Skip links

#126 Deze Nederlander verdient bitcoin met flexibele energieprijzen

Bitcoin = energie. Het is een ietwat prikkelend statement, maar het is niet onjuist. Je kunt immers alleen nieuwe bitcoin maken door ergens werk in te stoppen: proof-of-work. En dit slurpt energie. Veel energie.

De Nederlander Danny Oosterveer, in het dagelijkse leven werkzaam bij bitcoin custodian AMDAX, heeft een manier bedacht om zélf bitcoin te kunnen minen (en verdienen) op basis van flexibele energieprijzen. Want de elektriciteitsmarkt is zo geëvolueerd dat je soms gratis (of nagenoeg gratis) stroom kunt afnemen. Hiervoor moet je wel goed timen én slim zijn.

Of anders gezegd: je kunt een slim maatje programmeren die dit voor jou doet. Danny maakte met behulp van een Raspberry Pi een Energiemeester.

Wat doet jouw Energiemeester precies?

“Misschien is het eerst goed om het te hebben over dynamische energieprijzen, want dat is voor veel mensen nog een onbekend fenomeen”, zo start Danny.

“Energieleveranciers kopen stroom per uur in (dagelijkse uurprijzen). Die stroom is goedkoop als er veel zon- en windenergie beschikbaar is op een dag. Als er weinig zon en wind is, dan moeten er gas- en kolencentrales draaien en dat is relatief duur. Van die uurprijzen merk je als consument niks als je een (lang) lopend energiecontract hebt. “

Er zijn echter steeds meer energiemaatschappijen waar je een stroomprijs per uur betaalt. De zogeheten dynamische prijzen. Je weet dan een dag van tevoren wat de prijzen per uur de volgende dag zijn. De verschillen tussen die uurprijzen kunnen best groot zijn.

“Ik heb vannacht mijn elektrische auto opgeladen voor gemiddeld 3 cent per kilowattuur (kWh incl. btw, excl. energiebelasting). Maar tussen 17.00 en 19.00 ligt de prijs boven de 20 cent per kWh. Het leuke van dynamische prijzen vind ik de economische prikkels die er zijn. Het lokt uit om je verbruik aan te passen en je energieverbruik zoveel mogelijk te sturen op de lage tarieven. 

Hoe dat eruit ziet, zie je hieronder.

Danny vervolgt: “De hoeveelheid duurzame energie die het net op komt, groeit flink. Er zal steeds vaker overcapaciteit ontstaan, wat resulteert in lage prijzen. Of soms zelf negatieve prijzen, omdat het energienet de overtollige stroom niet aan kan.”

“Dat biedt kansen, zo is mijn gedachte. Daarom ben ik thuis aan het experimenteren, en heb ik een Antminer S9 gekocht.”

In deze editie van Bitcoin Focus legt Danny uit hoe hij z’n bitcoin miner automatisch aan- en uitzet, daarmee z’n huis verwarmt en hoe jij dit zelf óók kunt doen.

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.