Skip links

#133 Bitcoin bash

Helaas. Bitcoin is waarschijnlijk onderweg naar een irrelevante rol in de wereld. Dat is de conclusie in een blogpost op de website van de Europese Centrale Bank (ECB). De twee auteurs, Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf, delen hun inzicht op bitcoin en wat komen gaat.

Bindseil is hoofd van de ‘Market infrastructure & Payments division’. Schaaf is adviseur voor diezelfde divisie. Zij hebben dus iets meer met de digitale euro, dan met bitcoin, kunnen we concluderen.

De schrijvers stellen dat bitcoin op leven na dood is. De huidige prijs rond $17.000 is een laatste stuiptrekking van de munt, het laatste kunstje. Bitcoin heeft gefaald als betaalmiddel en sparen kun je er ook al niet mee. Toch kun je er gewoon een abonnement op Focus mee betalen, trouwens.

Een ander opmerkelijk punt in het artikel: we moeten regulering en richtlijnen niet zien als erkenning. In 2024 vallen alle bitcoinbedrijven en – projecten in Europa onder één wettelijk kader. De Markten in Crypto-Activa Verordening (MiCAR) moet zorgen voor uniforme regels in de hele Europese cryptomarkt.

Pak de bingolijst er maar weer bij, want de gebruikelijke punten komen weer voorbij.

  • Het gebruik van energie komt weer voorbij als groot minpunt
  • Bitcoin is een risico voor banken, vooral qua reputatie
  • Bezitters van veel bitcoin hebben de sterkste prikkels om de euforie gaande te houden

En men is ook nog verbaasd over het aantal lobbyisten dat steeds verder toeneemt. Ik ben ook geen groot fan van de meeste ‘cryptolobby’s’. Maar je kunt je afvragen of dat wel echt kritiek is op bitcoin (technologie), of op een heel ander onderdeel in de wereld. Namelijk hoe we momenteel met politiek en bestuur omgaan. Maar dat is een hele andere discussie..

Het gaat hier niet om een gecoördineerd totaalstrategie vanuit de ECB tégen bitcoin. Het gaat ‘slechts’ om de mening van twee mensen die toevallig werken aan de kant van de digitale euro.

De hele blogpost vind je hier op de website van de ECB. De oplettende lezer ziet direct naast het artikel op de website ook alvast een link naar de digitale euro. Want die komt er vermoedelijk in 2024 ook nog aan.

Bitcoin is een initiatief om geldcreatie uit handen te nemen van welke specifieke organisatie dan ook. Of beter gezegd: bitcoin zorgt ervoor dat je het niet bij kunt drukken of zomaar zelf aan kunt passen.

Hoe je het ook wendt of keert: btc is een bedreiging voor het geldsysteem van nu. Er zijn geen garanties, ook niet voor het succes van bitcoin. Maar bitcoin weer eens doodverklaren, in een blogpost bij de ECB, lijkt mij ietwat overdreven.

‘The root problem with conventional currency is all the trust that’s required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. ‘ -Satoshi Nakamoto

Een leuk weetje: bitcoin is volgens de website 99bitcoins al minstens 467 keer toch écht dood verklaard. Bindsell en Schaaf zijn in ieder geval niet de eerste. In 2010 verschenen de eerste berichten al. “Why Bitcoin can’t be a currency” – The Underground Economist | $0.23.

Bouwen

Het gaat in de recente edities van Focus vaak over Europa, regels en ander geschreeuw vanaf de zijlijn. Ondertussen wordt er natuurlijk ook gewoon vrolijk doorgebouwd.

Met Focus proberen we zoveel mogelijk aspecten van bitcoin te belichten. En daar hoort het lightningnetwerk natuurlijk ook bij. Nergens wordt er sneller gebouwd en geëxperimenteerd op bitcoin dan daar.

We kijken naar nieuwe ontwikkelingen die worden gebouwd bovenop, naast of rondom btc.

Meer weten over wat er allemaal gebeurd op lightning? Lees dan: Zoektocht naar nieuwe lightning helden!

Core update

De nieuwste versie van Bitcoin Core is uit. Het gaat om versie 24.0. Bitcoin Core is de belangrijkste implementatie van bitcoin.

En deze keer was het een controversiële update. Er is/was onenigheid over het ‘aanzetten’ van de Replace By Fee-optie (RBF). Op Bitcoin Focus kon je al eens lezen over RBF. Je kunt hiermee transacties later vervangen en hogere transactiekosten meegeven.

