Skip links

#131 Bitcoin verdienen zonder het te kopen

“Waar kan ik die bitcoins kopen?” Je hebt de vraag vast wel eens gekregen. Het makkelijkste is om beginners naar een centrale beurs te sturen. Maar dat hoeft niet per se!

In editie #129 heb je enkele opties gelezen om bitcoin aan te schaffen via peer-to-peer platforms buiten centrale marktplaatsen om. Maar er zijn meer (veel leukere) manieren om aan bitcoin te komen zónder KYC en zónder centrale partij.

Je kunt ook bitcoin verdienen! Een heitje voor een digitaal karweitje. Van mining, content maken, games spelen tot werk en online aankopen.

Consumptie of productie

Een simpele manier is inderdaad om je euro’s van je bankrekening om te wisselen voor bitcoin. Maar dat is dus niet de enige manier. Voor jongere kinderen is het misschien leuker om bitcoin te krijgen bij het doen van klusjes of het spelen van een spel. En voor creatievelingen zijn er andere manieren, zoals podcasts, artikelen of mining. We geven je in dit artikel enkele tips.

 • Salaris
 • Gaming
 • Online shoppen
 • Creatief bezig gaan
 • Duik het lightning-web op
 • Minen

Bitcoin gaat verder dan beurzen. Bitcoin verdienen is leuker dan bitcoin kopen!

1. Salaris

Te beginnen met een loonstrookje. Als zzp’er kun je er namelijk voor kiezen om bitcoin als betaaloptie aan je factuur toe te voegen. Zo krijg je direct sats in ruil voor je werk. Lang niet alle werknemers zullen je in bitcoin willen uitbetalen, maar door de betaaloptie aan je factuur toe te voegen, doe je indirect ook aan reclame.

Hoe? Heel simpel: Zaprite.

Met de software van Zaprite kun je facturen maken. Je kunt allerlei betaalopties aan de ‘invoice’ toevoegen, waaronder bitcoin on-chain, lightning maar ook SEPA en Strike, Stripe en zelfs assets via Liquid.

Het is alsof je een normale factuur stuurt, behalve dat je meerdere betaalopties meestuurt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen node aan de facturatiesoftware hangen, zodat er via LNBits een automatische lightning-invoice wordt gemaakt als de klant daarmee wil betalen.

Of nog een stapje verder: koppel lnd met de Macaroon-bestand aan Zaprite en zo kan de klant communiceren met jouw node door lightning-invoices te genereren.

Zo kan de klant kiezen waarmee hij jou wil betalen – wat dus ook met een reguliere banktransactie kan.

Convert your time into bitcoin“, is het slogan. Je hoeft niet bitcoin te kopen, je kunt het verdienen.

Een andere manier om je tijd voor geld in te ruilen is een hele grappige: LN Cal. Daarbij moet iemand via lightning betalen om een plekje in jouw agenda te kunnen krijgen. Zo bepaal jij wat jouw tijd waard is.

Klein probleem: je zult alleen maar meetings met bitcoiners hebben, omdat het gros van de bevolking de weg naar de lightning wallet nog niet gevonden heeft. Het is een leuke gimmick dat laat zien welke dingen je met programmeerbaar geld kunt bedenken.

Je kunt tot slot ook bij bitcoinerjobs kijken of jij jouw skills kunt inzetten voor een bitcoin- of lighntingbedrijf. Daar vindt je bedrijven zoals Swan Bitcoin en Alby. Dan is de cirkel helemaal rond.

2. Gaming

Maar deze voorbeelden zijn niet voor iedereen weggelegd: als je geen eigen baas bent, wordt het ‘bitcoin verdienen met werk’ al een stuk lastiger.

Wellicht is gaming dan iets! Er zijn tal van (mobiele) games waarbij je sats kunt krijgen door het spel te spelen. Hierbij een kort rijtje:

 • CS:GO – Lightningbedrijf Zebedee heeft een plug-in gemaakt voor het first-shooter spel Counter-Strike: Global Offensive. Met lnfuse kun je met vrienden om écht geld spelen.
 • THNDR Games – THNDR Games is een van de meest bekende bitcoingame-makers. Ze hebben al meer dan 500.000 lightning betalingen uitgekeerd aan de gebruikers van haar mobiele games. Turbo 84, Bitcoin Bay en Bitcoin Bounce zijn de bekendste spellen. Je kunt door de games te spelen op je smartphone tickets verdienen, die je automatisch inzet bij een loterij. Als je geluk hebt pak je de jackpot en win je duizenden sats.
 • Bitcoin Bounty Hunt – Dit is een volledig op lightning gebaseerde desktop game. Je hebt letterlijk een sats-balans in de game. Zo kun je geld verdienen (of verliezen) door tegen de uitdaging tegen andere spelers aan te gaan en je karakter upgraden.

  Maak je winst? Dan kun je het geld úit de applicatie halen en overal ter wereld gebruiken als betaalmiddel. Er zijn mooie verhalen van gamers in derde wereldlanden die zo een zakcentje verdienen. Deze game heeft wel momentum verloren, nadat het in 2019 erg populair werd.

