Skip links

#89 Bitcoin lightning’s missing link

In alle stilte worden er in El Salvador ook lightningbedrijven gestart. Een daarvan is Tiankii, wat valt onder de vleugels van softwarebedrijf NortTech Labs. Darvin Otero vertelt ons over hun nieuwe unieke lightningproduct: een extra laag bovenop bitcoin en/of lightning wallets voor winkeleigenaars.

Tiankii, als extra laag

Darvin was al een bitcoiner vóór de bitcoinwet. Ook werkte hij al vanuit NortTech Labs aan bitcoinoplossingen:

“Ik heb in 2013 al eens een voorstel ingediend om een peer-to-peer beurs te bouwen, maar heb er vervolgens niets meer over gehoord. In 2017 hebben we gewerkt aan een on-chain integratie, maar onze klant koos toen voor een blockchain van IBM.

Daarna heb ik gewerkt in fintech en open banking. Mijn specialiteit is API’s. Voor de bitcoinwet hielpen we al bedrijven hier in El Salvador met bitcoin. Dat is de achtergrond waaruit Tiankii is ontstaan.”

De naam Tiankii klinkt voor Nederlanders misschien raar in de oren, maar het heeft een mooie betekenis:

“Tiankii heeft in El Salvador en Latijns-Amerika een verwijzing naar de Mayacultuur. Het Spaanse woord Tiankis betekent zoiets als ‘marktplaats’, waar mensen bij elkaar komen om te handelen, kopen en verkopen. Dit was vroeger ook de plek waar jong en oud bij elkaar kwamen, en dit is ook ons doel met bitcoin.”

Samen met DitoBanx is Tiankii het enige El Salvador-native lightningbedrijf. De visie is kort en krachtig:

“Bitcoin wordt vooral als store-of-value gebruikt. Onze visie is om bitcoin te mobiliseren. Wij zitten in de sandbox hier in El Salvador, en we bouwen use cases die echt nodig zijn.”

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.