Skip links

#89 Bitcoin lightning’s missing link

In alle stilte worden er in El Salvador ook lightningbedrijven gestart. Een daarvan is Tiankii, wat valt onder de vleugels van softwarebedrijf NortTech Labs. Darvin Otero vertelt ons over hun nieuwe unieke lightningproduct: een extra laag bovenop bitcoin en/of lightning wallets voor winkeleigenaars.

Tiankii, als extra laag

Darvin was al een bitcoiner vóór de bitcoinwet. Ook werkte hij al vanuit NortTech Labs aan bitcoinoplossingen:

“Ik heb in 2013 al eens een voorstel ingediend om een peer-to-peer beurs te bouwen, maar heb er vervolgens niets meer over gehoord. In 2017 hebben we gewerkt aan een on-chain integratie, maar onze klant koos toen voor een blockchain van IBM.

Daarna heb ik gewerkt in fintech en open banking. Mijn specialiteit is API’s. Voor de bitcoinwet hielpen we al bedrijven hier in El Salvador met bitcoin. Dat is de achtergrond waaruit Tiankii is ontstaan.”

De naam Tiankii klinkt voor Nederlanders misschien raar in de oren, maar het heeft een mooie betekenis:

“Tiankii heeft in El Salvador en Latijns-Amerika een verwijzing naar de Mayacultuur. Het Spaanse woord Tiankis betekent zoiets als ‘marktplaats’, waar mensen bij elkaar komen om te handelen, kopen en verkopen. Dit was vroeger ook de plek waar jong en oud bij elkaar kwamen, en dit is ook ons doel met bitcoin.”

Samen met DitoBanx is Tiankii het enige El Salvador-native lightningbedrijf. De visie is kort en krachtig:

“Bitcoin wordt vooral als store-of-value gebruikt. Onze visie is om bitcoin te mobiliseren. Wij zitten in de sandbox hier in El Salvador, en we bouwen use cases die echt nodig zijn.”

Extra boekhoudlaag

Maar wat kun je eigenlijk met de software? Darvin vat het als volgt samen:

“Tiankii is een non-custodial platform voor winkeliers. Het helpt de merchants om bitcoin te accepteren in allerlei verschillende manieren. Wij begrijpen dat bedrijven ‘omni-channels’ zijn. Ze verkopen op locatie, op de website en ook ‘op het veld’. Tiankii biedt een tool. Het is een bitcoin en lightning payment processor met de focus op e-commerce.”

“Elk bedrijf maakt een account op Tiankii. Daar kunnen ze dan allerlei wallets via API’s koppelen aan onze software. Het is een extra laag bovenop andere bitcoin wallets.”

Het voordeel is dat er één wallet onder de motorkap gebruikt wordt, terwijl je deze wallet op meerdere plekken kunt inzetten, met een point-of-sale terminal.”

Op de website van het bedrijf is dit goed te zien:

“Tiankii breidt de kracht van iedere wallet of node uit. Je plugt een BlueWallet of Bitcoin Beach Wallet of je Umbrel- of Voltage-node aan de software. Je bent nog steeds non-custodial, wij raken het geld niet aan.”

Dit is perfect in lijn met de filosofie van bitcoinmaximalisten, zo vertelt Darvin:

“We zijn blij als bedrijven kiezen voor een soevereine manier om bitcoin te ontvangen. Maar tegelijk zien we ook dat winkeliers strugglen. Soms konden ze alleen maar bitcoin accepteren als de eigenaar in de winkel was met de smartphone waar de wallet op stond.”

Omni-channel bitcoin ontvangen

De Salvadoraan vertelt over een bedrijf dat bitcoin wilde accepteren.

De eigenaar deed aan restaurantbezorging en wilde dat de bezorgers zélf de bitcoin konden ontvangen. Maar alles moest uiteindelijk wel in één wallet terecht komen. Dat was een probleem.

“We identificeerden dit probleem en maken nu dit product.”

“Hetzelfde geldt voor een toerismebedrijf. Ze willen dat iedere gids direct betalingen kon ontvangen, die dan in één wallet binnen komen. Je wilt niet dat ze telkens vanuit één plek de QR-codes moeten doorsturen. Je wilt ook weer niet drie accounts hebben met drie wallets op drie verschillende telefoons van drie verschillende gidsen.”

Het hele idee is dat je met Tiankii dus op meer plekken bitcoin kunt ontvangen, terwijl de sats in één wallet terecht komen.

“Je kunt bijvoorbeeld je Electrum of hardware wallet aan de software koppelen met een xpub. Wij hebben de watch-only modus, en de klant kan alle financiële producten gebruiken.”

Als je inlogt op het platform kun je verschillende wallets koppelen:

De klant kan zelf weten hoe ze de bitcoin aanhouden:

  • Non-custodial, met bijvoorbeeld een Bitcoin Core node.
  • Custodial, met bijvoorbeeld de Bitcoin Beach wallet.
  • Als dollarbalans, met bijvoorbeeld Strike of Chivo.
  • Als bitcoinbalans, met bijvoorbeeld lnd of MyNode.
  • In een multi-sig wallet, voor ‘corporate environments’.

Diensten voor op bitcoin en lightning

Vervolgens worden hier allerlei diensten bovenop gebouwd: “Wij focussen op use cases. Als wij zien dat er ergens iets nodig is, dan maken wij een oplossing.”

