Skip links

#138 Dit zijn 4 opvallende bitcointransacties uit 2022

In dit artikel gaan we het specifiek hebben over transacties met (stok)oude bitcoin. We bespreken slapende miners, gestolen geld en het Patoshi-patroon.

Stokoude bitcoin

Bitcoin adressen die voor langere tijd (meer dan 5 jaar) stilstaan kun je stokoude bitcoin noemen. Het zijn in feite ‘slapende’ bitcoin. Wie er achter deze adressen schuilen, is onbekend. In de begintijd is bitcoin voornamelijk gebruikt door cypherpunks, visionairs, miners en ja, ook criminelen. Voor sommigen is bitcoin dan al een verzamelobject alsof het een zeldzame BMW-bolide betreft. Er is dan ook moeilijk aan te komen, want er bestaan nog geen centrale beurzen zoals nu. Handel vindt doorgaans peer-to-peer plaats.

Kortom, bitcoiners uit de begintijd hadden en hebben het nodige doorzettingsvermogen. En ook van adressen ouder dan vijf jaar kun je zeggen: er is de afgelopen vijf jaar genoeg gebeurd om je bitcoin van de hand te doen, maar dat hebben deze hardnekkige hodlers niet gedaan.

Deze ‘strong hands’ zijn beloond voor hun geduld, want tegen de huidige marktprijs staan ze in dollartermen nog steeds virtueel flink op winst.

In 2022 kwam de nodige stokoude bitcoin in beweging, tijd om deze vier opmerkelijke transacties onder de loep te nemen. Wat is er gebeurd en wat valt op?

1. Maart 2020 – Satoshi, ben jij dat?

De eerste sprong maken we nog niet zo ver terug, 20 mei 2020.

Op die dag was een opvallende transactie te zien. Er kwam namelijk 50 bitcoin in beweging met een leeftijd van meer dan 10 jaar. De bitcoin kwamen in het systeem op 9 februari 2009, afkomstig van de zogeheten coinbase-transactie. Dit is een transactie die alleen een succesvolle miner kan maken, de zogenaamde blocksubusdie. Dit is de enige manier om nieuwe bitcoin op de markt te krijgen.

Die bitcoin kwam kort na de lancering van het netwerk vrij. En tot 20 mei 2020 stond dit geld dus stil. Zou het Satoshi zelf zijn? Daarover zijn veel speculaties op sociale media zoals Twitter.

Het Patoshi-patroon

De kans dat dit bitcoin van Satoshi is, is erg klein. Er is veel onderzoek gedaan naar de begindagen van bitcoin, waaronder de activiteit van miners. Daaruit is onder meer consensus ontstaan over de (ongeveer) 1,1 miljoen bitcoin die door Satoshi zou zijn gemined. Over dit patroon, het Patoshi-patroon, kun je lezen op deze website. 

Hieronder staat een grafiek met blocks die door Satoshi zijn geproduceerd. De grafiek toont blauwe lijnen. Dit zijn de blocks die voldoen aan het Patoshi-patroon.

De bitcoin die in deze transactie in beweging zijn gekomen, zijn afkomstig vanuit block 3.654. Dit wordt als een rode stip op de grafiek getoond. Het block komt niet voor in de lijst met blocks van Satoshi, waardoor de algemene consensus is dat het niet om een transactie van Satoshi gaat.

Maar, wie weet..

Patoshi-blocks patroon

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

2. Februari 2022 – Bitfinex-hack

In augustus 2016 is de populaire cryptobeurs Bitfinex gehackt. Bij deze hack is 119.756 bitcoin gestolen en dit geld kwam afgelopen jaar gedeeltelijk in beweging. Deze transactie (met wit omcirkeld) is te zien in onderstaande grafiek.

Het gaat om een transactie van 94.677 bitcoin. Deze bitcoin hebben een ouderdom van 6 jaar en er is naar alle waarschijnlijkheid geprobeerd om deze munten wit te wassen. 

Niet lang nadat de transactie heeft plaatsgevonden, is er een duo gearresteerd op verdenking van het witwassen van de gestolen bitcoin. De bitcoin zijn inmiddels in beslag genomen door de autoriteiten.

3. Maart 2022 – oude Bitcoin naar FTX

In maart van afgelopen jaar is meer dan 10.000 bitcoin verstuurd naar de inmiddels failliete cryptobeurs FTX. De 10.000 bitcoin hadden een leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. De transactie valt op omdat het samenvalt met de dag waarop de prijs van bitcoin een hoogtepunt heeft bereikt.

