Skip links

#340 Politie, rechter én AFM over bitcoin

Deze nieuwsbrief markeert goed én slecht nieuws uit El Salvador, maar ook veel Nederlandse ontwikkelingen. Zowel bij de Autoriteit Financiële Markten, onze eigen Nederlandse politie en bij de rechter in Arnhem waren cryptozaken onderwerp van gesprek.

Lek El Salvador

Er gaan verhalen rond dat de bitcoinwallet van de overheid van El Salvador is gehackt. Op 6 april heeft een hacker persoonlijke informatie van 5,1 miljoen Salvadoranen gratis beschikbaar gezet op het dark web: namen, geboortedata, telefoonnummers, woonadressen, e-mailadressen en DUI-nummers (identiteitskaarten).

Ter referentie: er wonen nog geen 7 miljoen mensen in het land, dus het gaat bijna om de complete bevolking. Waar komt deze data vandaan?

Het zou zomaar kunnen dat het om de Chivo-wallet gaat. Dit is de bitcoinwallet die de Bukele-regering in 2021 heeft laten ontwikkelen, een app die vol staan met Know Your Customer (KYC) procedures (zoals je in editie #74 kon lezen, toen we de wallet testten).

Het is niet bevestigd waar de hack precies vandaan komt, maar het type gegevens komt overeen met de informatie die je moet invullen bij de wallet, net als het aantal gedupeerden. Naar verluidt hebben ruim 4 miljoen Salvadoranen minstens één keer gebruik gemaakt van de app.

Hoe dan ook: de lokale bevolking op hun hoede zijn voor phishing, fraude en oplichting. Tegelijk laat het ook zien wat voor een honeypot de KYC-regels creëren. Regelgeving zorgt ervoor dat persoonlijke data verplicht moet worden bewaard. Maar hoe veilig is dat?

Rondje langs de velden

 • De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt jongeren omdat ze over het algemeen te gemakkelijk toegang hebben “tot apps om te handelen in crypto’s”. Daarbij wordt volgens de waakhond steeds vaker gebruik gemaakt van kredieten. 15 procent van de 1,25 miljoen cryptobeleggers zou zelfs in de problemen komen als de waarde daalt, zo citeert het Parool!
 • De Nederlandse politie waarschuwt op de fraudehelpdesk voor phishingmails die rond gaan, nota bene in naam van de politie. De oplichters vragen om je vermogen bij Bitvavo en/of je Ledger te controleren “om actief cybercriminaliteit te bestrijden”. Dat is natuurlijk grote onzin, klik niet op dit soort mailtjes en al helemaal niet op knoppen ín deze emails.
 • De Rabobank is door de rechter teruggefloten omdat ze een bedrijf met bitcoin wilde buitensluiten. De rechtbank besluit dat Decos Beheer B.V. ten onrechte onder druk is gezet om hun bitcoinpositie te verkopen:

  “Het hof verklaart voor recht dat Rabobank toerekenbaar is tekortgeschoten in haar zorgplicht jegens Decos door ten onrechte te dreigen met beëindiging van de bankrelatie als Decos niet zou voldoen aan het verzoek om al haar bitcoins te verkopen.”

  Er gaan meer (concrete) verhalen rond van Nederlandse partijen die iets met bitcoin doen die in de problemen komen met bankrekeningen. Hierover zul je in een later stadium meer (via ons) horen.
 • Vorige week las je over een aanstaand (tijdelijk) verbod op bitcoin mining in Paraguay. Nu gaan er geruchten die 180 graden het tegenovergestelde zijn: in plaats van de overtollige energie aan buurland Brazilië te verkopen, geeft het land deze elektriciteit misschien toch liever aan bitcoin miners. Het besluit is uitgesteld, het debat wordt 23 april hervat. Nederlander Nico Smid, die in deze regio werkzaam is, heeft een mooie blogpost over de situatie geschreven.
 • Volgens analisten heeft Genesis in totaal $2,1 miljard aan GBTC-aandelen verkocht, en is daarmee de koopdruk uit deze hoek voorbij. Het failliete bedrijf dat onder de Digital Currency Group valt, had enorme bags van de Grayscale bitcoin ETF. Het zou zijn gegaan om aandelen ter waarde van 32.000 BTC.
 • Tigran Gambaryan, werknemer van Binance, is naar de cel verplaatst in afwachting van zijn proces. De Binance-medewerker zit al weken vast in Nigeria, omdat zijn werkgever wordt beschuldigd van kapitaaluitstroom en devaluatie van de naira, maar nu ook belastingontduiking en fraude. Vrouwlief is een petitie gestart, maar Tigran zit nog altijd vast

