Skip links

#167 Energiegeld

Het is weer vrijdag en dus tevens weer de gebruikelijke Focus-dag! In deze editie bespreken we de nodige nieuwtjes die de afgelopen week de revue zijn gepasseerd. 100.000 NFT’s, ECB-limieten, energiegeld en nog veel meer.

Prijs, prijs, prijs

We ontkomen er niet aan om het even prijs te hebben. Bitcoin is door de $25.000 gebroken! Het is alweer ruim 6 maanden geleden dat dat gebeurde. Tot nu toe is 2023 een groen jaar. Bitcoin plust ruim 50% sinds 1 januari. Welke asset kan dit zeggen? In de onderstaande grafiek is het weerbarstige verloop van de afgelopen maand zichtbaar, waarbij de koers weer onder de $25.000 hangt.

Bitcoin maandgrafiek. bron: CryptoCompare

Op sociale media zijn er direct de nodige hopiumtweets te bespeuren. De bedenker van het stock-to-flowmodel PlanB ziet in de opwaartse trend zelfs de start van een nieuwe bullmarkt. We gaan het meemaken. Zoom vooral uit en houd de lange termijn in de gaten, is het devies. Een zwaluw maakt nog geen zomer..

Prijsdrijvers

Azië doet van zich spreken. Hong Kong zet de poort naar de bitcoinhandel open per 1 juni 2023. Het betekent dat de 7,5 miljoen inwoners van deze Chinese regio bitcoin mogen kopen. Opmerkelijk, want in moederland China kun je officieel geen bitcoin kopen, maar mag je het wel bewaren. Interactive Brokers, één van de grootste brokers van Amerika, ruikt gelijk kansen en gaat daar ook hun platform pushen. Chinese offshore beurzen zoals OKX en Huobi (met aandeelhouder Justin Sun) zijn er al langer actief.

Een ander event dat het nieuws bepaalde was het consumentenproductindexcijfer (CPI) uit de Verenigde Staten voor de maand januari 2023. De inflatie in de VS voor de maand januari is vastgesteld op 6,4% (de linker rode kolom van ‘all items’). Dus de prijzen uit het mandje liggen in januari 2023 gemiddeld 6,4% hoger in vergelijking met januari 2022.

bron: US Bureau of Labor Statistics

De inflatie koelt wel wat af dus. Het lagere inflatiecijfer past in de dalende trend van 7,1% en 6,5% voor respectievelijk de maanden november en december. Macrocijfers hebben ook invloed op de bitcoinprijs. Bitcoin is namelijk afhankelijk van liquiditeit in de markt. Hoe meer liquiditeit (los beleid centrale banken), hoe meer geld er potentieel naar bitcoin kan.

Het is de vraag of de Federal Reserve plotseling zijn huidige rentebeleid gaat aanpassen. Beleidsmakers in Washington anticiperen op nog twee renteverhogingen voordat ze hun beleid weer gaan verruimen, ook wel bekend als ‘pivoting’. Amerikanen zelf maken zich in ieder geval minder zorgen over een recessie.

Bitcoin = energie

Hoe gaat de markt om met deze macro-informatie? De Amerikaanse hedgefondsmanagers Dr. Jeff Ross en James Lavish leveren in deze podcast van Swan Signal een luisterwaardig betoog af. Ik heb er enkele quotes uitgepikt, waarmee we een beter beeld krijgen over de wereld waarin bitcoin noodgedwongen beweegt. Ook al zitten ‘we’ soms in een bubbel, bitcoin ís niet los te zien van de rest van de wereld.

Dr. Jeff Ross:

‘Er zit nog heel veel lucht in de financiële markten. Op de korte termijn ben ik redelijk bullish omdat ik zie dat de dollar en de obligaties zijn uitgepiekt in oktober 2022. Dat betekent meer ruimte voor risicovolle assets omdat beleggers weer rendement gaan zoeken. Toch verwacht ik pas rond kwartaal vier van 2023 dat de risicovolle assets écht gaan aantrekken’.

