Skip links

#339 Lightning Focus: Adoptie bij Coinbase en Relai 

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten, wijden we één keer per maand in een aparte editie aan het lightning netwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. In deze Lightning Focus lees je alles over bullish lightning nieuws van Coinbase! En we duiken in een nieuwe mogelijkheid voor het instellen van zogenoemde inbound fees op je lightning kanalen.

Door: Edward Hollander.

Natuurlijk volgen we ook andere nieuwe ontwikkelingen binnen de lightningwereld, waaronder een nieuwe tool voor het nauwkeuriger inschatten van transactiekosten voor het openen van lightning kanalen.

Zoals altijd, sluiten weer af met een aantal highlights uit de nostr-wereld, bijvoorbeeld om je nostr private keys in 1 applicatie op te kunnen slaan! 

Eerst starten we met nieuws voor de meer dan 100 miljoen gebruikers van cryptobeurs Coinbase. Vorige week kondigden ze aan het lightning netwerk te integreren in hun platform.

De beurs heeft gekozen om hiervoor samen te werken met Lightspark (gestart door oud-Facebook medewerker David Marcus), een bedrijf dat ondernemingen helpt met het verzenden en ontvangen van betalingen via het lightning netwerk. 

Samenwerking Coinbase en Lightspark

Door de samenwerking met Lightspark is het mogelijk voor Coinbase om hun klanten snelle en zeer goedkope transacties te laten uitvoeren via het lightning netwerk.

Lightspark zorgt namelijk voor de technische integratie dankzij hun eigen Software Development Kits (SDK’s) en API’s. Bedrijven zoals Coinbase hoeven zich daardoor niet bezig te houden met het opzetten of onderhouden van liquiditeit en kanaalbalansen.

Daarnaast wordt Lightspark Predict ingezet, een intelligent AI-systeem dat de vereiste liquiditeit en de route van transacties real-time afstemt.

Coinbase gebruikt ook een remote-key signing implementatie, waarbij de lightning ondertekeningsleutels volledig door Coinbase worden beheerd, terwijl de hosting van hun lightning node wordt verzorgd door Lightspark. Een ingenieus stukje (semi-custodial) software dus! 

Wat ook aardig is om te benoemen: Coinbase heeft een registratie behaald bij De Nederlandsche Bank (DNB), waardoor ook Nederlanders (officieel) gebruik mogen maken van de beurs.

Na BL3P van Bitonic zijn ze daarmee de tweede partij in het register die lightning aanbiedt. 

Relai 

Ook voor andere Europese gebruikers van de non-custodial bitcoin wallet app van Relai is het feest! Het lightning netwerk is sinds kort geïntegreerd op hun platform, dankzij een samenwerking met grote namen als Blockstream en Breez. 

Samenwerking met Blockstream en Breez 
De samenwerking tussen deze twee zien we de laatste tijd vaker en het speelt een cruciale rol. Blockstream maakt namelijk met Greenlight zogenoemde cloud nodes beschikbaar en de open-source softwareontwikkelingskit, Breez SDK, zorgt dat ontwikkelaars lightning- en bitcoinbetalingen naadloos in hun apps kunnen integreren. 

In eerdere Lightning Focus edities schreef ik al over Breez SDK, maar ook over Lightning Sevice Providers. Al deze tools zorgen er namelijk voor dat ontwikkelaars geen diepgaande technische kennis van het lightningnetwerk meer nodig hebben om het toch de kunnen integreren in hun app.

Een ander belangrijke eigenschap van het gebruiken van de Breez SDK is dat je altijd een eigen node krijgt met eigen keys. Het is dus non-custodial en geeft gebruikers de volledige zeggenschap over hun funds. 

Breez SDK vormt een technische ruggengraat bij veel integraties van lightning. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de recente samenwerking met Bringin, een app die de brug wil zijn tussen lightning en fiatgeld. Ook zij werken samen met Breez SDK om dit mogelijk te maken. 
 
Beschikbaarheid in Nederland 
De Relai app is op dit moment in Nederland alleen beschikbaar voor Android. Alle iOS gebruikers kunnen deze support pagina bijhouden om up to date te blijven. Check hier een interview dat ik samen met Stef en Ramon had met de co-founder van Relai, Julian Liniger. 
 