De optie staat met deze versie standaard aan. Iedereen kan het nog altijd zelf aan of uitzetten. Dit heeft bijvoorbeeld gevolgen voor winkeliers die betalingen direct willen accepteren. In theorie kun je met RBF een transactie sturen die je vervolgens weer ergens anders heen stuurt.

Naast RBF is er nog meer toegevoegd in de halfjaarlijkse update. Meer dan 100 developers werkte uiteindelijk mee aan deze release.

Twee andere opvallende onderdelen van de update:

  • Start ondersteuning Miniscript. Dit maakt het makkelijker programmeren met Script
  • Makkelijker back-ups maken
  • Ook zijn er updates voor het managen van je UTXO‘s

Wil je weten wat er precies allemaal bij deze update hoort? Op GitHub vind je alle documentatie terug.

Rondje langs de velden

We hebben een aantal interessante artikelen en nieuwtjes kort voor je op een rij gezet:

National Bitcoin Office

President Nayib Bukele en daarmee El Salvador als land blijven vol inzetten op bitcoin. Er komt een soort ministerie voor bitcoin: het National Bitcoin Office (ONBTC). Bitcoin is nog altijd de nationale munt van El Salvador, naast de Amerikaanse dollar.

Dit nieuwe overheidsorgaan moet lokale projecten in goede banen leiden. Het hoofd van de organisatie is aangesteld door Bukele zelf. Volgens Bukele moeten de aangewezen ambtenaren alle projecten in goede banen gaan leiden.

Ook kunnen andere ministeries aankloppen bij ONBTC voor advies. Het ministerie van Financiën kan via hen bijvoorbeeld bitcoinplannen delen met een ander land.

El Salvador is druk in de weer met het minen op vulkanen, lobbyen en natuurlijk de eigen Chivo wallet. Laatstgenoemde is de app die door de overheid wordt uitgegeven.

Bukele is overigens niet door iedereen geliefd. Vanuit Nederland kijken we met een bitcoinbril naar El Salvador. Een verslaggever van Reuters ziet wat anders: trolls, propaganda en angst.

Bukele reageert kort op Twitter. En later ongetwijfeld ook in een paar interviews. De beste man is namelijk ook gewoon marketeer. En in zijn (marketing)plan speelt bitcoin een belangrijke rol. El Salvador is voorlopig het enige land dat hun lot (deels) aan bitcoin toevertrouwt.

CoinDesk

Tijd voor een opvallend gerucht. CoinDesk, één van de grootste nieuwsplatformen in de industrie, gaat mogelijk in de verkoop.

Logische kandidaten zijn cryptobeurzen, maar ook andere nieuwsorganisaties of private-equity-bedrijven zouden interesse hebben.

Een van de grootste mediaovernames in de industrie zagen we al in 2020. Toen kocht Binance de datawebsite CoinMarketCap voor honderden miljoenen dollars.

Volgens Semafor zoekt moederbedrijf Digital Curreny Group (DCG) naar extra kapitaal. Het bedrijf is hard geraakt door de recente ontwikkelingen in de markt. De verkoop van CoinDesk zou wat extra geld in het laatje kunnen brengen.

Belasting

In Italië ligt een wetsvoorstel klaar voor vermogenswinstbelasting op bitcoin. Het gaat om alle winst boven een bedrag van €2.000. Het gaat om een belasting van 26%.

Op dit moment zit bitcoin nog in de categorie met (andere) buitenlandse valuta. Daar komt dus mogelijk verandering in.

In Nederland valt je bitcoin momenteel nog ‘gewoon’ in box 3. De peildatum is 1 januari per boekjaar. In Nederland betaal je vermogensbelasting over je bitcoin als je boven het heffingsvrije vermogen zit. Alle bezittingen in box 3 boven €50.650 worden belast.

Wereldwijd zien we constante veranderingen in de manier waarop overheden omgaan met bitcoin. Italianen kunnen zich opmaken voor extra belasting bij (koers)winst. In Nederland is al vaker gesproken over een vermogenswinstbelasting, maar tot op heden blijft dat uit. Gunstig dus voor de bitcoinspaarder, mochten er ooit weer mooie prijzen op de borden staan.

Hodl on,
Robin

PS. Als je niet genoeg kunt krijgen van het drama rondom Sam Bankman-Fried en FTX, bekijk dan vooral het laatste interview met de gevallen golden boy. Andrew Ross Sorkin ging tijdens het Dealbook Summit digitaal in gesprek met Bankman-Fried.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.