Skip links

#283 Verslag van Adopting Bitcoin in El Salvador

Adopting Bitcoin, Crowne Plaza Conference Center, 7 september 2023. Bitcoiners zijn neergedaald in The Land of the Free, El Salvador. Honderden enthousiastelingen over “bitcoin als geld” komen hun sats uitgeven op dé plek voor circulaire bitcoin-economieën.

Van San Salvador, tot El Zonte, maar ook zeker Berlín en La Pirraya. Redacteur Arnold was erbij en je leest hieronder zijn verslag, in beeld en tekst.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Eventverslag Adopting Bitcoin

Even vooraf: de organisatoren hebben laten weten dat er 1.100 tickets zijn verkocht, waarvan 350 aan Salvadoranen. In totaal zijn er 150 sessies geweest en talks gegeven, en dus zat het programma in een door airconditioning gekoelde conferentiezalen propvol.

Na een opening van Forbes-journalist Javier Bastardo, trapte Reyna Chicas de dag af. Vorig jaar was ze de Salvadoraanse te gast op de vorige editie van Adopting Bitcoin, raakte geïnspireerd, dook in de bitcoin rabbithole en raakte betrokken bij MyFirstBitcoin.

Een jaar later staat ze zelf op het podium en vertelt een inspirerend verhaal.

Als iemand die nog nooit had gevlogen, mag ze nu onder meer praten over bitcoin (educatie) in Hong Kong, als een klein voorbeeld van hoe bitcoin haar leven heeft veranderd. Het is typerend voor de bitcoinbeweging die in het land plaatsvindt, van de frisse wind die is gaan waaien: bitcoin is hoop.

Bitdriver Napoleon Osorio vertelt mij ook: precies drie jaar geleden was hij de eerste leerling van MyFirstBitcoin. Hij was een stuk zwaarder, taxi-chauffeur en ging nooit naar het buitenland. Nu heeft hij een colonne van 8 chauffeurs die bitcoin accepteren (die tijdens de conferentie enorm druk zijn), is spreker op bitcoinconferenties in Madrid en Lugano (Plan B), een inspiratie voor kinderen in het land, en voelt zich een stuk gezonder.

Tijdens deze dagen op de conferentie kom ik erachter dat er zo veel meer is dan “bitcoin als geld” en “bitcoin als betaalmiddel”. Leuk en aardig, die adoptie en technische ontwikkelingen. Waar het écht om draait, is het sociale en culturele kapitaal dat bitcoin brengt, buiten het financiële plaatje.

De community, de persoonlijke groei, verandering van tijdsvoorkeur, het (eindelijk durven) najagen van dromen, en al dit soort inspirerende dingen is wat mij écht aantrekt aan El Salvador.

Okay, terug naar de conferentie. Om mijn punt te versterken: Alejandro Guajardo vertelt een soortgelijk verhaal. Ze was in 2022 Miss Universe, maar gaat nu door het leven als Miss Bitcoin – nadat ze de Universe-contest won met een bitcoinjurk.

“Na mijn deelname aan Miss Universe 2022 besloot ik mijn werk als ambassadeur voor El Salvador en voor bitcoin voort te zetten. Mijn werk is voornamelijk om met mensen te praten, zowel internationaal als in El Salvador. Ik heb honderd van deze gesprekken met alledaagse Salvadoranen gedocumenteerd en focus op de vraag: wat betekent bitcoin voor jou?”

Wederom een inspirerend verhaal over hoe bitcoin het leven van iemand verandert, niet per se vanwege de beauty contest, maar voornamelijk van het “freedom”-aspect. Ze doet namelijk ook aan het kweken van haar eigen groenten en fruit, een karaktertrek van “onafhankelijkheid” en “zelfvoorzienendheid” die goed bij bitcoiners past.

Blink aankondigingen

Blink, voorheen bekend als de Bitcoin Beach Wallet, kondigt vervolgens drie nieuwtjes aan: de Blink API, als tussenoplossing tussen de custodial oplossing en de open source stack van Galoy, de optie om vanaf El Salvadoraanse banken bitcoin te kunnen kopen en ten derde een samenwerking met Distribuidora Morazá.