Mining moeilijkheid

In aanloop naar de halving van de block subsidie (van over grofweg zegen dagen), blijft de rekenkracht van bitcoin hard stijgen. Dat blijkt ook weer uit de laatste aanpassing van de moeilijkheidsgraad. Die steeg afgelopen week tot een recordhoogte!

De mining difficulty adjustment is in zekere zin een kalibratie van het netwerk. Elke twee weken (of: 2016 blocks) herberekent het protocol hoe moeilijk het moet zijn om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen. Dit vanwege één simpel doel: om de blocktijd gemiddeld op 10 minuten te houden, en daarmee ook de uitgifte van nieuw geld te reguleren.

Er komt immers bij ieder gemaakt nieuw block een beetje extra bitcoin in de wereld. De afgelopen vier jaar was dat 6,25 BTC per ~10 minuten. Vanaf komend weekend (en de vier jaar die daarop volgen) is dat 3,125 BTC per ~10 minuten.

Bitcoin wordt schaarser! Tegelijkertijd neemt de concurrentie om deze 3,125 BTC per block toe, gezien de toenemende rekenkracht en de stijgende moeilijkheidsgraad.

Bitcoinles in El Salvador

Waar we deze nieuwsbrief begonnen met nieuws uit El Salvador, sluiten we deze er ook weer mee af. Wellicht heb je het meegekregen: ik (redacteur Arnold) ben nu werkzaam bij My First Bitcoin, een educatie non-profit uit het Centraal-Amerikaanse land. Het leek mij leuk een inkijkje te geven in wat er daar allemaal gebeurt.

Afgelopen week zijn er namelijk 97 docenten van middelbare scholen in El Salvador officieel opgeleid tot bitcoindocent. Het is de eerste cohort van meesters en juffen die dit traject hebben gevolgd, wat voortkomt uit een samenwerking tussen het ministerie van Onderwijs, Bitcoin Beach en dus het eerder genoemde My First Bitcoin.

Het doel is dat uiteindelijk élke school minimaal één bitcoindocent heeft – iemand die een expert is over deze materie en alle studenten kan onderwijzen. Misschien kun je het wel vergelijken met een gymdocent in Nederland: één iemand op een school die de juiste papieren heeft om dit te mogen doceren.

Nu de pilot met de eerste cohort succesvol achter de rug is, wordt er opgeschaald naar een lesprogramma voor 700 docenten. Daarna? Het hele land!

Intussen gaat het lesprogramma op openbare scholen ook gewoon door. Zo haalden 120 studenten afgelopen dinsdag hun Bitcoin Diploma. Bekijk vooral deze video eens om een leuk beeld te krijgen!

Focus

Afgelopen week mochten we weer een fijn aantal donaties ontvangen van trouwe lezers. Bedankt heren (en dames)!

 • Pieter (7987 sats)
 • www.storeofvalue.eu (7965 sats): “Congrats Satoshi 🧡
 • Anoniem (5.000 sats)
 • Bitkontje (2.100 sats): “altijd goede content

Laat ook een berichtje achter in ons dashboard! Wij schrijven iedere week met alle plezier uniek Nederlandse bitcoinverhalen die je nergens anders gratis leest. Stuur wat value terug via de donatiepagina.

Bitcoin Focus = Value 4 Value! Sla vandaag je kopje koffie bij Starbucks eens over en gebruik die 8.000 sats als vrijblijvende donatie. 🙂 Of niet natuurlijk, en deel dit bericht met je bitcoinvrienden. Dat is gratis en kost je niets.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.