Skip links

#146 De digitale (r)evolutie – deel 3

Dit is alweer het derde artikel in een miniserie over de (r)evolutie van geld. Vandaag kun je meer lezen over de menselijke invloed op de vormgeving van digitaal geld. Menselijk handelen wordt gedreven door stimulansen, voornamelijk om onszelf in een betere positie te plaatsen dan voorheen. We zien momenteel dat er een strijd plaatsvindt tussen behoud van macht en individuele financiële vrijheid. 

Economie draait om de allocatie van schaarse middelen. Geld speelt hierin een cruciale rol, zowel voor de fiat-maximalisten als voor het individu. Indien we streven naar economische vrijheid, moet geld dan niet volledig vrij zijn van gecentraliseerde sturing?

Heb je artikel 1 en artikel 2 uit deze miniserie over de (r)evolutie van geld nog niet gelezen? Dan kun je hier eerdere artikelen terugvinden die zijn geschreven door Aaron van Bitcoin-Partner.nl.

Zijn beloftes gelijk aan garanties?

Centrale controle over digitaal geld is het proof of stake model. Je kunt het huidige fiatsysteem vergelijken met proof of stake en de CBDC’s zullen onder hetzelfde model functioneren. Proof of work lijkt nagenoeg uitgesloten, het energieverbruik van dit consensusmodel is voor overheden een doorn in het oog.

Op het eerste gezicht, lijkt het voordeel hiervan te zijn dat het makkelijker is om aanpassingen door te voeren. CBDC’s kun je namelijk zien als programmeerbaar geld. Maar dit is ook gelijk het nadeel. Waar mensen werken is er niet alleen sprake van fouten, maar is ook censuur toe te passen.

Dit is een premium artikel. Wil je verder lezen? Betaal hieronder met bitcoin (lightning) of neem een abonnement.