James Lavish sluit zich daarbij aan:

‘De komende 3 tot 6 maanden zijn nog onzeker. De Federal Reserve blijft de schroeven van het rentebeleid voorlopig aandraaien. Ze willen niet dat de inflatie uit de bocht vliegt. Ze lopen op een smalle rand van een afgrond. Ze kunnen de rente ook niet blijvend verhogen, want dan wordt de aflossing op hun enorme schuldenberg te hoog. En bovendien krijgt men dan minder belastinginkomsten binnen omdat de winstmarges van bedrijven sterk afnemen in een krappe markt en er ontslagrondes volgen’.

De heren, beiden te karakteriseren als bitcoiners, zijn ook kritisch op zogenaamde cryptomarketeers en dat zit bitcoin in de weg. Dr. Jeff Ross: ‘Cryptobedrijven zijn ongeregistreerd en hun tokens zijn ongereguleerd. Je krijgt met een token geen aandeel in hun bedrijf. Het is gewoon pure onzin. Het is verwarrend voor mensen. Ook voor een Jamie Dimon, Warren Buffett en Charlie Munger is het niet te begrijpen, die gaan dan ook nooit naar crypto is mijn voorspelling.’

‘Kijk, Gary Gensler heeft het als voorzitter van de Securities & Exchange Commission écht wel begrepen. Hij omschrijft bitcoin als commodity money. Energie is de onderliggende waarde van bitcoin. Ze drukken wel op chokepoints van cryptobedrijven, zodat alle cryptopulp uit Amerika wegspoelt, maar bitcoin blijft als asset over’.

James Lavish voegt daaraan toe: ‘Kijk, geldmanagers verdienen nu miljarden dollars over de ruggen van gewone Amerikanen die elke dag en elk uur hun koopkracht verliezen. Die managers denken ook dat de inflatie weer weggaat en dat alles weer omhoogschiet. Maar ze hebben straks géén keuze meer, want bitcoin staat voor hen op het menu. Dan móeten ze een exposure aangaan van 1 tot 2%, want iedere concurrent doet het. Regels vanuit de overheid gaan dat proces zeker versnellen’.

In het onderstaande interview van SEC-voorzitter Gary Gensler met nieuwszender CNBC van mei 2022 noemt Gensler bitcoin ‘commodity money’ oftewel energiegeld.

Hagelslagindex

Dat de inflatie ook ons kikkerlandje raakt, is natuurlijk geen geheim. Neem hagelslag, wat bij miljoenen huishoudens elke dag op tafel staat. De kiloprijs van hagelslag ligt in februari alweer een stukje hoger (gezien in de Telegram-groep Inflatiespook). Maar gaan we er minder van eten?

bron: Telegramgroep Inflatiespook

100.000 NFT’s?!?

Het is een heuse hype: NFT’s op de bitcoin blockchain, wie had dat ooit gedacht? Maar inmiddels zijn er ruim 100.000 ‘inscripties’ via het Ordinals protocol gemaakt.

Hoe zat het ook alweer? Het protocol is mogelijk door twee andere uitvindingen. Namelijk de Segregated Witness (SegWit) en Taproot, twee softforks uit respectievelijk 2017 en 2021. Met Segwit zijn er grotere blokken van 4MB toe te voegen aan de blockchain. Via Taproot is het mogelijk om transacties te bundelen en tegelijkertijd te verifiëren.

Miners varen er wel bij. Die cashen enkele honderdduizenden dollars extra bij op hun balans door deze gekte. En soms zijn er zelfs uitschieters waarbij iemand ruim 11.000 dollar betaalt voor één NFT! Hieronder is de stijging van de fees voor de miners goed te zien.

Vergoeding voor NFT’s op de bitcoinblockchain. Bron: Duna

Het leidt logischerwijs ook tot on-chain veranderingen, waaronder de oplopende adoptie van Taproot. En ruim 44 miljoen adressen hebben nu een beetje bitcoin op hun balans. Nog meer adressen off-zero, dus.

