Skip links

#140 De digitale (r)evolutie – deel 1

De laatste tijd rommelt het in het monetaire landschap. Mega-inflatie in landen over de hele wereld, shitcoincasino’s die op omvallen staan, bitcoin in een bearmarkt, maar ook Central Bank Digital Currencies (CBDC‘s) zijn steeds meer in het nieuws. Hebben overheden zelf nog wel vertrouwen in hun fiatvaluta en wat is dat toch met die CBDC’s? Om te begrijpen wat ons te wachten staat moeten we weten waar we vandaan komen.

Meer hierover kun je lezen in dit artikel en de komende serie (!) artikelen voor Bitcoin Focus, geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner.nl.

Monetaire competitie

Wie de ontwikkelingen van geld heeft bestudeerd, of slechts met een schuin oog heeft gevolgd, is bekend met het evolutieproces van geld. Wat de mens als geld gebruikt, verandert door de jaren heen. Simpelweg omdat mensen steeds weer een beter transactiemiddel vinden dat is in te zetten om goederen en diensten onderling met elkaar uit te wisselen.

Veel bitcoiners zijn bekend met de eigenschappen van geld en hebben daarom de keuze gemaakt om hun tijd en energie te sparen in bitcoin. De geschiedenis leert namelijk dat de groepen mensen die ooit de keuze maakten voor zwakkere vormen van geld, hiervoor keihard economisch zijn afgestraft. Hier zijn meerdere voorbeelden van te vinden door de geschiedenis heen: schelpen, kralen, stenen, edelmetalen en fiatgeld zijn allemaal de revue gepasseerd.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Hoe zijn we hier terecht gekomen en wat gaat er gebeuren bij de wisseling van de wacht? Want ook de poortwachters van de monetaire orde weten van geld(r)evoluties.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.