Je zou Tiankii kunnen zien als een eBank:

“Dit soort tools zijn alleen beschikbaar voor mensen met een bankrekening. Denk aan een point-of-sale, verkoop-buttons, point-of-sale software of e-commerce diensten.”

“Onze boekhouding werkt met 150 valuta. Als iemand in Argentinië het wil gebruiken met BlueWallet op de achtergrond, dan kunnen ze gewoon de peso instellen.”

De point-of-sale terminal is heel basic, maar dus losgekoppeld van de wallet en dus op meerdere plekken te gebruiken.

De software is momenteel nog een soft-launch-fase. Bij NortTech werken 12 werknemers en aan Tiankii werkt een team van zes Salvadoranen. Er zijn al een paar klanten die op een soevereine manier bitcoin accepteren.

Lightning-consultancy

Als nodig, kan Tiankii ook consultancy doen voor bedrijven die zelf een bitcoin- en lightningnode willen opzetten.

“We kunnen lightning zelfs integreren op hun eigen facturatie- en administratiesysteem. We hebben ook whitelabel diensten die ze kunnen gebruiken.”

Tiankii zit niet tussen de ontvanger en verzender van een betaling in, en raakt dat geld nooit aan. Daardoor kunnen ze daar geen bedrijfsinkomsten uit halen. Darvin vertelt dat ze on-premise deployment doen, waar ze aan verdienen, net als consulting.

“De klant betaalt dan voor een project als totaalpakket, waaronder het trainen van personeel, uitdenken van strategie en de helpdesk.”

Tiankii koppelt op allerlei manieren hun software aan bestaande software. Strike heeft een API, Coinos heeft een API, Bitcoin Beach ook, BlueWallet gebruikt lndhub en zo zijn er allerlei manieren.

“Wij kunnen met de wallets connecten die dat op een één of andere manier aanbieden. Muun wallet heeft die optie niet, dus dat kunnen we niet aanbieden.”

Het bedrijf werkt ook aan allerlei nieuwe features, bijvoorbeeld lightning adressen en lnurl-pay, wat erg handig kan zijn:

“Sommige winkeliers willen niet eens een aparte factuur maken voor iedere verkooporder, maar gewoon standaard-QR-codes hebben die ze kunnen uitprinten. Maar helaas supporten niet alle wallets dit nog.”

Samenwerken met Chivo

Tiankii werkt ook samen met de Chivo wallet. Het bedrijf kon met een API connecten met de Chivo-wallet van winkeliers: “Onze diensten zouden natively in hun software moeten zetten. We werken samen en wij maken Chivo nu beter.”

“Wij zijn een gereguleerd bedrijf in lijn met de bitcoin lijst. Je kunt dit terugvinden op de website van de centrale bank. Je moet alle AML- en KYC-documentatie op orde hebben.”

Omdat Tiankii ook conversie aanbiedt voor El Salvadoraanse merchants zijn ze ook geregistreerd bij de centrale bank

“We hebben een liquiditeitsprovider waarbij we geld kunnen omzetten. Voor ‘massive adoption’ is er soms real-time conversie nodig. Echte bitcoiners geloven of willen dit niet, maar bedrijven moeten soms ook een stabiele cashflow hebben. De volatiliteit kan het voor winkeliers erg complex maken. Daarom bieden we deze dienst aan en zijn we compliant.”

Verder geeft Tiankii ook workshops, bijvoorbeeld hoe men zelf een lightning node kan beheren met alle betaalkanalen en de liquiditeit.

“Lightning is net als het internet: je moet zorgen dat je constant een goede en betrouwbare verbinding hebt met het netwerk. Ik vind het tof om te zien wat Voltage en Greenlight doen. NortTech Labs is een R&D bedrijf en willen al dit soort ontwikkelingen graag testen en verder op bitcoin bouwen.”

But don’t touch the layer 1′, voegt Darvin er met een glimlach aan toe. “We kunnen producten voor bitcoiners bouwen. Maar ik denk dat het internet niet bekend werd dankzij het protocol TCP/IP, maar het werd bekend dankzij Yahoo, mail en Facebook en alles dat erop is gebouwd. Dat moet nu gebeuren bovenop bitcoin.”

“Je kunt al bitcoin ontvangen via OpenNode of andere diensten. Maar hierbij moet je ook door hele KYC-procedures gaan. Daarmee blijf je mensen buitensluiten. Wij geven overal voor iedereen extra opties; ze kunnen zelf de onderliggende wallet kiezen.”

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Uitbreiden

Qua groei van Tiankii zijn er twee problemen, namelijk geld en bitcointalent:

“Het is moeilijk om talent binnen te halen, maar niet onmogelijk. Ik werk twintig jaar in software development en heb veel teams geleid. We moeten mensen trainen en opleiden.”

Hierbij komen initiatieven zoals Torogoz dan weer goed van pas, zoals je vorige week kon lezen.

“We willen binnenkort ook een pre-seed investeringsronde doen om te kunnen uitbreiden. Lightning Ventures helpt ons daarbij.”

De dienst die Tiankii biedt is tamelijk uniek in de lightningwereld, maar daarom niet minder belangrijk. Het kan veel winkeliers helpen om op een betere en makkelijkere manier bitcoin te accepteren, helemaal met alle ebanking-diensten erbovenop.

Komende maand moet de financieringsronde starten, alvorens we (hopelijk) nog veel meer gaan horen van dit Salvadoraanse lightnignproduct. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.