Skip links

#74 Een kijkje in de Chivo-wallet

Inwoners van El Salvador kunnen alweer bijna een jaar lang bitcoin kopen vanuit een door de overheid ontwikkelde app. Vorige week kon je lezen over deze Chivo wallet (en ATM) en hoe de locals een haat-liefde verhouding hebben met deze centrale bitcoinapp. Vandaag: een kijkje ín deze app. Van de KYC-procedure, koppelingen met Salvadoraanse bankrekeningen, 1-sat-betalingen en gratis conversies.

Negatief, deels positief

De geluiden over Chivo waren overwegend negatief, buiten het feit dat het de goedkoopste manier is om aan bitcoin te komen in het Centraal-Amerikaanse land. De overheid betaalt immers alle transactie- en opnamekosten. Dat maakt het voor bitcoiners toch aantrekkelijk, ondanks alle tekortkomingen aan het Chivo-systeem.

Laten we eens stap voor stap door de app gaan. Allereerst: voor westerlingen is het moeilijk om een beeld te krijgen over de app. Ten eerste moet je de of Play- of AppStore instellen op ‘El Salvador’. Na het downloaden van de app moet je ook nog eens een know-your-customer procedure doorlopen. Voor Nederlandse bitcoiners is dit onmogelijk; en dus is de wallet voor ‘ons’ moeilijk te beoordelen. Redacteur Arnold verblijft enkele weken in El Salvador en neemt je mee op reis (in de app).

Downloaden

Met de hulp van local Pity krijgen we alles stap voor stap te zien. Beginnend bij het downloaden van Chivo. Eén ding valt daarbij direct op: de reviews zijn uitermate slecht. Eén-sterren beoordelingen zijn de laatste weken de norm. Met een gemiddelde rating van 2,6 kunnen we stellen dat Chivo niet erg populair is. Uit de bijna 4.000 beoordelingen zijn er zo’n 2.000 met een 1-ster rating. Waarom dat zo is, kom je later in deze nieuwsbrief achter.

KYC-procedure

Na het downloaden van de app, begon de ellende namelijk direct. Omdat het een centraal-uitgegeven app is waarin El Salvadoranen ook Amerikaanse dollars kunnen aanhouden, is er een hele know-your-customer (KYC) procedure ingebouwd.

Die is niet mals: telefoonnummer, paspoortnummer en ook een ‘180-graden’-foto van de persoon die zich wil identificeren.

Na het invoeren van je El Salvadoraanse telefoonnummer en het invoeren van de toegestuurde sms-code, moet je kiezen of je de app wilt gebruiken als individu of voor een bedrijf.

Vervolgens moet je al je hebben en houden afgeven: geboortedatum, je DUI (wat staat voor Documento Único de Identidad, of: je unieke id-kaart) en je gezicht; en moet je wachten. Lang wachten. Wachten tot Chivo je registratie goedkeurt.

In het geval van de behulpzame local Pity (die hielp met het doorlopen van de procedure) duurde dit één hele week. Eerst kregen we Error 5099 te zien. Na wat onderzoek op het internet bleken er veel klachten over te zijn. Er zat maar één ding op: contact opnemen met Chivo zelf.

Het bleek dat de identificatie was afgewezen. Om wél met dit afgewezen DUI-nummer alsnog een wallet te kunnen openen waren er twee opties (naast lang wachten en gesprekken met Chivo-medewerkers die geen idee hadden wat ze aan het doen waren):

  • Fysiek naar een kiosk gaan om je te identificeren.
  • Een videocall inplannen (via de mail) waarna je alsnog het KYC-proces doorloopt.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Geen gratis $30 meer

Daarnaast bleek uit deze woordenwisselingen ook dat de ‘gratis $30’ inmiddels niet meer uit wordt gedeeld. Aan het begin van ‘bitcoin in El Salvador’ was deze stimulans voor veel mensen de reden om Chivo te installeren. Het werkte, gezien miljoenen El Salvadoranen de app downloadden.

Wellicht is dit ook de reden dat de KYC-procedures zo strikt zijn. Bekend is dat er aan identiteitsdiefstal werd gedaan om de gratis $30 te kunnen claimen met het DUI-account van vreemden.

Drie weken geleden is deze marketing-truc echter stopgezet. Uiteindelijk, na een week wachten en meerdere bezoekjes aan kiosks, werd de wallet van Pity eindelijk goedgekeurd:

“These were so many steps. I really wasted my time.”

Bitcoin en dollars

Nu we eindelijk door de hoepels van registraties zijn gesprongen, is het tijd om de app écht te gebruiken. Er vallen direct een aantal dingen op: een dollar én bitcoin balans, een swap-functie, koppelingen met bankrekeningen en ook de mogelijkheid om bitcoin te sturen naar paspoort- en telefoonnummers. Let’s go, let’s test!

(Wil je graag de video’s zien in plaats van de losse screenshots? Scroll dan helemaal naar onder!)

Je kunt in de app twee balansen aanhouden: Amerikaanse dollars en bitcoin. Als je op de knop ‘ontvangen’ klikt krijg je ook deze twee opties te zien. Kies je voor dollars; dan zijn alleen interne transacties mogelijk (met andere Chivo-gebruikers). Kies je voor bitcoin, dan kun je vanuit de hele wereld geld ontvangen.

Op het meest rechtse screenshot zie je dat Chivo de Pay-To-Script-Hash (P2SH) adressen gebruikt, beginnend met een 3. Ook kun je er voor kiezen om een lightning-invoice te maken (met de grote knop onder de QR-code). Opvallend: ten opzichte van de versie 1 van Chivo van vorig jaar, is dit een enorme verbetering. Destijds zat lightning verstopt.

