Skip links

#282 VBNL versus DNB

Welkom bij de vrijdageditie van Bitcoin Focus bordevol nieuws en inzichten. We beginnen met een stevig interview van Bert de Groot, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Bitcoinbedrijven (VBNL), bij zakenzender RTLZ.

Focus is een open nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Volgens De Groot staat de relatie met de Nederlandsche Bank inmiddels op zeer gespannen voet. Aanleiding is een eerdere uitspraak van de Rotterdamse rechtbank, waarin is besloten dat de DNB te veel toezichtskosten in rekening heeft gebracht bij de sector.

Het komt erop neer dat de DNB deze kosten terug moet betalen aan de bedrijven die de rechtszaak zijn gestart onder aanvoering van de VBNL. De te betalen bedragen variëren van 4.299 euro tot 423.364 euro per bedrijf, afhankelijk van de jaaromzet en de daarmee samenhangende toezichtskosten. Dus een marktleider als Bitvavo moet relatief veel toezichtskosten aftikken, maar krijgt nu ook relatief veel terug.

We zijn inmiddels enkele maanden verder en er is nog geen cent betaald tot groot chagrijn van de VBNL. Met dit media-optreden hoopt De Groot meer druk uit te oefenen op de DNB. Toch gloort er ook verandering.

Per juni 2024 wordt de Europese verordening MiCA van kracht voor stablecoinuitgevers en per 1 januari 2025 worden de cryptobepalingen ook van toepassing op brokers, beurzen en walletmakers. VBNL krijgt dan in Nederland te maken met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens De Groot zijn met de AFM inmiddels goede gesprekken gevoerd.

Oud, duur, dood

Wist je dat bitcoin 13 jaar geleden voor het eerst werd doodverklaard? De koers stond op 23 dollarcent en het was november 2010. De website zelf bestaat niet meer, het artikel met de titel “Why Bitcoin can’t be a currency” staat alleen nog maar op archive.org en de koers van bitcoin is sindsdien met 15.565.100% gestegen.

Verder uit de oude doos nóg meer nostalgie uit dezelfde periode: 50 BTC uit 2010! Op de website UTXO.live is te zien hoe er op 7 november een on-chaintransactie is gedaan met bitcoin die al 13 jaar stil stond. De sats zijn gedolven in de periode dat Satoshi Nakamoto nog “aanwezig” was, maar is door de eigenaar sindsdien nooit verplaatst. Tot afgelopen week.

Verder: dure bitcoinbetalingen. De mempool zit tjokvol dankzij een nieuwe Ordinal-rage, waardoor on-chain fees ook weer omhoog schieten. Je betaalt nu al snel zo’n 200 tot 300 sat/vbyte om in het eerstvolgende block in de blockchain te kopen. Voor een snelle on-chainbetaling betaal je nu dus al snel tientallen dollars. Begin oktober was 1 sat/vbyte nog genoeg. De zogenoemde Block Fee Rate is hard gestegen.

Dan tot slot nog een grafiek: de open interest (OI) van de CME Futures bereikt voor de eerste keer ooit 100.000 bitcoin. Het betekent dat er honderdduizend bitcoin aan futurescontracten open staan op de grootste traditionele derivatenbeurs van de wereld.

Bitcoin koers naar $37.000, hoogste punt in 18 maanden

Toch nog even de prijs. Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: de koers van BTC zit in de lift. De waarde van bitcoin heeft recentelijk een indrukwekkende piek bereikt, waarbij de munt een waarde van meer dan $37.000 aantikte, het hoogste punt in anderhalf jaar.

We zijn nog ver weg van de hoogste prijzen (rond $69.000), maar de koers is aan een opmars bezig. Deze opmerkelijke stijging is volgens sommigen grotendeels te danken aan de groeiende interesse in een verwachte spot ETF voor bitcoin in de VS. Maar de afgelopen 15 (!) jaar sinds het publiceren van de whitepaper is er natuurlijk wel wat meer gebeurd dan dat.

