Skip links

#138 Dit zijn 4 opvallende bitcointransacties uit 2022

In dit artikel gaan we het specifiek hebben over transacties met (stok)oude bitcoin. We bespreken slapende miners, gestolen geld en het Patoshi-patroon.

Stokoude bitcoin

Bitcoin adressen die voor langere tijd (meer dan 5 jaar) stilstaan kun je stokoude bitcoin noemen. Het zijn in feite ‘slapende’ bitcoin. Wie er achter deze adressen schuilen, is onbekend. In de begintijd is bitcoin voornamelijk gebruikt door cypherpunks, visionairs, miners en ja, ook criminelen. Voor sommigen is bitcoin dan al een verzamelobject alsof het een zeldzame BMW-bolide betreft. Er is dan ook moeilijk aan te komen, want er bestaan nog geen centrale beurzen zoals nu. Handel vindt doorgaans peer-to-peer plaats.

Kortom, bitcoiners uit de begintijd hadden en hebben het nodige doorzettingsvermogen. En ook van adressen ouder dan vijf jaar kun je zeggen: er is de afgelopen vijf jaar genoeg gebeurd om je bitcoin van de hand te doen, maar dat hebben deze hardnekkige hodlers niet gedaan.

Deze ‘strong hands’ zijn beloond voor hun geduld, want tegen de huidige marktprijs staan ze in dollartermen nog steeds virtueel flink op winst.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

In 2022 kwam de nodige stokoude bitcoin in beweging, tijd om deze vier opmerkelijke transacties onder de loep te nemen. Wat is er gebeurd en wat valt op?

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.