Dit is een organisatie die goederen en diensten levert aan 40.000 winkeliers in het land. Daarmee is een groot probleem opgelost voor adoptie van bitcoin als betaalmiddel in El Salvador: vanwege het feit dat veel winkeliers wel bitcoin wilden accepteren, maar het altijd weer moesten terugzetten naar dollars (bijvoorbeeld in de vorm van cash) om hun voorraden weer aan te vullen via leveranciers (die fiat wilden ontvangen).

Door de samenwerking met Blink hoeft dit niet meer. Daarnaast krijgen alle klanten van de Distribuidora Morazá 5% korting als ze met bitcoin betalen.

Bitfinex – Paolo Ardoino

Chaos is iets wat we moeten omarmen, vindt Paolo Ardoino. Het is iets waar politici niet van houden, omdat ze het niet kunnen controleren en omdat het niet in centrale planning past.

De nieuwe CEO van Tether en CTO van Bitfinex, een van de grootste bitcoinbeurzen ter wereld én hoofdsponsor van dit evenement, refereert aan het “butterfly effect”. Als ergens een vlinder met zijn vleugels slaat, kan dat ergens ver weg een tornado veroorzaken. Hij maakt het parallel: als de Torogoz, de nationale vogel van El Salvador, hier met haar vleugels begint te slaan, wakkert het een tornado aan op het wereldwijde financiële systeem.

In de middag is er video gedeeld van Sébastien Gouspillou over zijn miningfarm in het nationale park Virunga in Congo. Bitcoin lost hier een probleem op omtrent energievoorziening en het bestaansrecht van een park met Gorilla’s. Ondanks alle zorgen omtrent de veiligheid en instabiliteit van het Afrikaanse land, is bitcoin een krachtig middel. Ik raad je aan om deze documentaire zelf terug te kijken.

https://youtu.be/i7VERpwwTPY?t=17011

Athena integreert lightning

Op een zijpodium deelt Athena Bitcoin intussen dat het het lightningnetwerk gaat integreren. Saillant detail: Athena is de uitbater van de Chivo-pinautomaten in het land. Die zitten dus eindelijk na twee jaar ook op het lightningnetwerk.

Verder op deze eerste dag van Adopting Bitcoin: een diepere uitleg van SimpleProof over hoe bitcoin de verkiezingen in Guatemala verzekert. Op Focus las je hierover als eerste nieuwsmedium van allemaal de scoop.

Wat opvalt: er zijn veel vrouwen, veel kinderen en veel baby’s. El Salvador is overduidelijk een plek die veel mensen aantrekt om een nieuw leven te beginnen. Vanuit alle hoeken van de wereld zoeken bitcoiners naar “lotgenoten” in hun zoektocht naar vrijheid.

De conferentie zat bomvol met keynotes, van 09:30 ‘s ochtends tot 18:00 ‘s avonds, zónder ingelaste lunchpauze en met maar liefst vier volle stages (Bitfinex Stage, Blink Stage, Galoy Stage, en Naka Stage) en ook nog eens een workshop-stage.

Buiten was er een ruime plek voor een foodcourt opgezet, met veel mogelijkheden om te netwerken. Binnen was er daarnaast een plek waar bedrijven, organisaties en initiatieven hun stands konden tentoonstellen, zoals Bitfinex, Tiankii, Torogoz Dev, Naka, MyFirstBitcoin, MyBitcoin.Academy van Nederlander David da Silva Rosa, uiteraard Bitcoin Beach, Motiv Peru en veel meer.

Darvin Otero van Tiankii, een van de eerste bitcoinbedrijven van El Salvador, spraken we eerder al eens in een Focus-editie: Bitcoin lightning’s missing link.

Dag 2 – Arnhem!

Dag twee begint met een talk over een brandweer-unie die (als eerste unie van de wereld) bitcoin spaart en een verhaal over adoptie in Bulgarije. Maar de echt relevante talk was die van Patrick van der Meijde, in 2014 mede-initiatiefnemer van Arnhem Bitcoinstad.

Ja, inderdaad, alweer bijna 10 jaar geleden. Daarmee is Arnhem en Patrick met zijn team in zekere zin de voorloper van El Salvador. Rondom een bitcoinconferentie in Amsterdam lanceerde zijn bitcoinbetaalbedrijf Bitkassa, na veel problemen met het verkrijgen van een bankrekening, haar software waarmee winkeliers onder meer hun bitcoin kunnen inwisselen voor euro’s.

