or secure third-party transactions, independent network participants, including MEV searchers, and other validators with control over network protocols as money service businesses.”

Hardliner Elizabeth Warren staat niet bekend als iemand die met veel wetsvoorstellen succes heeft. De politica deed al honderden voorstellen, en maar een enkeling komt uiteindelijk in de wetboeken terecht. Maar het lijkt wel een nieuw startschot.

In deze vorm komt het voorstel er waarschijnlijk niet door. Als ik een klein gokje mag wagen: er komt uiteindelijk een ietwat uitgeklede vorm van dit beleid ergens in de wetboeken van de VS te staan.

Het hele frame is eigenlijk misleidend. Het privégebruik van bitcoin bemoeilijken, zorgt er juist voor dat types als Bankman-Fried met zoveel klantentegoeden kunnen werken. Het biedt géén bescherming of veiligheid tegen wat er mis ging bij het consortium achter FTX.

Grayscale

Een ander voorbeeld van ‘bescherming’: Amerikaanse toezichthouders houden nog altijd een exchange-traded fund (ETF) tegen op basis van echte bitcoin. Dit soort fondsen zijn een populaire manier om (in)direct blootstelling te krijgen aan bijvoorbeeld een bepaalde industrie, of in dit geval de bitcoin koers.

Een ETF op basis van bitcoin futures bestaat al. Een zelfde vorm op basis van ‘echte’ bitcoin is volgens de Securities and Exchange Commission (SEC) een te groot risico, er zou een te groot risico zijn voor fraude en marktmanipulatie.

Deze week werd de aanvraag van het grootste bitcoinfonds ter wereld opnieuw afgewezen. Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) wil met ruim 643.000 bitcoin overstappen naar het model van een ETF.

Hodl on,
Robin

PS. Wil jij ook de bitcoin enquête invullen? Hieronder vind je hem. Net als meer dan 200 andere respondenten ontvang je dan een code voor 1 gratis maand Bitcoin Focus premium.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.