Het inzetten van SDK’s speelt een cruciale rol in het tot stand brengen van een schaalbare, betrouwbare en optimaal afgestemde lightning node-infrastructuur. Op deze manier kunnen bedrijven zoals Coinbase, Relai, en Bringin zich volledig richten op het verbeteren van gebruikerservaringen, zonder gehinderd te worden door de complexiteit die het beheren en optimaliseren van een uitgebreide lightning implementatie met zich meebrengt. 

Laten we verder gaan met een opvallende ontwikkeling bij Lightning Labs. Vorige week werd namelijk duidelijk dat een eerder voorstel uit 2022 door ontwikkelaar Joost Jager is “gemerged”.

Dit voorstel maakt het mogelijk voor nodes om inbound fees in te stellen op lightning kanalen voor het ontvangen van betalingen. De verwachting is dat het beschikbaar zal zijn in hun lightning implementatie LND, vanaf versie 18. 
 
Ik schreef in Lightning Focus #3 al eens over dit voorstel, maar dit nieuws is reden om er nogmaals dieper in te duiken.

Waarom ook alweer inbound fees? 
Routing nodes zijn essentieel voor het verwerken van transacties binnen het netwerk en konden tot voor kort enkel kosten in rekening brengen voor uitgaande betalingen (outbound fees). Er wordt dan een vergoeding gevraagd voor alle transacties die via je lightningkanalen je node verlaten. 
 
De behoefte aan het instellen van inbound fees komt voort uit de uitdaging om liquiditeit te balanceren en winstgevendheid te handhaven voor routingnodes.

Vooral in situaties waar een node grote hoeveelheden betalingen ontvangt via een specifiek kanaal, kan dit de outbound liquiditeit uit andere kanalen wegduwen, wat het moeilijk maakt om een evenwicht te bewaren zonder de dienstverlening aan andere klanten negatief te beïnvloeden. 

Routing nodes zijn essentieel voor het snel en efficiënt verwerken van transacties binnen het netwerk en het instellen van outbound fees geeft ze een extra mogelijkheid om vergoedingen in te stellen op basis van de herkomst van een betaling, wat een meer evenwichtige liquiditeitsdistributie over de kanalen mogelijk maakt. Ook kunnen ze hiermee specifieke inkomende transacties aantrekken.

Wat kunnen we verwachten? 
De implementatie van de mogelijkheid om inbound fees in te stellen zal niet zonder uitdagingen zijn. Het moet namelijk compatibel zijn met bestaande, al dan niet verouderde, nodes binnen het netwerk.

Verder moeten verschillende andere lightning implementaties, zoals bijvoorbeeld Core Lightning het ook ondersteunen. Dit vereist een zorgvuldige overwegingen bij het ontwerp om te zorgen dat transacties niet falen vanwege onbekende of onverwachte fees. 
 
Compatibiliteit 
Een mogelijke oplossing voor de compatibiliteit is het instellen van negatieve inbound fees. Met negatieve fees is het niet nodig dat elke node in het netwerk de nieuwe fee structuur begrijpt of accepteert. Door de outbound fees te verhogen en een negatieve inbound fee in te stellen, kunnen nodes effectief de gewenste vergoedingen heffen, terwijl de betalingen door het netwerk navigeren, zelfs als sommige nodes de functie van inbound fees niet herkennen. 

Stimuleren van inkomende transacties

Met negatieve fees kunnen routingnodes ook specifieke inkomende transacties stimuleren. Ze kunnen in feite een korting bieden op de inbound fees, waardoor ze aantrekkelijker worden voor bepaalde transacties. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een node zijn liquiditeitspositie in een bepaald kanaal wil verbeteren of meer inkomend verkeer wil aantrekken van specifieke nodes. 

Een voorbeeld
Stel je voor dat je een café runt op een druk kruispunt, en je wilt meer klanten naar binnen trekken. Een manier om dat te doen, zou kunnen zijn door speciale aanbiedingen of kortingen (te vergelijken met negatieve fees) te geven aan mensen die vanuit bepaalde richtingen komen.

Misschien is er een nieuwe buslijn geopend, en je wilt klanten die met die bus komen, een extra reden geven om bij jou te stoppen voor een drankje. Door bijvoorbeeld korting te geven aan iedereen die een busticket kan tonen, maak je jouw café aantrekkelijker voor die specifieke groep mensen. 

In de wereld van het lightning netwerk kun je dit café zien als een routingnode en de klanten zijn de transacties die door het netwerk reizen. Normaal gesproken verdien je geld door fees te heffen voor transacties die jouw node passeren.

