Skip links

#143 De digitale (r)evolutie – deel 2

In het vorige artikel uit deze serie van Aaron van Bitcoin-Partner.nl kon je lezen over de ontwikkelingen van geld door de geschiedenis van de mensheid heen. Tijd voor het tweede artikel uit deze miniserie over de (r)evolutie van geld. Vandaag ga ik dieper in op de weg in de richting van digitaal geld. Bitcoin versus CBDC’s?

Nu we op zo’n belangrijk punt staan en de keuze moeten maken welk geld het beste past bij ons gebruiksdoel, is het belangrijk dat we vanuit de basisbeginselen kijken naar geld. Niet alleen door te kijken naar de fouten, maar we moeten ons ook bewust zijn van alle andere kaarten die op tafel liggen.

In de toekomst zullen we op onze generatie terugkijken als we leren hoe de mensheid deze transitie naar digitaal geld heeft doorgemaakt. Zoals je hebt kunnen lezen in deel 1 worden mensen die kiezen voor de zwakkere vormen van geld, hiervoor economisch afgestraft.

Van fiat naar CBDC’s

Momenteel ontstaat geld in een economie nog via banken. Centrale banken geven basisgeld uit als lening voor onder meer staatsobligaties en andere instrumenten op de financiële markten. Vervolgens creëren commerciële banken hieruit nog eens extra geld door middel van het verlenen van krediet via fractioneel bankieren.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.