Skip links

#149 Monetaire finale: CBDC’s versus bitcoin

Dit is het laatste artikel uit een miniserie over de (r)evolutie van geld. Deze keer kijken we naar de monetaire finale die zich afspeelt. We blikken in dit klapstuk waarin alles samenkomt stapsgewijs terug op de vorige vier artikelen uit de serie. Wie zijn de deelnemende spelers en hoe staan ze ervoor?

Je kunt de eerdere artikelen hier terugvinden die zijn geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner.nl.

Monetaire finale

In de verschuiving van het harde (maar trage) goud naar het zwakke (maar snellere) fiat, is iets dat we vaak over het hoofd zien. Geld en betalingen zijn niet hetzelfde. Geld is het middel waarin onderlinge transacties worden afgehandeld, betalingen zijn de rails waarover de waarde-uitwisseling plaatsvindt.

Het ideale geld is verplaatsbaar over een lange afstand, door tijd en makkelijk onder te verdelen. De betalingsrails die de snelheid bepaalt waarover men geld verstuurt, heeft in het digitale tijdperk geen bepalend karakter meer.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Geld moet dus voornamelijk resistent zijn tegen schommelingen in de beschikbare hoeveelheid. Dit vraagt om de inzet van energie voor de creatie en/of om een voorgeprogrammeerd en onveranderbaar monetair beleid. Indien er geld wordt gecreëerd zonder dat hier energie tegenover staat, dan put het ongemerkt deze waarde uit de maatschappij.

De winnaar van de monetaire finale die zich momenteel voor ons afspeelt, zal naar mijn mening als beste uit de bus komen op alle eigenschappen van geld. Door de loop van de tijd hebben we veel monetaire media zien komen en gaan.

De monetaire competitie drijft de mensheid naar beter geld, waardoor we massaal goud gingen gebruiken, zoals je in deel 1 kon lezen. Macht won het van natuurwetten en dus kwamen we in een periode van fiatgeld terecht.

Dus, wie zijn de overgebleven kandidaten?

  • China
  • De Verenigde Staten
  • BRICS
  • De Europese Unie
  • Bitcoin

Laten we ze eens stuk voor stuk langsgaan. Heb je trouwens de eerdere delen gemist? Word abonnee en lees ook de andere artikelen uit deze serie:

  • Deel 1 – een inleiding in de monetaire competitie, hoe zijn we hier terechtgekomen?
  • Deel 2 – de weg in de richting van digitaal geld. Bitcoin versus CBDC’s?
  • Deel 3 – de menselijke invloed op de vormgeving van digitaal geld.
  • Deel 4 – de effectiviteit van een CBDC, welke gevaren komen er bij komen kijken en hoe dit zich verhoudt tot bitcoin.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.