Rondje langs de velden

  • Een opmerkelijke quote van de voormalige centrale bankvoorzitter Nout Wellink: hij kan zich voorstellen dat een centrale bank van een westers land bitcoin op zijn balans zet. Wellink ziet de nodige parallellen met goud, wat al eeuwenlang een oppotmiddel is voor overheden en bedrijven.
  • Leden van het Europees Parlement stemden donderdag voor de goedkeuring van een Data Act met een controversiële clausule die de meeste smart contracts onwettig zou kunnen maken. Volgens een persbericht ontving de wet, die regels vaststelt voor het delen van gegevens, 481 stemmen voor en 31 stemmen tegen. De wetgeving heeft nu formele goedkeuring nodig van de Europese Raad, een orgaan bestaande uit de staatshoofden van de 27 lidstaten.
  • Een malafide Ledger-app is recentelijk uit de Windows Store verwijderd. ZackXBT maakt melding op Nitter dat er circa 16,8 bitcoin op dit bitcoinadres van de oplichter is binnengekomen. Helaas zijn er dus de nodige bitcoiners in de val getrapt. Let extra goed op en gebruik alleen software van de fabrikanten.
  • In El Salvador is men nog altijd in de weer met bitcoin. Het meest recente nieuws: Athena Bitcoin komt met bitcoin pinautomaten mét lightning in het land.

Bitcoin mailinglist

Bastien Teinturier van het bedrijf ACINQ, die werkt aan de eclair-lightning implementatie en de Phoenix wallet, deelt een interessant idee op de bitcoin mailinglist: lightning batch opnames. Hij trapt af:

“Ik heb geprobeerd een protocol te ontwerpen waarmee gebruikers op een efficiënte manier rechtstreeks in hun lightningwallet kunnen opnemen, zonder al te veel on-chain voetafdruk.

Met behulp van zogenoemde Covenants zoekt Bastien naar een “native optie” om lightningopnames mogelijk te maken. Gebruikers moeten nu nog een lightningfactuur plakken bij de beurs of broker. Daarmee komen de verantwoordelijkheden rondom mogelijke problemen van uitbetaling bij de verzender te liggen.

Als de ontvangende partij bijvoorbeeld niet voldoende liquiditeit in zijn kanalen heeft (en er splicing nodig is), dan draait de verzender voor de kosten op.

Als meerdere gebruikers dat doen, en er meerdere keren een splice-in moet gebeuren, dan moet een beurs meerdere on-chaintransacties initiëren. Het idee van Bastien is om deze betalingen te kunnen “batchen”. Dit helpt de beurs om op transactiekosten te besparen.

Batching is al erg gangbaar bij exchanges, maar voor dit type betalingen kon/kan dat nog niet. Maar daar is nu dus mogelijk met Covenants via bijvoorbeeld SIGHASH_ANYPREVOUT een uitweg voor. Je leest het hele idee hier.

Bitcoin.nl komt met de Bitcoin Stemwijzer 2023

Bitcoin.nl, het kennisplatform van het Nederlandse bitcoinbedrijf Bitonic, heeft de Bitcoin Stemwijzer 2023 gepubliceerd. De redactie heeft navraag gedaan bij een groot aantal Nederlandse politieke partijen over hun standpunt over bitcoin, crypto en digitale, centrale bankmunten. Zeker de moeite waard om te checken wat elke partij hier van vindt!

ForumPay

Forum voor Democratie deelt op haar website haar standpunten over cryptovaluta. Naast dat de partij zich uitspreekt tegen CBDC’s en vergaande KYC-maatregelen, wil het de mogelijkheden voor een bitcoinstandaard onderzoeken.

“Onze partij koestert veel sympathie voor initiatieven die erop gericht zijn om de wereld vrijer te maken en de macht van overheden en centrale banken terug te dringen.”

Eerlijk is eerlijk: vaak blijven politieke beloften bij mooie praatjes. De reputatie van de partij van Thierry Baudet met NFT’s en een eigen blockchain en token getuigen van de grilligheid van het beleid omtrent “crypto’s”.

Wat verder opvalt: je kunt de partij nu sats toesturen via de payment processor genaamd ForumPay. Een korte due dilligence rond de website en socials van deze partij roept veel vragen op.

Komende week duiken we in meer detail in de Nederlandse politieke partijen en hun visie over bitcoin, CBDC’s en aanverwante topics.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Donatie-dashboard

Bedankt, bedankt, bedankt! Afgelopen week mochten we weer donaties ontvangen op onze value4value nieuwsbrief.

  • LightningPlaces doneerde 210.000 sats met het bericht: “Spot on report over NOSTR⚡️”
  • HumbleSatsMan doneerde 15.000 sats met het bericht: “Net verslag van Arnold over Nostrasia gelezen. Gek op zijn enthousiasme!
  • Anoniem doneerde 5.000 sats met het bericht: “Prima artikel over nostr”
  • En een anonieme donatie van 1.000 sats.

Steun ons ook en help ons met onze missie om onafhankelijke, Nederlandse, bitcoin-only reportages te kunnen blijven schrijven.

Hodl on.

PS. Benieuwd naar hoe een beginnend open-source netwerk eruit ziet? Bekijk dan Nostr en het verslag van een meerdaagsevenement in Tokio.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.