Skip links

#147 De digitale (r)evolutie – deel 4

Dit is het vierde artikel uit deze serie waarin we de weg richting digitaal geld onderzoeken. We hebben het gehad over de geschiedenis van geld, de morele aspecten en de invloed van mensen op monetair beleid. In dit artikel lees je over de effectiviteit van een CBDC, welke gevaren komen er bij komen kijken en hoe dit zich verhoudt tot bitcoin.

Je kunt de eerdere artikelen uit deze vijfdelige serie hier terugvinden, allemaal geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner.nl.

Is een CBDC effectief?

Dat ligt eraan vanuit welk oogpunt je de effectiviteit bekijkt. Het is lastig een model te bedenken waarin afstand is gedaan van de mate van invloed waaraan een monopolist gewend is geraakt. De positie als vertrouwde, controlerende tussenpartij is het uitgangspunt, maar de basisbeginselen van geld zijn relevanter.

Dus indien de vraag is, kan een centrale bank effectiever invloed uitoefenen op de hoeveelheid geld in omloop, dan is het antwoord volmondig ja. Maar is een CBDC effectief in een rol als superieur geld? Wanneer een monopoliepositie de ontwikkeling van superieur geld in de weg staat, dan niet zozeer.

Om te begrijpen wat de rol kan zijn van een CBDC, moeten we iets dieper graven in het financiële systeem. Onderaan de rangorde staan commerciële banken, onder toezicht van centrale banken. Daarboven kunnen we de BIS vinden, de Bank for International Settlements. Deze organisatie is de bank voor centrale banken, verzameld alle globale financiële data en brengt advies uit voor beleid aan centrale banken.

Het advies voor het ontwikkelen van CBDC’s komt dus vanuit de BIS, waardoor het beter te begrijpen is dat bijna alle centrale banken momenteel met dit onderwerp bezig zijn.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.