Skip links

#74 Een kijkje in de Chivo-wallet

Inwoners van El Salvador kunnen alweer bijna een jaar lang bitcoin kopen vanuit een door de overheid ontwikkelde app. Vorige week kon je lezen over deze Chivo wallet (en ATM) en hoe de locals een haat-liefde verhouding hebben met deze centrale bitcoinapp. Vandaag: een kijkje ín deze app. Van de KYC-procedure, koppelingen met Salvadoraanse bankrekeningen, 1-sat-betalingen en gratis conversies.

Negatief, deels positief

De geluiden over Chivo waren overwegend negatief, buiten het feit dat het de goedkoopste manier is om aan bitcoin te komen in het Centraal-Amerikaanse land. De overheid betaalt immers alle transactie- en opnamekosten. Dat maakt het voor bitcoiners toch aantrekkelijk, ondanks alle tekortkomingen aan het Chivo-systeem.

Laten we eens stap voor stap door de app gaan. Allereerst: voor westerlingen is het moeilijk om een beeld te krijgen over de app. Ten eerste moet je de of Play- of AppStore instellen op ‘El Salvador’. Na het downloaden van de app moet je ook nog eens een know-your-customer procedure doorlopen. Voor Nederlandse bitcoiners is dit onmogelijk; en dus is de wallet voor ‘ons’ moeilijk te beoordelen. Redacteur Arnold verblijft enkele weken in El Salvador en neemt je mee op reis (in de app).

Downloaden

Met de hulp van local Pity krijgen we alles stap voor stap te zien. Beginnend bij het downloaden van Chivo. Eén ding valt daarbij direct op: de reviews zijn uitermate slecht. Eén-sterren beoordelingen zijn de laatste weken de norm. Met een gemiddelde rating van 2,6 kunnen we stellen dat Chivo niet erg populair is. Uit de bijna 4.000 beoordelingen zijn er zo’n 2.000 met een 1-ster rating. Waarom dat zo is, kom je later in deze nieuwsbrief achter.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

KYC-procedure

Na het downloaden van de app, begon de ellende namelijk direct. Omdat het een centraal-uitgegeven app is waarin El Salvadoranen ook Amerikaanse dollars kunnen aanhouden, is er een hele know-your-customer (KYC) procedure ingebouwd.

Die is niet mals: telefoonnummer, paspoortnummer en ook een ‘180-graden’-foto van de persoon die zich wil identificeren.

Na het invoeren van je El Salvadoraanse telefoonnummer en het invoeren van de toegestuurde sms-code, moet je kiezen of je de app wilt gebruiken als individu of voor een bedrijf.

Vervolgens moet je al je hebben en houden afgeven: geboortedatum, je DUI (wat staat voor Documento Único de Identidad, of: je unieke id-kaart) en je gezicht; en moet je wachten. Lang wachten. Wachten tot Chivo je registratie goedkeurt.

In het geval van de behulpzame local Pity (die hielp met het doorlopen van de procedure) duurde dit één hele week. Eerst kregen we Error 5099 te zien. Na wat onderzoek op het internet bleken er veel klachten over te zijn. Er zat maar één ding op: contact opnemen met Chivo zelf.

Het bleek dat de identificatie was afgewezen. Om wél met dit afgewezen DUI-nummer alsnog een wallet te kunnen openen waren er twee opties (naast lang wachten en gesprekken met Chivo-medewerkers die geen idee hadden wat ze aan het doen waren):

  • Fysiek naar een kiosk gaan om je te identificeren.
  • Een videocall inplannen (via de mail) waarna je alsnog het KYC-proces doorloopt.

Geen gratis $30 meer

Daarnaast bleek uit deze woordenwisselingen ook dat de ‘gratis $30’ inmiddels niet meer uit wordt gedeeld. Aan het begin van ‘bitcoin in El Salvador’ was deze stimulans voor veel mensen de reden om Chivo te installeren. Het werkte, gezien miljoenen El Salvadoranen de app downloadden.

Wellicht is dit ook de reden dat de KYC-procedures zo strikt zijn. Bekend is dat er aan identiteitsdiefstal werd gedaan om de gratis $30 te kunnen claimen met het DUI-account van vreemden.

Drie weken geleden is deze marketing-truc echter stopgezet. Uiteindelijk, na een week wachten en meerdere bezoekjes aan kiosks, werd de wallet van Pity eindelijk goedgekeurd:

“These were so many steps. I really wasted my time.”

Bitcoin en dollars

Nu we eindelijk door de hoepels van registraties zijn gesprongen, is het tijd om de app écht te gebruiken. Er vallen direct een aantal dingen op: een dollar én bitcoin balans, een swap-functie, koppelingen met bankrekeningen en ook de mogelijkheid om bitcoin te sturen naar paspoort- en telefoonnummers. Let’s go, let’s test!

Schrijf je in voor de preview nieuwsbrief!

(Wil je graag de video’s zien in plaats van de losse screenshots? Scroll dan helemaal naar onder!)

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.