In de loop der jaren, met winkelketen Spar die bitcoin ging accepteren, media-publicatie, documentaires, tankstations, restaurants, Burger Kings en andere plekken die bitcoin gingen accepteren, groeide het momentum rondom “Arnhem Bitcoinstad”. Iedereen die bij Burger King met bitcoin afrekende, kreeg zelfs een gratis whopper!

In datzelfde jaar, in 2016, was er in Arnhem een bitcoinconferentie, en zo vervolgde Patrick zijn verhaal over de geschiedenis van Arnhem Bitcoinstad.

Vanuit Nederlandse trots kan ik jullie deze talk zeker aanraden! De video is te zien op YouTube.

Patrick vertelt hoe op The Future of Bitcoin-conferentie in 2017 Bitcoin Cash is geboren. Helaas gaf dit Arnhem Bitcoinstad een slechte naam: géén enkele winkelier accepteerde Bcash, terwijl de perceptie er wel was. Nu dit misverstand uit de lucht was, kwam er een andere tegenslag: de mempool raakte bomvol. De transactiekosten liepen op en dus moest Bitkassa een maand stoppen met haar diensten. Lightning bestond nog niet en de kosten waren te hoog.

Fast forward naar 2018: de eerste lightningbetalingen. Met veel falende transacties. Te veel. Joost Jager (luister hier het Hup Bitcoin interview terug met Joost) van Lightning Labs, bracht lightning weer terug op de radar bij Patrick en in 2019 was het toen eindelijk zo ver: lightning was goed genoeg en dus liep het aantal lightningbetalingen toe.

Tijdens de lockdowns in 2020 liepen alle transacties terug, met daarnaast de AMLD5-regelgeving die van kracht ging waardoor Bitkassa geen conversie meer mocht doen.

En volgend jaar 2024 bestaat Arnhem Bitcoinstad 10 jaar!

Variëteit aan onderwerpen

De dag vervolgt met talks over homeschooling, mining met affakkelen van gas, bitcoin en open source AI, een gesprek over Bitcoin Berlín, een nieuwe circulaire economie in El Salvador, een uitleg van Noelyne Sumba over bitcoin in Afrika met de titel “Unleashing Prosperity” (we spraken Noelybe twee maanden geleden nog in Kenia over offline bitcoinbetalingen) en bitcoineducatieproject in Cuba.

Enfin: veel te veel om hier nu in details te bespreken.

Als ik je er één kan aanraden: de talk van John Dennehy van MyFirstBitcoin, de organisatie die al 40.000 leerlingen over bitcoin heeft onderwezen en die nu docenten van publieke scholen via het Ministerie van Educatie opleidt tot bitcoinmeesters en -juffen. Hoe gaaf is dat!

Verder nog een leuk nieuwtje: met de app genaamd Hifumi kun je nu ook bezorgdiensten (vergelijkbaar met Thuisbezorgd of Uber Eats) afrekenen met bitcoin in El Salvador!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Dag 3: El Zonte

De laatste dag van Adopting Bitcoin begint met een optocht aan touringbussen, die vanuit de hoofdstad San Salvador vertrekken in de richting van El Zonte, ook wel bekend als Bitcoin Beach. Dit is de circulaire bitcoineconomie waar het allemaal begon en waar de conferentie volgens de driejaarlijkse traditie telkens naar terugkeert.

In El Zonte is het een gebeuren van jewelste: een Bitcoin Beach Festival bij de beruchte rivier in het dorpje, de Bitcoin Farmers Market waar bitcoiners vanuit het hele land hun koopwaar verkopen, bezoekjes aan het Hope House, meetups in de avond, een gezamelijke zonsondergang en ga zo maar door: één grote gezelligheid.

Fotoverslag

We sluiten dan ook af met een reeks mooie foto’s, die de sfeer van El Zonte goed vangen: bitcoin en zon. Gezelligheid en serene rust.

Bedankt voor het lezen en wellicht tot volgend jaar bij Adopting Bitcoin! Ik kan het je in ieder geval enorm aanraden om eens een kijkje te nemen in El Salvador, en deze conferentie is een mooie aanleiding om dat eens met een groep bitcoiners te doen. Tot dan!

Vergeet niet om Focus te steunen met een value4value donatie. Met jouw hulp kunnen we unieke onafhankelijke bitcoinverhalen blijven schrijven. Met bijvoorbeeld 30.000 sats steun je ons volledig vrijblijvend met een tientje. Jij blijft gewoon elke week drie edities ontvangen. Alvast bedankt!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.