Positief, niet? Criticasters zijn er uiteraard ook, zoals Adam Back, CEO van Blockstream en de fameuze bedenker van het hashcash proof-of-worksysteem. Hij vindt dat bitcoin misbruikt wordt door dit plaatjesprotocol en iemand als Dan Held sluit zich daarbij aan.

Tegelijkertijd weet Back ook: bitcoin is net zoals de Hulk, hoe meer je hem irriteert, hoe groter hij wordt. Want ondanks aanvallen van buitenaf is er nog sprake van groei in het aantal transacties, wallets et cetera.

Bankiers!

Bitcoin is al 471 keer doodverklaard, maar dit beest lijkt wel het oneindige leven te hebben. De afgelopen week stond ook in het teken van de aanval van de Securities & Exchange Commission op renteproducten (ook wel staking genoemd). Maar misschien heeft staking ook geen **** te maken met bitcoin? Dat rumoer lost zich vanzelf weer op. Zoals Dr. Jeff Ross hierboven al zei: de cryptopulp wordt vanzelf weggespoeld. Het is voorlopig het lot van bitcoin dat het ermee geassocieerd wordt.

Niettemin zijn er nog genoeg machthebbers die – binnen hun opgetuigde systeem – bitcoin willen gaan begrenzen. Bitcoin zélf is niet te begrenzen, hoewel afhankelijk van stroom en ook het internet. Maar de Europese Centrale Bank wil commerciële banken bitcoinlimieten gaan opleggen. De Bank of International Settlements (BIS) pleit al langer voor de maximale blootstelling van 2%, maar zij kunnen slechts adviezen geven. De ECB wil dit nu versneld doorvoeren.

bron: Twitteraccount Philip ₿reuninger

Wat zijn de beweegreden hierachter? Bestaande machten zullen er alles in hun macht aandoen om nieuwe, opkomende technologieën te frustreren die hun positie en verdienmodel ondergraven.

Bitcoin staat als technologie recht tegenover centrale banken, die als instanties zeer bepalend zijn voor wat zij met de geldvoorraad doen. Centrale banken zijn verplicht te werken met een munt (euro of dollar), waarvan de waarde devalueert. Het enige hoe hun systeem kán overleven, is het uitbreiden van de geldvoorraad. Die voorraad breidt steeds meer uit totdat de waarde van hun munt (euro of dollar) helemaal is uitgehold. Dat gaat heel lang goed, totdat mensen hun vertrouwen verliezen in een munt. Om het systeem te redden, stimuleert men het volk om maar zoveel mogelijk “troep” te consumeren zodat het Bruto Nationaal Product op peil blijft en het schuldensysteem kan blijven doordraaien.

Commerciële banken zijn een belangrijke schakel in dit spel, want zij mogen het geld verspreiden en naast de verplichte betaalrekeningen verdienen ze juist geld met aanvullende diensten (hypotheken, verzekeringen etc) en producten zoals derivaten, swaps etc. Dat nu bitcoin in opkomst is als asset én als geld, is een alarmerend signaal voor de zittende macht. Want zij die bovenaan de geldkraan zitten, hebben het meeste baat bij dit systeem. Niet de mensen onderaan die het meeste gebukt gaan onder geldontwaarding en uiteindelijk verlies van hun arbeid en energie. De komende week gaan de vuilnisophalers in Amsterdam zeven dagen lang staken, zij moeten letterlijk de “troep” opruimen terwijl inflatie hun besteedbaar inkomen uitholt. Soms zijn signalen van onderop nodig om de bovenlaag wakker te schudden. Dat is anno 2023 niet anders.