Gebruikers kunnen er ook nog voor kiezen om bitcoin die wordt gestuurd, direct in USD aan te houden. Daarbij geldt dan: de verzender stuurt bitcoin, de ontvanger ziet alleen maar dollars (en heeft geen last van volatiliteit). Bitcoin fungeert dan enkel als payment rail.

Om direct de meest bitcoin-achtige functie binnen de app te testen, stuurde ik $5 aan bitcoin via lightning naar Pity toe (vanuit Muun). Deze betaling kwam binnen 1 seconde binnen tegen nauwelijks tot geen transactiekosten.

Klein detail: de bevestiging van de betaling is pas zichtbaar als je terug gaat naar het homescreen en de balans refreshed.

Lightningbetaling

De eerste indruk is dat dit perfect werkt: mensen uit El Salvador kunnen met Chivo inderdaad lightningbetalingen accepteren vanuit de hele wereld!

In de betaaldetails is te zien dat de betaling van een ‘externe wallet’ kwam en dat er aan de kant van Chivo geen kosten zijn verrekend.

Er zit ook geen minimumbedrag aan de betalingen. Zoals in onderstaand screenshot is te zien, kon ik zelfs 5 en 1 dollarcent versturen via lightning.

Daarnaast kun je de ontvangen bitcoin ook omzetten naar Amerikaanse dollars. Deze feature zie je in het tweede en derde screenshot (hieronder). Opmerkelijk is dat je maar één swap kunt doen per drie minuten. Dat komt omdat er misbruik werd gemaakt van de app, waarbij Salvadoranen aan het frequency-trading gingen bínnen Chivo.

Ook is er in de begindagen enorm veel geld verdiend door scalpers. Omdat Chivo deze swap-conversieprijs tussen bitcoin en de dollar voor één minuut vasthield, ging men arbitrage-spelletjes spelen met andere beurzen waar de prijs logischerwijs wél gewoon realtime verandert. Door op deze manier te profiteren van prijsdalingen en stijgingen bínnen deze ene minuut, heeft Chivo de swapfunctie iets ingeperkt, tot maximaal één swap per drie minuten.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Andere functies

Daarnaast kun je ook bitcoin van Chivo afhalen en naar een externe wallet toesturen. Hierbij rekent Chivo géén kosten en ook zijn er geen minimumbedragen ingesteld. Het is zelfs mogelijk om 1 sat van Chivo naar een andere lightning wallet te sturen! Helaas laat de app 1e-8 BTC zien, in plaats van de 1 sat notatie.

Daarnaast kun je ook met interne Chivo-betalingen bitcoin sturen naar een aantal andere opties dan bitcoinadressen. Het tweede screenshot laat zien hoe je naar iemands paspoort, NIT (wat staat voor Numero Identification Tax, of: belastingnummer), telefoonnummer of DUI ook kunt gebruiken. En als je probeert om bínnen de drie minuten nóg een swap te doen, dan krijg je de melding uit screenshot drie.

Bankrekening en creditcards

De lokale bevolking kan ook eenvoudig vanaf de Salvadoraanse bankrekening bitcoin kopen. Je ziet een tientallen banken die met API’s aan Chivo gekoppeld zijn. Ook vertelde een werknemer van een bank (Banco Hipotecario de El Salvador) mij dat ze werken aan een eigen bitcoinsysteem bínnen hun eigen omgeving. Daarbij wordt Chivo voor haar klanten dus overbodig.

Daarnaast kunt je ook dollars van Chivo afhalen en naar de bankrekening laten storten. Dat maakt de app ook interessant voor remittances: vanuit de hele wereld kan met bitcoin ontvangen via lightning, om het vervolgens via de swap-functie naar een bankrekening te sturen. Alhoewel men er ook voor kan kiezen om het ín Chivo te houden, of in bitcoin in een non-custodial wallet.

Al met al kunnen we dus wel stellen dat de haat-liefde verhouding van de Salvadoranen met Chivo terecht is. Als je eenmaal ín de app zit, zijn aankopen erg goedkoop. Ook is er een connectie met het open netwerk, voor zowel lightning en on-chain betalingen.

De KYC-procedure was drama en er gaan ook veel geruchten rond dat als je grotere bedragen uit Chivo naar een externe wallet wilt sturen, dat dit dan langer duurt. In een bekend eerste geval kreeg een El Salvadoraan zelfs een belletje om zich te verantwoorden over zijn (grote) aankoop, zoals je kon lezen in de editie van vorige week.

Chivo, wat in het Spaans naast geit ook ‘gaaf’ of ‘cool’ betekent, is zeker een gave app: 1-sat-betalingen vanuit de hele wereld kunnen ontvangen is een feature waar veel exchanges nog een puntje aan kunnen zuigen. Anderzijds liggen alle aankopen onder een vergrootglas, KYC is streng en opnames gaan niet altijd even soepel. Maar voor mensen die nooit digitale betalingen hebben kunnen doen, wat neer kwam op zo’n 70% van de bevolking, is dit een mooie stap voorwaarts. Er zijn echter nog meer stappen te zetten: die naar non-custodial bitcoin wallets. Zelf op zoek naar tips? Lees ook deze 8 tips voor het gebruik van bitcoin

Het hele proces van Chivo vind je nog een keer in onderstaande video.

Groeten uit El Salvador en tot volgende week!
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.