Skip links

#66 Europa als surveillancestaat

De opkomst van bitcoin zorgde in eerste instantie voor weinig onrust in de top van Europa. Inmiddels is bitcoin onderdeel van een belangrijk gesprek over de regels voor de industrie in datzelfde continent.

Het plan rondom de EU-verordening Markets in Crypto-Assets (MiCA) heeft grote gevolgen voor klanten en ondernemers in Nederland en heel Europa. De regelgeving is bedoeld om het gebruik van ‘virtuele activa in de Europese Unie te stroomlijnen en tegelijkertijd gebruikers en investeerders te beschermen’.

Het is de eerste poging om met 27 landen een gezamenlijk beleid uit te rollen rondom bitcoin en alles daar weer omheen.

De MiCA dus. Betrokken politici hangen op sociale media de vlag uit: Jippie, duidelijkheid! Maar eigenlijk is het niets anders dan het optuigen van een gigantische surveillancestaat. En dit is pas het begin.

In deze editie van Focus bespreken we de huidige ontwikkelingen in Europa.

Regels, regels, regels

Van de grootste piramidespelen tot aan de legitieme bitcoin brokers, ze zullen allemaal te maken krijgen met strenger toezicht.

We bespreken de toekomst aan de hand van het persbericht vanuit Europa.

De titel van het bericht laat weinig aan de verbeelding over: ‘Crypto assets: deal on new rules to stop illicit flows in the EU.’ Controle over de geldstromen is belangrijk voor Europa en de beleidsmakers.

Het standaard riedeltje komt voorbij: ‘Transacties van crypto-assets zullen worden gevolgd om witwassen, het financieren van terrorisme en andere misdaden te voorkomen.’ Het doel is helder: nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat transacties áltijd zijn te volgen. Verdachte transacties zijn te allen tijde te blokkeren.

Let op: het gaat hier dus níet om blokkades op het netwerk van bitcoin zelf. Het gaat om controle bij de toegangspoorten, de bedrijven en organisaties die de aan- en verkoop faciliteren.

De enige manier om dit ook maar enigszins voor elkaar te krijgen is meer controle. De druk om te controleren en klanten te screenen komt te liggen bij de brokers en beurzen in Europa.

“Governments are good at cutting off the heads of a centrally controlled networks like Napster, but pure P2P networks like Gnutella and Tor seem to be holding their own.”

Satoshi Nakamoto

Volgen vanaf de eerste euro

Het gaat hier om de zogenaamde ‘travel rule’. Die regel bestaat al in de traditionele wereld. De politieke genieën willen nu dit idee overnemen en plakken op een opkomende en bloeiende industrie. Met een ‘klein’ extra iets genaamd bitcoin, dat grenzeloze transacties mogelijk maakt zonder tussenpersonen.

Het is de bedoeling dat achtergrondinformatie van de transactie als het ware meereist (vandaar travel rule) met de geldtransactie. Aan beide kanten van de transactie moet die extra informatie worden opgeslagen.

Een scenario is: Nederlandse beurs A stuurt bitcoin van Bob naar Spaanse beurs B. Beide partijen moeten de gegevens van Bob netjes opslaan. Niet per se omdat ze dat zelf willen, maar omdat er later autoriteiten kunnen zijn die die gegevens weer op willen vragen.

Brokers en beurzen vallen onder de zogenaamde ‘crypto-assets service providers’ (CASPs). Deze CASPs moeten niet alleen je naam opslaan, maar ook je adres en telefoonnummer.

Je kunt dit complete premium artikel lezen als losse oplage via de bitcoin pay-per-view knop.