Skip links

#150 Znip, het nieuwe Nederlandse bitcoin adviesbureau

De laatste maanden schieten nieuwe Nederlandse bitcoinbedrijven als paddenstoelen uit de grond. Onlangs schreven we over Lightning Checkout en nu gaan we door met een self-custody-bedrijf genaamd ZNIP, waarbij ze ook winkeliers helpen om bitcoin te accepteren. Marnix (jawel, je kent hem van zijn artikelen voor Bitcoin Focus), Jos, Serhan en Ben vertellen meer over hun diensten.

“Wij willen dat mensen hun eigen infrastructuur draaien”

Wat is ZNIP (en waar staat de naam voor)?

Regelmatig verschijnen artikelen in de media over mensen die in een klap al hun bitcoin zijn verloren. Een belangrijke eigenschap van bitcoin is dat het de mogelijkheid biedt om financieel onafhankelijk van platforms en banken te zijn.

Maar het is wel zaak om deze mogelijkheden zo optimaal en veilig mogelijk te benutten. ZNIP is het loket voor Nederlandstalige particulieren en bedrijven die bitcoin in eigen beheer willen hebben. 

“We hebben gekozen voor de naam ZNIP vanwege de associatie met de zeldzame vogel ‘snip’. Deze vogel stond vroeger afgebeeld op het 100 guldenbiljet.”

“Contant geld is tijdens het guldentijdperk nog veel gebruikt”, zo vertelt Jos, “waardoor het makkelijker was om anoniem te blijven in transacties.”

“Inmiddels zie je dat veel mensen een blind vertrouwen in banken hebben. Daarnaast staat de snip erom bekend zeer beschermend over haar nest te zijn. Dit leek ons ook mooi bij het concept van bitcoin zelfbeheer passen.”

Het ontstaan van ZNIP

Bitcoin stelt je in staat de verantwoordelijkheid geheel in eigen handen te nemen. Dit roept uiteraard ook de vraag op hoe je dat dan het beste doet. In Nederland is er een levendige bitcoingemeenschap die daarin ondersteunt door middel van websites, podcasts en YouTube-filmpjes. Daarnaast zijn er veel bitcoiners actief op Telegram die doorlopend vragen van mensen beantwoorden. 

“Dit doen wij als team van ZNIP ook al jaren. Ook kennen wij elkaar al lang al niet meer alleen van het internet, maar ook van de meetups die regelmatig plaatsvinden. ZNIP is dus echt grassroots begonnen vanuit de Nederlandse bitcoingemeenschap.”  

Maar: niet iedereen in Nederland zit op Telegram en ook is niet iedereen bereid om door te zoeken totdat ze bij de juiste groepen en mensen zijn uitgekomen om tot gedegen advies met betrekking tot zelfbeheer te komen. De hoeveelheid informatie en opties kunnen soms overweldigend zijn voor een (beginnend) bitcoingebruiker.

“Naast ZNIP zijn wij ook de Beginnen met Bitcoin-podcast doorgestart om zo gratis educatieve content aan te bieden aan alle Nederlandstaligen die over bitcoin willen leren.”

De dienstverlening

Bitcoin zelfbeheer is altijd een terugkerend thema bij vrienden en familie en in Telegram-groepen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie verschilt de zelfbeheer-oplossing per klant. 

“Wel hebben wij onze eigen best practices als het gaat om trainingsmethodes, hardware wallets, het gebruik van bitcoin en privacy. Elke klant krijgt maatwerkadvies, maar wel zo veel mogelijk gebruik makend van standaarden.”

Het viertal geeft het volgend advies: 

“Als wij kijken naar een individu met een aardig aandeel van zijn vermogen in bitcoin dan gaat toch vaak ons advies uit naar: een coldcard hardware wallet met daarbij een passphrase en meerdere stalen backups. Deze setup biedt enerzijds veel veiligheidsgaranties zonder dat het te complex wordt voor de gebruiker.”

“Bovendien merkten we dat er veel interesse was vanuit ondernemers om bitcoin te accepteren.”

Zo was Jos bijvoorbeeld recent langs bij een Spaanse delicatessenzaak in Utrecht: 

“Deze excentrieke Spanjaard mij vroeg of ik met cashgeld kon betalen. Pintransacties kostten hem alleen maar geld. Dit was natuurlijk een inkoppertje voor mij om over bitcoin te beginnen. Inmiddels accepteert hij bitcoin via zijn eigen wallet. Zo krijgen wij nu meer aanvragen. Vooral van bitcoiners die een webshop hebben en bitcoin als betalingsmethode willen aanbieden.”

Aangezien Marnix een groot deel van het Nederlandse lightning netwerk draait hebben wij onze dienstverlening hiernaartoe uitgebreid. 

Waarom bitcoin zelfbeheer?

