Skip links

#260 BREKEND: Guatemala gebruikt bitcoin blockchain bij nationale verkiezingen

Voor het eerst in de geschiedenis gebruikt een land de bitcoin blockchain om informatie over verkiezingen op te slaan. Het gaat om Guatemala, een buurland van El Salvador. De verkiezingsautoriteit TSE, wat staat voor de Spaanse vertaling van ‘Supreme Elections Tribunal’ heeft een bedrijf ingeschakeld om “onveranderlijke backups” te maken van de verkiezingsuitslag. Samen met Simple Proof en het inmiddels welbekende protocol genaamd OpenTimestamps (van bitcoin ontwikkelaar Peter Todd) leggen ze digitaal bewijsmateriaal vast in de blockchain.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Daarmee gebruikt een land bitcoin’s decentrale en onveranderlijke karakter om corruptie tegen te gaan, zonder dat het bitcoin als betaalmiddel of valuta hoeft in te zetten. Initiatiefnemer Rafael Cordón vertelt aan Bitcoin Focus dat hij hoopt dat de software ook gebruikt gaat worden voor de verkiezingen in Costa Rica en El Salvador begin 2024.

Verkiezingen Guatemala

Op 25 juni 2023 vonden de algemene verkiezingen in Guatemala plaats. Meer dan 9,3 miljoen geregistreerde kiezers waren uitgenodigd om hun papieren stem uit te brengen en meer dan 3.000 posities in nationale, districts- en gemeentelijke overheden aan te wijzen. Ongeveer 125.000 officiële verkiezingsdocumenten met stemstatistieken zijn gepubliceerd via TREP.gt, de website met voorlopige verkiezingsresultaten. Bij eerdere verkiezingen zijn deze documenten geleidelijk geüpload in een periode van een aantal dagen na de verkiezingsdag, waarbij de inhoud soms is gewijzigd of tijdens het proces is verwijderd.

Bij eerdere verkiezingen zorgde dit voor enorme verwarring bij kiezers en de tellers van verkiezingskantoren die de stemmen controleerden om de resultaten te verifiëren. Met deze nieuwe manier wordt elk JPG-bestand dat succesvol door de tellers is gescand, automatisch naar de API van Simple Proof gestuurd, waar de bijbehorende SHA 256-hash op een transparante, onveranderlijke manier is opgeslagen op de bitcoin blockchain.

OpenTimestamps-protocol

De bitcoin blockchain aanpassen is nagenoeg onmogelijk, in tegenstelling tot het wijzigen van een centrale server waar de documenten zijn verzameld. Carlos vertelt aan Bitcoin Focus hoe hij betrokken was aan de verificatie-kant van deze servers en hier een probleem zag omtrent de veiligheid van de uitslag. Met het mantra “don’t trust, verify” bedacht hij Simple Proof.

Simple Proof maakt gebruik van het open source OpenTimestamps-protocol waarmee iedereen onafhankelijk het moment kan verifiëren waarop het bewijs van een document is vastgelegd in de blockchain.

Buitenstaanders kunnen daardoor geen wijzigingen aanbrengen in de documenten die ter plekke bij de 25.000 verkiezingskantoortjes door (meerdere) afgevaardigden van politieke partijen worden gevalideerd (en geüpload). Doorgaans was het na de telling en verificatie van de stemronde vaak onduidelijk wat er met de uitslagen gebeurde, omdat het uiteindelijk op een centrale plek terecht kwam.

Uitslagen controleren

Nu kan iedereen die de verkiezingsresultaten wil verifiëren, dat doen door de data te vergelijken met die van de verkiezingsavond. Op 20 augustus 2023 vond de tweede verkiezing plaats om de winnaar van de presidentiële race te bepalen. De TSE gebruikte opnieuw Simple Proof om nog eens 25.000 documenten veilig te stellen, waarmee ze het trucje succesvol herhaalden.

Elk document dat niet overeenkomt met de verkiezingsavond is gemakkelijk te identificeren. Zonder deze informatie is het bijna onmogelijk om echte documenten van valse documenten te onderscheiden. Precies in een tijd waarin vaak aan de integriteit van stemcommissies wordt getwijfeld, is het essentieel om op een transparante manier een uitslag te kunnen verifiëren.

In een volgende Focus-editie zullen we dieper op dit breaking news ingaan.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.