Skip links

#121 Tegenstanders en aanvallers

De Europese Commissie heeft een advies aan landen: schaal het aantal bitcoin miners af, of zet de industrie zelfs stop als dat ‘nodig is’.

Het zal je niet ontgaan zijn: we zitten in een energiecrisis. Of het is op zijn minst onrustig te noemen op de energiemarkten.

Een directe quote: “Niet alleen het gebruik van cryptovaluta’s is sterk gestegen, ook het energiegebruik is min of meer verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden, en bedraagt nu ongeveer 0,4 % van het wereldwijde elektriciteitsverbruik.”

Goed, bitcoin miners gebruiken dus energie. Een klein gedeelte (naar schatting ~10%) van de hashrate is te vinden in Europa. In Nederland ligt de energieprijs echter erg hoog, wat het erg lastig maakt om winstgevend te minen.

Met wat creatieve oplossingen kun je nog leuk meedoen. Bijvoorbeeld door het verwarmen van je tulpen met de hardware.

Een andere opvallende quote van het Europees Economisch en Sociaal Comité vinden we iets later in het document.

“Het grootste deel van het energieverbruik houdt verband met het relatief verouderde proof-of-work-consensusmechanisme, dat niettemin wordt gebruikt door de meest populaire cryptovaluta (bitcoin). Aangezien Europa momenteel slechts ongeveer 10 % van de wereldwijde proof-of-work-mining vertegenwoordigt, is internationale samenwerking nodig om het probleem van het hoge energieverbruik van dit type mining op een krachtige manier wereldwijd aan te pakken.”

Bitcoin is vies en oud, we moeten dat internationaal aanpakken, zo is het devies.

Wat er precies wordt bedoeld met aanpakken, is dan weer niet bekend. Wat mijns inziens wel duidelijk is: Europa stimuleert bedrijvigheid met bitcoin technologie niet, denk bijvoorbeeld aan kansen in de energiesector.

Bitcoin is een wereldwijd fenomeen. Maar de trend is helder in bredere zin: meer Europese regels, meer controle. Ook deze tak van sport ontkomt niet aan het alziende oog van de groeiende Europese politieke macht.

Persoonlijk vind ik het opvallend dat er simpelweg géén geluid lijkt te zijn vanuit de EU waarin wordt gezegd: bitcoin vinden we niet interessant, maar als het wel blijft groeien moeten we daar wat mee.

Bitcoin negeren, verbieden of tegenwerken laat het echter niet verdwijnen.

Op lokaal niveau valt er wat te zeggen voor bepaalde richtlijnen. Je buurman die even een kolencentrale of zonne-energieveld opengooit om verse BTC te verdienen zal niet hoog op het wensenlijstje staan.

Lees ook: Europa als surveillancestaat.

Rondje langs de velden

Voordat we verder gaan met het drama rondom het lightning netwerk: wat kort nieuws!

Burak is terug

Hij is terug, de Nemesis van het lightning netwerk. Een bitcoin developer genaamd Burak dook de afgelopen weken in de rol van sloper.

Deze transactie zorgde ervoor dat veel LND-nodes niet door konden draaien. In de OP_RETURN DATA staat een duidelijk bericht: “You’ll run cln. and you’ll be happy.”

CLN staat voor Core Lightning. Een ‘concurrent’ van LND, het is simpelweg een andere implementatie om het lightning netwerk te gebruiken.

De LND implementatie kampt dus met problemen. In een uitgebreide editie bespraken we een eerdere fout in LND. Draaide je een LND-node én was jouw bitcoinnode bezig met het synchroniseren van block 757.921, dan stopte de lightningkant van de node ineens (deels) met werken. Niet bij een persoon, maar bij het gros van de gebruikers op het lightning netwerk.

Kort wat duiding van het probleem in ‘populaire’ termen. Het lightning netwerk is een manier om met satoshi’s te bowlen: je stuurt ze van A naar B.

Daarbij heb je een bowlingbaan nodig, infrastructuur die de verplaatsing van de sats mogelijk maakt. Denk aan: LND, eclair en Core Lightning.