Voor meer (laagdrempelige) games die de mogelijkheden van lightning in de spellenwereld goed laten zien, heeft stacksats.how een mooie lijst verzameld.

3. Online shoppen

Als je een fervent webshopper bent, kun je ook aan bitcoin komen door Satsback te gebruiken. Dit is een browser extensie die je kunt inschakelen als je een website bezoekt waar je iets kunt afrekenen. Met een affiliatie-netwerk en de integratie van het lightning netwerk, kun je zo geld terugkrijgen voor uitgaven die je toch al doet.

Boek je een vakantie via Booking.com? Dan kun je zomaar 2% in sats terugkrijgen. Doe je kerstaankopen via bol.com? Of wil je misschien een nieuwe TV aanschaffen via MediaMarkt? Zorg er voor dat je Satsback gebruikt. Zo maak je een verdien extra zakcentje.

KYC-vrije bitcoin!

4. Creatief bezig gaan

Maar er is meer. Er zijn allerlei manieren om op een laagdrempelige manier aan bitcoin te kopen. Je moet alleen net even de weg te vinden. Let op: de volgende voorbeelden zijn veelal nog proof-of-concept. Maar tof is het wel!

 • Fountain – Als je podcaster bent óf fan van podcasts is Fountain een leuke tool. Je kunt direct geld ontvangen van jouw luisteraars of geld ontvangen door clips te delen van jouw favoriete shows. Zelfs als luisteraar kun je geld verdienen.
 • Stacker News – Voor de iets meer technisch aangelegde bitcoiners is Stacker News een leuke plek om rond te hangen. Elke like is een sat waard. Daarbij kun je, als je een goed artikel schrijft dat populair is, dus geld toegestuurd krijgen. Tweetoshi is met hetzelfde idee bedacht. Deze applicatie brengt Twitter, bitcoin en lightning bij elkaar. De app is nog wel in bèta.
 • Artikelen schrijven: Je kunt nog een stap verder gaan. Als je een eigen blog begint, kun je daar een paywall in zetten. Je kent het wellicht wel van Bitcoin Focus. Met de pay-per-view plugin van Alby voor WordPress kun je 1 cent, 10 sats, 20 eurocent of welk bedrag dan ook vragen van jouw lezers.
 • Wavlake – Net zoals je een podcast kunt maken, kun je ook muziek ‘achter de paywall’ zetten. Wederom gaat dit meer om een proof-of-concept, maar het laat zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Een klein stukje van de toekomst is er al: moneystreamen voor artiesten. Bekijk hier een video erover.
 • Bounties – Als je een ontwikkelaar bent kun je ook in softwarecode duiken op zoek naar fouten. Als je er in slaag om kritieke bugs op te sporen, staan er verschillende beloningen klaar. Bijvoorbeeld in die van CTV (Check Template Verify), mogelijk de eerstvolgende soft fork in bitcoin, waar 5,5 BTC te behalen is.

5. Duik het lightning-web op

We duiken iets meer de techniek in. Want met het lightning netwerk kun je passief-actief bitcoin verdienen.

Lightning is een liquiditeitsnetwerk van betaalkanalen. Daarbij zoeft een betaling van A naar B met x tussenpartijen. Als jij de tussenpartij bent (omdat je node goed gepositioneerd is in het netwerk) dan krijg je daar een vergoeding voor (1 sat, 1 ppm of welk bedrag of percentage je ook instelt).

Maar je kunt ook liquiditeit verlenen (of: leasen). Met Amboss Magma, Lightning Pool, Liquidity Ads en de Jam-tool kun je jouw bitcoin aan het werk zetten. De jaarlijkse procentuele rate (APR) ervan verschilt door het vraag- en aanbod.

Momenteel worden er matches gemaakt voor 30% in Pool en 2% tot 5% APR op Magma. Let op: dit zijn schattingen en het is gebaseerd op een conceptuele benadering.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

6. Minen

Tot slot een ‘ouderwetse’ manier. Je kunt immers ook gloednieuwe KYC-vrije bitcoin krijgen door te minen. Daarbij krijg je de vergoeding uit nieuw geslagen munten: de Coinbase-transactie. Deze unspent transaction outputs (UTXO’s) hebben nog geen besmeurde historie in de blockchain.

Je moet wel óf (1) flink investeren in hardware óf (2) een betrouwbare hosted partij zoeken. Bij eerstgenoemde voorbeeld moet je én toegang tot goedkope elektriciteit hebben en een flink startkapitaal, en bij de tweede optie geld ‘not your rig, not your hashrate’.

Als je het leuk vindt om mee te spelen, kun je voor $150 al een Antminer S9 aanschaffen op de tweedehandsmarkt. Bereken wel even hoe lang het duurt voordat je break-even bent.

Spoiler: de kans is groot dat je het niet gaat redden. Je zou wel een slimme meter aan je miner kunnen hangen, zoals de Nederlandse miner Danny Oosterveer eerder in Focus deelde. Hij bouwde een Energiemeester die zijn miner alleen inschakelt als de stroomkosten erg laag zijn. Zo kan hij optimaal zijn huis warm houden en tegelijk een klein beetje bitcoin verdienen.

Heb jij nog meer ideeën? Laat het ons vooral weten!

Stay humble, stack sats,
Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.