Wie verantwoordelijkheid uit handen geeft, maakt zichzelf afhankelijk. Zoals eerder gezegd, bitcoin stelt je in staat om zelf de verantwoordelijkheid te nemen, en daarmee dus ook onafhankelijk te zijn. Deze mogelijkheid is er bij het reguliere systeem niet. Of je nou een staat, bank, organisatie of individu bent, binnen bitcoin is er een gelijk speelveld. Hoeveel en welke verantwoordelijkheid je hierin precies neemt, is een complex vraagstuk. Bitcoin biedt hierin een spectrum van mogelijkheden.

Marnix:

“Ons streven is om mensen die bitcoin bezitten te helpen met het onafhankelijk worden.” 

Een belangrijke reden voor die onafhankelijkheid is natuurlijk het risico dat je bij derde partijen loopt. Dit is recentelijk weer onder een vergrootglas komen te liggen toen het FTX-imperium instortte omdat het met geld van klanten foute investeringen maakte. Zo zijn er nog veel meer redenen waarom bitcoin zelfbeheer belangrijk is. Van de belangrijkste eigenschappen van bitcoin maak je bijvoorbeeld vooral pas gebruik op het moment dat je je eigen sleutels beheert. 

Toch is bitcoin zelfbeheer ook niet zonder risico’s. Mensen maken nu eenmaal fouten. Zelfs doorgewinterde bitcoin developers houden zich niet aan de basisregels van zelfbeheer. Dat hebben we begin dit jaar gezien met Luke Dash Jr. Hij verloor ruim 200 bitcoin omdat hij een zelfbedachte opslagmethode had, waar zijn sleutels op zijn werkcomputer stonden. Doordat zijn sleutels niet offline stonden kon een aanvaller toegang krijgen.

Bitcoin zelf beveiligen blijft een nieuw concept voor veel mensen en wij helpen graag om dit soort fouten te voorkomen door middel van educatie en 1-op-1 begeleiding.

“Wij willen dat mensen hun eigen infrastructuur draaien”

Bitcoin accepteren

Maar de mannen van ZNIP gaan verder dan alleen custody:

“Op dit moment helpen wij vooral mensen met het accepteren van bitcoin door BTCPay-servers op te zetten. Ons uitgangspunt is dat ondernemers zelf de infrastructuur draaien. Dit past bij onze filosofie over hoe bitcoin is te gebruiken en is op te schalen.”

Meestal installeren de techneuten de infrastructuur voor ondernemers op een Virtual Private Server (VPS) waar zij alleen toegang toe hebben. 

“Wij vinden deze security-afweging goed te verantwoorden, omdat je wilt dat je webshop altijd 100% online is. Een Raspberry Pi in de meterkast is daarvoor niet geschikt.”

“Daarnaast moet de server natuurlijk geïntegreerd worden met een webshop. Dit gedeelte nemen wij vaak op ons. Wij trainen de klant in het beheer en gebruik van de BTCPayServer.”

ZNIP biedt maatwerkadviezen maar ook trainingen voor grotere groepen aan. De demografie van de klanten is als volgt:

“Onze klanten bereiken we op dit moment vooral via ons netwerk, Telegram en de Beginnen met Bitcoin-podcast. Ook hebben veel bitcoiners die ons kennen weinig tijd om kennissen of familie te helpen en ook daar krijgen wij doorverwijzingen van.”

“Onze bitcoin-zelfbeheer klanten bezitten meestal al wel bitcoin, maar hebben dit nog op een handelsplatform staan of hebben het in een opwelling op een hardware wallet gezet maar missen nog kennis als het gaat het zelf beheren van bitcoin.”

Daarnaast ziet het viertal dat de klanten die BTCPay op dit moment willen accepteren vaak al erg actief zijn in de bitcoingemeenschap en bij willen dragen aan de adoptie en acceptatie van bitcoin. Deze groep is dus echt aan het bouwen in de bearmarkt

Hoe gaat het tot dusver qua adoptie/conversies?

“Ondanks dat het niet zo lekker gaat met de koers, is er toch interesse”, zo vertelt Jos. Dat heeft ze positief verrast. Ze dachten dat het heel rustig zou zijn, maar hebben toch genoeg aanvragen om lekker bezig te kunnen zijn. 

Dat zijn (in deze fase van de markt) wel vaak mensen die bitcoin al kennen. Het viertal verwacht dat, als het sentiment weer verandert, er een breder (klant)publiek interesse gaat tonen.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Wat is het ultieme doel van ZNIP?

Het doel van de Nederlandse bitcoiners is dat iedereen optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die bitcoin biedt. 

“Wij streven ernaar om zoveel mogelijk Nederlandse bitcoingebruikers te ondersteunen en trainen in Bitcoin zelfbeheer, privacy-oplossingen en het draaien van eigen infrastructuur.”

Ze doen dit door gratis informatie te verspreiden en mensen 1-op-1 te begeleiden in hun bitcoin reis. Wil je meer weten over zelfbeheer? Luister dan naar aflevering 3 en 4 van seizoen 2 van Beginnen met Bitcoin. Of lees het artikel van Rob Wolfram op Bitcoin Focus: #111 Zelfbeheer = zelfbeveiliging.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.