Skip links

#338 Van harte gefeliciteerd!

Gefeliciteerd! Het is vandaag namelijk de verjaardag van Satoshi Nakamoto. Althans, de officieuze geboortedag van deze virtuele genie. We weten niet wie de bedenker van bitcoin is en al helemaal niet wanneer zijn/haar verjaardag was. Maar wat wel wél weten, is dat Nakamoto op het online forum genaamd P2P Foundation een datum invulde: 5 april 1975. Daarmee is Satoshi vandaag 49 jaar oud geworden.

Trouwens, deze twee data hebben (naar alle waarschijnlijkheid) een bijzondere betekenis. 5 april was namelijk de dag waarop het privaat bezit van goud in de Verenigde Staten werd verboden. In 1933 verbood president Roosevelt met de Executive Order 6102 het sparen van goud, gouden munten, certificaten en bullions.

De overheid had dit goud nodig om (onder de toen nog geldende goudstandaard) geld te kunnen printen en begrotingstekorten kunnen dekken.

Overigens… privaat goudbezit werd na het afschaffen van de goudstandaard weer legaal. In welk jaar? Je raadt het misschien al: 1975! Het is alsof Satoshi wilde waarschuwen voor het belang van self-custody!

Rondje langs de velden

Voor de verandering gaan we deze vrijdageditie eens direct langs de nieuwsvelden:

  • Paraguay komt met een verbod op bitcoin mining voor de komende 180 dagen, óf totdat de sector is gereguleerd. Ook de opslag en handel van cryptovaluta mag niet meer. De redenen hiervoor zijn om consumenten te beschermen, maar ook omdat er veel illegale bitcoin mining farms zijn. Het Zuid-Amerikaanse land is een interessant geval, gezien het de grootste waterkrachtcentrale van de wereld heeft: een digitale goudmijn voor bitcoiners!
  • Gaat de Amerikaanse overheid 30.170 BTC ter waarde van zo’n $2 miljard verkopen? Het geld was in beslag genomen in de zaak tegen darknet-website Silk Road. Er is een kleine test transactie gedaan van 0,001 BTC: dit minuscule bedrag is verplaatst naar Coinbase. Gaat de Biden-regering binnenkort het complete fortuin omzetten naar fiat?
  • FTX is van plan om eind 2024 haar klanten terug te betalen. Het cryptobedrijf zit nog steeds in een faillissementsprocedure, maar er lijkt nu licht aan het einde van de tunnel.
  • Tether heeft weer even 8888,88 BTC bijgekocht. De uitgever van de stablecoin investeert $629 miljoen van zijn reserves in bitcoin en heeft daardoor nu $5,2 miljard in kas van de grootste cryptovaluta. Het bedrijf heeft er geen geheim van gemaakt dat het bitcoin als superieure activa ziet. Per slot van rekening voltooide Tether ook nog even de System and Organization Controls 2 (SOC) audit, de hoogste auditstandaard van de wereld.
  • Waar Argentinië na de winst van Javier Milei begin dit jaar nog het favoriete jongetje in de bitcoinklas was, draait het sentiment nu om. De president zet in op een verplichte registratie voor bitcoinbedrijven in het land.
  • Wladimir is echt terug! Vorige week haalden we al aan dat de Nederlandse lead maintainer van Bitcoin Core overwoog om weer te helpen aan de software-ontwikkeling. Afgelopen week deed hij de eerste merge van een pull request.
  • De Bulgaarse Irina Dilkinska heeft een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd gekregen voor de betrokkenheid bij One Coin. Het frauduleuze piramidespel haalde $4 miljard op bij drie miljoen gedupeerden. Dilkinska speelde een belangrijke rol bij het witwassen van het geld.
  • De bitcoin ETF’s hebben een aantal vlakke dagen en weken achter de rug. Onderstaande grafiek laat de “Net Flow” zien van de bitcoinfondsen. Sinds 15 houden de kopers en verkopers elkaar aardig in balans, en stroomt er geen nieuw geld in bitcoin via deze exchange traded funds.

Even tussendoor… ben je fan van Focus? Wij verzorgen twee keer per week compleet gratis het belangrijkste bitcoinnieuws. Met een kleine donatie in bitcoin kunnen wij dit wekelijks blijven doen! Focus is value4value. Stuur jij ons iets terug?

Schrijnende petitie

De vrouw van Tigran Gambaryan is een petitie gestart vanwege een schrijnende zaak. Gambaryan is een werknemer van cryptobeurs Binance en hij was op zakenreis naar Nigeria. De Amerikaan ging naar het Afrikaanse land om te praten over vermeende problemen die Binance had veroorzaakt.

De autoriteiten beschuldigden de beurs dat ze (mede-)verantwoordelijk zijn voor de devaluatie van de naira, de lokale valuta. Een uitstroom van tientallen miljarden dollars aan kapitaal via de beurs en ook cryptovaluta an sich zouden hier debet aan zijn.

Bij aankomst werd Gambaryan opgepakt en hij zit nu al weken vast omdat er een “onderzoek” zou worden opgestart. De termijn van maximaal twee weken hechtenis is verlopen, en de vrouw van Tigran is ten einde raad: ze start een petitie.

Internationale betalingen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt met een interessant en tamelijk ironisch rapport. Het heeft gekeken naar de kosten voor internationale overboekingen, en kwam met de volgende conclusie:

“De mondiale gemiddelde kosten voor het verzenden van 200 dollar van het ene land naar het andere bedragen ongeveer 12,50 dollar in het eerste kwartaal van 2023, of 6,25 procent, volgens de Remittance Price Worldwide-database van de Wereldbank.”

Maar dat is niet alles:

De G20 heeft zich tot doel gesteld (…) dat de mondiale gemiddelde kosten voor het versturen van een geldoverboeking van $200 in 2030 niet meer dan 3 procent mogen zijn, zonder corridors van meer dan 5 procent.

Enfin, je voelt hem al aankomen: fiat-overschrijvingen zijn duur, terwijl bitcoin dit mogelijk kan oplossen. Daar wordt echter geen woord over gerept.

Wat vooral interessant is, is het lijstje met duurste overboekingen: bovenaan staat de corridor “Turkije naar Bulgarije”. Wat verder opvalt, is dat vooral Zuid-Afrika vaak voorkomt, net als Tanzania.

In zekere zin zijn er voor bitcoinbetalingen (met lightning) geen verschillen tussen landen. Van A -> B is nagenoeg even goedkoop als X -> Z. Bitcoin is één monetaire standaard in één protocol waartoe iedereen in dezelfde mate toegang heeft en waarin iedereen gelijk wordt behandeld.

De kosten van een on-chain transactie kunnen al snel oplopen tot enkele euro’s, wat prima kan zijn voor grote overboekingen van meer dan 200. Voor betalingen onder dit bedrag, zijn betalingen met het lightning netwerk een oplossing: deze kosten zijn vaak enkele eurocenten. Zou bitcoin het probleem dat het IMF aankaart kunnen oplossen?

Ben je niet zo bekend met lightning en snelle bitcoin transacties? Lees dan ons volgende artikel eens door: We 🧡 lightning, jij ook?

Maandgroei

Tot slot nog even kort een prijsgrafiekje. Want de maand mei is alweer achter de rug en daarmee is de monthly candle gesloten. Wat blijkt?

Het was voor de zevende maand op rij een groene maand! En dat is de allereerste keer óóit dat dit met bitcoin gebeurt.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.