Maar wat als je ook wilt beïnvloeden van welke richting die betalingen komen? Misschien zijn sommige routes voor jou waardevoller omdat ze helpen jouw kanalen meer in balans te brengen. 


Efficiëntere distributie van liquiditeit

Routingnodes kunnen dankzij het voorstel van Joost Jager met behulp van gedetailleerde en dynamische prijsstrategieën de kosten voor het gebruik van hun kanalen afstemmen op hun huidige liquiditeitsbehoeften. Dit leidt tot een efficiëntere distributie van liquiditeit over het netwerk en de mogelijkheid voor nodes om hun inkomsten te optimaliseren door betalingen op een meer gecontroleerde manier te routeren. 

Overige lightning actualiteiten

 • Samourai Wallet heeft Nextblock.is gelanceerd, een nieuwe tool voor nauwkeurige schattingen van transactiekosten door het beoordelen van alle onbevestigde transacties in de mempool. Het stelt lightning gebruikers in staat om de miner fee te kiezen die nodig is om hun transactie in het volgende block bevestigd te krijgen. 
   
  NextBlock biedt een directe probalilty estimation voor bevestiging in het volgende block, zonder te veel te betalen, door gebruik te maken van het $1 Fee Estimator algoritme
   
  De website is al te gebruiken, maar het is nog even wachten op de integratie van NextBlock in Samourai Wallet. 
 • De podcasting 2.0 app Fountain heeft als missie om podcast makers en luisteraars met elkaar in contact te brengen en via lightning elkaar te laten betalen. In hun laatste update introduceren ze, Fountain Radio, een radiostation voor de hele bitcoin community. Het is ontworpen om nieuwe muziek te ontdekken en artiesten direct te ondersteunen via lightning.

  Met de nieuwste functies kunnen gebruikers inloggen met hun Fountain- of Nostr-account, nummers toevoegen aan de wachtrij, stemmen op tracks en favoriete muziek opslaan. De update bevat ook de mogelijkheid om muziek via RSS-feeds te publiceren voor artiesten, met diensten als Wavlake (soort decentrale Spotify) of RSS Blue. Om gelijk Fountain Radio te luisteren klik je hier

Ook nog even kort een kleine greep uit nieuwtjes rondom nostr! 

 • noStrudel is een nostr web client en uiteraard, net als zo veel nostr tools, nog volop in ontwikkeling. Ondanks dat deze client nog verschillende functies mist en de ontwikkelaar niet van plan is om alles te implementeren, is het toch zeker de moeite waard om te testen. 
   
  Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een bericht te publiceren en “Zap Splits” in te stellen. Op die manier deel je de zap (lightning) inkomsten met vooraf aangegeven gebruikers. 
 • Verder kan je ook direct diverse videostreams bekijken, lijsten aanmaken van verschillende nostr gebruikers en crowdfunding doelen instellen om donaties te ontvangen. 
   
  Uiteraard worden gebruikers altijd gewaarschuwd niet in te loggen met hun secret key vanwege het risico op XXS-aanvallen, en wordt aangeraden om extensies zoals Alby of Nos2x te gebruiken voor extra veiligheid. Wil je zelf noStrudel zelf eens proberen? Kijk dan op https://nostrudel.ninja/.
 • Resolvr introduceert Keystache, een desktopapplicatie voor Mac (Windows ondersteuning volgt binnenkort) die gebruikers in staat stelt al hun Nostr private keys in één enkele toepassing te beheren. Hierdoor hoef je dus niet meer iedere keer je key te kopiëren en te plakken in verschillende apps die je gebruikt. 
   
  Keystache biedt een API voor andere MacOS-desktopapplicaties om public keys op te vragen of een gebeurtenis te laten ondertekenen. Ook is Keystache geïntegreerd met Resolvr’s desktop bounty marktplaats. Hier kunnen gebruikers taken publiceren of accepteren, waarvoor een beloning is uitgeloofd aan de persoon of personen die de taak succesvol voltooien.

  Deze bounties kunnen variëren van softwareontwikkeling, bug fixes, tot andere taken die waarde toevoegen aan een project of de community. Om Keystache uit te proberen klik je hier. Of bekijk eerst hier een demo van Keystache en Resolvr Desktop. 

Tot de volgende Lightning Focus in het nieuwe jaar vol nieuwtjes uit de lightning wereld om je weer volledig up-to-date te houden! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.