Op de burelen van Frankfurt wil men dus dat commerciële banken in Europa maar een maximaal aantal bitcoins mogen hebben. Een precieze eis ontbreekt nog, maar het veronderstelt dat banken er ook al actief mee bezig zijn. Dat is maar de vraag, want banken schijten normaal in hun broek onder druk van regels. Ook in Nederland heeft de Rabobank en de ABN AMRO geëxperimenteerd met een consumentenwallet, maar die keutels werden snel ingetrokken. Ook bitcoinbedrijven worden als klant liever gemeden, want teveel gedoe en te duur vanwege allerlei compliance eisen. Raak het niet aan, want anders raak je nog besmet!

Of is er sprake van een preventieve beleidsmaatregel om een stormloop naar bitcoin vanuit banken te voorkomen? Van JP Morgan, waarvan Jamie Dimon de CEO is, is bekend dat het één van de grootste houders van edelmetalen is. Gaat eenzelfde scenario ook volgen voor bitcoin? Volgens Dr. Jeff Ross niet dus.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Deze week in premium

Wil je nu meer weten wat voor voordelen bitcoin kan bieden? Check de artikelenserie van Arnold over de Filipijnen. Deze week een artikel over hoe winkeliers op het eiland Boracay gebruik maken van bitcoin.

Zoals oud-Hyver en – Rockstarter Yme Bosma twittert erover, Pouch biedt de diaspora financieel voordeel:

En Aaron heeft een zeer helder artikel geschreven over welke misverstanden er bestaan over bitcoin. Wist je dat er helemaal niet precies 21 miljoen bitcoin gemined worden? Bitcoin is niet wat het lijkt!

Deze verhalen lees je als premium artikel op Bitcoin Focus. Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor een volle maand alle toffe verhalen (terug)lezen, terwijl je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen.

Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium-pagina!

Rondje langs de velden

Technische updates

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Leestips

De Volkskrant, nimmer te betrappen op een positieve noot over bitcoin of crypto’s, pakt uit met een artikel over cryptocowboys in Puerto Rico. Populair gezegd: een shitcoinleger onder aanvoering van Brock Pierce heeft als een stel kakkerlakken een tropisch eiland in gijzeling genomen.

De strekking is dat rijke, belastingontwijkende Amerikaanse cryptobeleggers en – ondernemers hun thuisland ontvluchten om hun leven voort te zetten op Puerto Rico. Precieze aantallen worden niet genoemd, maar de cryptoparade in het land wordt steeds dominanter en verdringt de lokale gemeenschap met protesten tot gevolg. Je kunt het een schaduwzijde noemen van crypto-adoptie, in ieder geval is er veel werk aan de winkel voor bitcoiners om het verhaal van bitcoin te blijven vertellen en de voordelen te benadrukken.

Het Financieele Dagblad vraagt zich af hoe het zit met het ontvangen van salaris in bitcoins? Onder meer Toon Schraven van BTC Direct en arbeidsjurist Geert Rouwet komen aan het woord. Er zitten zeker beperkingen aan in Nederland. Zo zijn werkgevers verplicht om het wettelijk minimumloon (1934,40 euro per maand bruto voor iedereen vanaf 19 jaar) in euro’s uit te betalen.

Maar alles daarboven is in btc uit te keren. Bij BTC Direct ontvangen de medewerkers gemiddeld 100 euro per maand aan bitcoin, om een idee te krijgen. Maar stel dat iemand 2.000 euro bovenop het minimum verdient, dan mag hij dat bedrag bij BTC Direct niet voor 100% in bitcoin uitgekeerd krijgen, zo legt Schraven uit in het artikel. Zo kunnen bedrijven dus ook nog beperkingen oplossen vanwege allerlei (wellicht begrijpelijke) redenen.

Bitcoinspel

Tenslotte, onze bezige bij Arnold is samen met zijn vriendin druk bezig een bitcoin bordspel te ontwikkelen. Het heet Blockhunters en alle elementen van bitcoin zit in deze spelvorm gegoten. Je maakt op speelse manier kennis met termen zoals mining/nodes/transacties/private keys et cetera.

Via de projectpagina van Geyser en via lightning kun je ook sats achterlaten (met leuke rewards). Check het uit baby!

Hodl on,

Wessel

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.