Net zoals bij een échte bowlingbaan kun je ‘bumpers’ instellen. Het doel? Voorkomen dat de bowlingbal uit de baan vliegt en schade aanbrengt aan de omgeving. En ook: zorgen dat de bal op de bestemming aankomt.

Zo heeft LND dit ook: ontwikkelaars hebben limieten ingesteld waardoor alle betalingen in goede banen zijn te leiden.

Maar… deze keer stonden de bumpers te scherp afgesteld. Dit zorgde voor een opstopping: LND-nodes werkten niet meer toen de bovengenoemde Burak met een net iets te grote bal gooide (net zoals hij dat twee weken geleden ook deed).

Hij droeg zelf al de oplossing alvast aan: wijzig de parameters. Én: jongens, gebruik in het vervolg een andere bowlingbaan!

Voor de duidelijkheid: het lightning netwerk zelf is niet kapot. Wel kampt de meest populaire implementatie LND met problemen.

De problemen zorgen ook voor ergernis. Elizabeth Stark, betrokken bij Lightning Labs, wijst naar ‘de aanvaller’ en legt zelfs een lijntje met Blockstream. Wat mij betreft is Stark overigens één van de meest interessante mensen om te volgen in de wereld van lightning. Ze staat aan het roer van Lightning Labs, waar ze onder andere bouwt aan LND.

Burak doet nog een aantal uitspraken en beloftes:

  • ‘Ik hou er van om dingen kapot te maken’
  • ‘Ik brak LND voor de lol, en ga het weer doen als ik het kan’
  • ‘Ik ben niet gesponsord door Blockstream’
  • ‘Ik ben vóór meerdere implementaties’

De online discussie online ook vooral over de aanpak van Burak. Bugs moeten worden gevonden, opgespoord en opgelost. De vraag is echter: moet je dat als onderzoeker dat live doen, waardoor andere mensen er last van hebben?

Het is gebruikelijk om een bug te melden. Hackers die dat niet doen, hebben vaak een ander motief. Bijvoorbeeld de fout gebruiken om zelf geld te verdienen.

Dat laatste is bij Burak niet aan de hand. Het is niet zo dat hij nu tal van nodes heeft leeg kunnen trekken. Wel zal hij voor wat grijze haren bij LND-developers en node runners hebben gezorgd. Wel maakt hij verschillende punten, en hij krijgt natuurlijk extra aandacht.

De technische fout ligt echter niet bij hem. Het is Burak zijn goed recht om een transactie te doen op het netwerk. Of het erg netjes is, is een ander verhaal. In een live omgeving waar echte bitcoin mee gemoeid is, moet je wel oppassen. Als je bezig bent met ethische dilemma’s tenminste.

Onderstaande tweet is inmiddels verwijderd, maar het vat de gespannen sfeer wel goed samen.

Aan welke kant van de discussie je ook staat: het staat als een paal boven water dat ook lightning nog experimenteel is. Ga lekker knutselen, maar wees je er van bewust dat je met iets nieuws te maken hebt. Er worden mooie dingen gebouwd, maar dat biedt geen garanties voor de toekomst.

Hier bij Focus zijn we ook druk bezig met lightning. Het is experimenteren met losse artikelen, abonnementen en donaties. Zo kun je bijvoorbeeld een artikel los afrekenen, razendsnel met bitcoin. Je leest hier meer over betalen met lightning.

Om dit onderwerp af te sluiten een presentatie over Adversarial Thinking. Volgens Kalle Rosenbaum moet iedereen die met bitcoin bezig is altijd denken aan de vijand. Wat zou hij/zij kunnen doen? En hoe kan ik mijzelf daar tegen beschermen?

Als je bouwt aan een nieuw financieel systeem, heb je te maken met tegenstanders en aanvallers. Voor LND komt die ‘aanvaller’ nu in de vorm van Burak. Maar er zijn grotere tegenstanders te bedenken, denk aan overheden, centrale banken of misschien wel je onkunde om zelf je keys te bewaren.

Of andere softwarefouten. Wist je bijvoorbeeld dat er in 2010 een bug was waarmee 184 miljard bitcoin werd ‘gemaakt’?

