Skip links

#169 Het effect van NFT’s op bitcoin

NFT’s (non-fungible tokens) hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen. NFT’s zijn digitale bezittingen die worden gebruikt om kunstwerken, muziek en andere digitale creaties te vereeuwigen. Hoewel ethereum de pionier was op het gebied van NFT’s, heeft bitcoin de afgelopen maanden ook eraan moeten geloven. En dat zorgt voor voor- en tegenstanders. 

In dit artikel gaan we niet in op deze controversiële discussie, maar bespreken we juist de huidige ontwikkelingen die zichtbaar zijn op de blockchain. Zijn miners de lachende derde?

De basis: Segregated witness (SegWit)

Het opslaan van data gebeurt via het protocol Ordinals. Hiermee wordt de data in het deel van de transactie dat bedoeld is voor segregated witness-informatie, opgeslagen. SegWit is een soft-fork die is geactiveerd op 24 augustus 2017. Maar het idee voor SegWit is eerder ontstaan. Ergens in 2015 begon de bitcoincommunity te discussiëren over hoe bitcoin is op te schalen, zodat het netwerk meer transacties kan verwerken. 

Het SegWit-protocolupgrade scheidt de transactiegegevens van de digitale signatures van de transactiegetuige, waardoor de effectieve blockgrootte is verhoogd tot 4 megabytes terwijl het toch compatibel blijft met het oorspronkelijke bitcoinprotocol. 

Voorheen bevatte elk oud block zowel de output en input van transacties, als de signatures en aanvullende scripts. Met de SegWit blocks is de structuur anders en groter geworden. Door signatures en scripts te scheiden, ontstaat er een basisblock, ook wel bekend als transactieblock, dat nog steeds geldig is volgens het oude protocol en inputs en outputs bevat zonder de 1 megabyte limiet te overschrijden.

Het uitgebreide block daarentegen is groter en kan tot wel 4 megabytes aan data bevatten, namelijk de signatures en scripts. Deze structuur maakt SegWit compatibel met oude versies, wat betekent dat het in feite niet door iedereen gebruikt hoeft te worden, terwijl het toch grote voordelen biedt voor degenen die ervoor kiezen om dit wel te doen. Daarnaast maakt deze structuur het mogelijk voor SegWit om als soft fork te worden uitgevoerd in plaats van een hard fork, wat minder stressvol was en minder risico op splitsing van het netwerk met zich meebracht.

De adoptie van SegWit is al enkele jaren erg hoog, zo’n rond de 80% van de transacties. Maar Ordinals gebruiken nóg een nieuwe softwaretool: Taproot (en de combinatie van Schnorr signatures en een MAST-structuur om data op te slaan).

De adoptie van Taproot maakte de afgelopen periode een enorme vogelvlucht. Van een jaar geleden waar de adoptie onder 1% lag, naar 12% in februari 2023. Dankzij Ordinals!

Dit is een premium artikel. Lees het hele verhaal hieronder met bitcoin of een abonnement.