Sindsdien is de prijs van bitcoin met ruim 60% gedaald. Een voorbeeld van goede markttiming, of wat geluk als er ook daadwerkelijk is overgegaan tot verkoop. Als dat niet het geval is kan ook deze bitcoiner, net als andere schuldeisers, voorlopig fluiten naar het geld bij FTX.

4. Juli 2022 – Gepensioneerde miner

Een gepensioneerde miner (GHash) heeft in juli meer dan 1.000 bitcoin verplaatst. Ghash is een bekende miner omdat ze in 2014 meer dan 51% van het bitcoin netwerk in handen hadden. 

De transactie met daarin 1.100 bitcoin is verplaatst op 20 juli, nadat de bitcoin 8 jaar lang in hetzelfde adres hebben gestaan. De transactie is verstuurd naar een adrestype die meerdere digitale handtekeningen ondersteund (P2SH). Dit doet vermoeden dat de munten naar een custodianservice zijn verzonden.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Coin Days Destroyed

Concluderend, on-chain data kunnen inzicht geven wanneer oude bitcoin is verplaatst. Maar hoe kun je dit goed met elkaar vergelijken? Op het ene moment gaat het bijvoorbeeld om 1.000 bitcoin met een leeftijd van 9 jaar en het andere moment gaat het om 10.000 bitcoin met een leeftijd van ‘slechts’ 5 jaar. Een eenduidige manier om hiermee om te gaan, is de meetlat genaamd Coin Days Destroyed.

Coin Days Destroyed geeft inzicht in hoeveel dagen zijn vernietigd bij het uitgeven van een UTXO. Een voorbeeld: je hebt één bitcoin en houdt die voor 30 dagen vast. Op het moment waarop jij deze UTXO uitgeeft, wordt dit geteld als 30 (30 dagen x 1 BTC) Coin Days Destroyed. 

Doordat de statistiek rekening houdt met twee dimensies (ouderdom en hoeveelheid), is het een hulpmiddel om deze transacties met elkaar te vergelijken en te beoordelen.

Terug naar het eerste voorbeeld. Wat weegt zwaarder? 1.000 bitcoin met een ouderdom van 9 jaar of 2.500 bitcoin met een ouderdom van 5 jaar. Voor beide adressen rekenen we de Coin Days Destroyed uit.

1.000 bitcoin met een ouderdom van 9 jaar

  • 9 jaar x 365 dagen = 3.285 dagen
  • 1.000 bitcoin x 3.285 dagen = 3.285.000 Coin Days Destroyed

2.500 bitcoin met een ouderdom van 5 jaar

  • 5 jaar x 365 dagen = 1.825
  • 2.500 bitcoin x 1.825 dagen = 4.562.500 Coin Days Destroyed

In praktijk zullen beide transacties nooit toevalligerwijs op exact dag 365 plaatsvinden, maar dit is duidelijker voor het rekenvoorbeeld. Op deze manier zijn dus de Coin Days Destroyed te berekenen.

Als veel oude bitcoin is verkocht, is dat geen positief teken voor de markt. Blijkbaar is de markt op een plek waarbij veel bezitters van oude bitcoin bereid zijn om te verkopen, ondanks alle turbulentie die ze door de jaren heen hebben meegemaakt. 

De onderstaande grafiek Coin Days Destroyed kan een indicatie geven op de momenten waarop dit gebeurt. Dit wordt weergegeven in onderstaande grafiek. Hierin valt op dat veel oude bitcoin wordt verplaatst tijdens prijsstijgingen, zoals de bullrun van 2013, 2017 of 2021. Maar ook bijvoorbeeld tijdens een capitulatie gebeurtenis zoals het verliezen van het prijsniveau van $6.000 in het najaar van 2018.

Afsluiting

Elke transactie met oude bitcoin heeft zijn eigen verhaal. Het gaat vaak om transacties afkomstig van cypherpunks, miners of visionairs met een duidelijke toekomstvisie. In ieder geval, elke transactie heeft zijn eigen verhaal dat door het publieke karakter van de bitcoin blockchain boven water komt.

Ik hoop dat je door dit artikel inzicht hebt gekregen in belangrijke transacties met oude bitcoin over de afgelopen periode. Tegelijkertijd weet je hoe on-chain data zoals Spent Output Age Bands of Coin Days Destroyed  is te gebruiken om inzicht te krijgen in de transacties.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.