Nieuwe hardware wallet in de maak

Block bouwt rustig door aan hun hardware wallet. Block is het voormalige Square. Onder leiding van Jack Dorsey zet het bedrijf vol in op bitcoin, met verschillende projecten.

De nieuwe hardware wallet is af. Tenminste, volgens Block is het inmiddels bekend welke hardware er in moet komen.

Het doel is helder: “We streven naar een robuuste, veilige, open-source hardware wallet.” Met name dat open-source aspect is interessant. De gemiddelde hobbyist heeft niet de juiste hardware om dit soort zaken in elkaar te zetten.

Maar je kunt je indenken dat er ergens op de wereld nog een andere handige groep bitcoiners is die allicht wat anders met het huidige design en de opzet willen doen. Dat kan dan.

Voorlopig focussen we ons even op de avonturen van Block. Het hoofd van deze afdeling is Jesse Dorgugusker. Hij is ook betrokken bij Tidal, het muziekplatform in het techportfolio van Jack Dorsey.

In Focus #118 kwam Dorsey overigens ook al voorbij. De techondernemer wilde met Twitter stappen zetten richting bitcoin. Dat is echter niet gelukt.

De eerste prototypes krijgen inmiddels wél vorm. Het wordt een een platte zeshoekige gadget met USB-C oplaadpoorten. Opvallend is dat het design in principe geen scherm heeft. Ook werkt het met een vingerafdrukscan in combinatie met een pincode. Geen standaard wachtwoorden dus.

Collage van foto’s van de nieuwe hardware wallet van Block

Op wallet.build wordt alles nog eens haarfijn uitgelegd en kun je de voorgang volgen.

Ambities in de wereld van bitcoin? Block heeft ook nog een aantal banen voor de echte fanatiekelingen. Zit er wat voor je tussen?

Oh, en mocht je toch meer op hebben met het schrijven van artikelen: zoek contact met de redactie. 🙂

Cash…cow

Block heeft naast verschillende bitcoinprojecten ook een aantal bijzonder winstgevende initiatieven. De belangrijkste is de CashApp. Het platform faciliteert de handel in aandelen, maar ook in bitcoin.

In het derde kwartaal van 2022 verkocht CashApp voor $1,76 miljard aan BTC. Dat is een daling van 3%.

Dat percentage is relatief laag percentage als het afzet tegen het huidige sentiment in de markt. Veel beurzen en brokers hebben te maken met een veel grotere daling in interesse/handelsvolume.

Een van de beste voorbeelden daarvan is CryptoCom. Het bedrijf kwam vorig jaar met een commercial met Matt Damon in de hoofdrol. ‘Be brave!’ was de opdracht. Sinds die reclame is het handelsvolume op de beurs gedaald met 90%. Ook Coinbase kampt met tegenvallend handelsvolume.

Goed, terug naar de CashApp en Block. Als geheel maakte Block een winst van $1,57 miljard in het derde kwartaal. $37 miljoen daarvan kwam van de handel in bitcoin.

Dorsey en consorten investeren veel tijd, energie en geld in de ontwikkeling van producten rondom bitcoin. Soms is het open-source en voor iedereen, maar er zitten natuurlijk ook gewoon keiharde zakenmannen achter de plannen van Block.

Voorlopig is het een van de meest interessante mainstream techbedrijven in de Verenigde Staten. Als je kijkt met een bitcoinbril, tenminste.

Steun Bitcoin Focus

Wil je nog meer focus? Steun ons met een abonnement of een eenmalige donatie. Of deel dit artikel, het kost je niets en helpt ons enorm.

Santander

Om af te sluiten nog een klein nieuwtje uit de bankwereld. De Britse tak van Santander Consumer Bank zet een limiet van 1.000 pond op transactie naar cryptobeurzen. Per maand mogen klanten van de bank 3.000 pond sturen naar hun favoriete beurs of broker.

Rekeninghouders die meer pond om willen ruilen voor BTC per maand moeten dat op een andere manier doen. De limiet geldt vanaf 15 november. Binance wordt nog altijd helemaal geblokkeerd. Mooi spul, die banken.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.