Skip links

#135 Bitcoin miners uitgelicht

Het zijn moeilijke tijden voor miners. Daarover heb ik twee weken geleden geschreven in BitcoinFocus. De hoogste tijd om opnieuw om deze groep marktdeelnemers uit te lichten. Hoe staat het er inmiddels voor met bitcoin miners? Ervaren ze minder druk vanuit de markt of is de situatie nog steeds niet rooskleurig? Daarover gaat dit artikel.

Hoe zit het ook al weer? 

Bitcoin miners zijn van essentieel belang voor het bitcoinnetwerk. Miners valideren transacties en voegen ze toe aan de blockchain. Dit doen ze door rekenkracht te leveren aan het bitcoinnetwerk. De rekenkracht is nodig om de juiste nonce te vinden en daarmee de juiste hash. Als dit lukt, mag een miner een blok toevoegen aan de blockchain. Voor het toevoegen van een block ontvangt de miners een beloning in de vorm van een block reward. Die beloning is momenteel 6.25 bitcoin, omgerekend 105.000 dollar per block (~100.000 euro).

De totale hoeveelheid rekenkracht van alle computers (miners) die momenteel bitcoin proberen te minen uitgedrukt in de hashrate. Ondanks een prijsdaling van bitcoin (met meer dan 70%) blijft de hashrate alsmaar stijgen. Ten minste: tot enkele weken geleden, want inmiddels heeft de hashrate een (voorlopig) hoogtepunt bereikt.

De daling in hashrate betekent dat er minder rekenkracht wordt ingezet voor het vinden van een nonce. Het is gezien de huidige marktomstandigheden logischerwijs te verwachten dat miners met verouderde of minder efficiënte apparatuur hun machines uitschakelen.

Door het uitschakelen van verouderde apparatuur hebben de miningbedrijven kosten aan stroom en onderhoud. Dit kan essentieel zijn om het hoofd boven water te houden, wachtend op tijden met een hogere bitcoin prijs of een lagere hashrate (meer winstgevend).

Populaire on-chain statistiek: hash ribbons

De dalende hashrate heeft ook invloed op populair on-chain statistieken, bijvoorbeeld hash ribbons. De hash ribbons zijn een manier om de gezondheid van miners in kaart te brengen. In principe zijn het twee simpele lijnen die het 30-daagse en 60-daagse gemiddelde van de hashrate van het netwerk vormen. Als het 60-daagse gemiddelde het 30-daagse gemiddelde naar boven kruist, dan is dat vaak slecht nieuws voor de koers en andersom.

Als het slechter gaat met bitcoin, wat momenteel aan de gang is, dan moeten miners machines uitzetten en dat zie je eerder terug in het 30-daagse gemiddelde van de hashrate. Als die zakt, dan betekent het dat miners capituleren en andersom. Miners halen dan minder bitcoin en dus minder omzet binnen.

Lage verdiensten voor miners

Bitcoin miners halen dus minder omzet binnen. Dit ligt in lijn met een langlopende trend, namelijk het dalen van de opbrengsten ten opzichte van een uitgeprobeerde hash, ookwel de hash prijs genoemd. 

De hashprijs is de meting die door de bitcoin mining-industrie wordt gebruikt om de marktwaarde per hash te bepalen. Dit is te meten door de totale dagelijkse mining opbrengsten te delen door het aantal terrahashes per dag.

De statistiek wordt beïnvloed door de veranderingen in de moeilijkheidsgraad om bitcoin te minen en de opbrengsten (block reward en fee’s) per dag. De opbrengsten per dag worden op zijn beurt weer beïnvloed door de prijs van bitcoin en het gebruik van het bitcoin netwerk.

Marktdeelnemers zijn namelijk meer bereid te betalen voor een transactie wanneer er veel verkeer is op het bitcoinnetwerk (oftewel een volle mempool).

Piepen en kraken

Maar er is meer aan de hand.. Afgelopen week werd 10.000 bitcoin verstuurd vanuit de wallets van Poolin, één van de grootste bitcoin miningpools. Een bitcoin mining pool is een software-tool waar individuele bitcoin miners zich op kunnen aansluiten. Ze leggen gemeenschappelijk rekenkracht in, en verdelen de winst dan onderling naar ratio. Dit kan erg gunstig zijn voor kleinere miners, omdat ze meer kans hebben op het vinden van een block.

De transactie is opvallend om meerdere redenen. Allereerst wordt er zelden voor een dergelijk groot aantal bitcoin verstuurd vanuit miner-wallets. Het gaat dan ook om de grootste transactie van afgelopen jaar. Daarnaast is het opvallend omdat PoolinWallet in september heeft aangekondigd om alle opnames te stoppen. Het gaat om de opnames van bitcoin door haar klanten. Er wordt naar zeggen gewerkt aan een oplossing, maar hierover is nog geen officieel bericht naar buiten gekomen.

Als we specifiek inzoomen op de transactie is het vooralsnog lastig te bepalen of het gaat om een uitstroom naar een klant van de mining pool, of dat het gaat om een interne transactie. De transactie is namelijk gegaan naar een nieuw adres, zonder enkele andere transactie. Hierover kan pas een conclusie getrokken worden nadat in de toekomst één of meerdere transacties vanaf dit adres zijn gedaan. 

Licht aan het eind van de tunnel

Toch is er ook een positief bericht te brengen, namelijk: bitcoin mining is weer 7,32% makkelijker. De moeilijkheidsgraad van het minen is dus naar beneden bijgesteld. Het is voor miners makkelijker om een block te maken vergelijken met vorige periode. 

Het is de grootste daling van de moeilijkheidsgraad sinds juli 2021. In die periode verhuisden miners van China naar andere locaties waardoor de hashrate, en daarmee de moeilijkheidsgraad, sterk daalden. Dit is een positief signaal dat de opbrengsten voor een individuele miner kan verhogen.

Afronding

Het is een spannende periode voor deze groep marktdeelnemers. De dalende hashrate toont dat mining machines zijn uitgezet met een dalende moeilijkheidsgraad als gevolg. Het afschalen van mining apparatuur is geen positief signaal voor een enkele miner, maar biedt wel een competitief voordeel voor de overige miners.

Hoe lang de daling in hashrate gaat duren en hoeveel miners het moeten ontgelden in deze zware tijd is onbekend. En daarmee blijft het een aandachtspunt om in de gaten te houden! 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Enkele miningnieuwtjes op een rij:

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.