Skip links

#160 Focus op Nostr én Lightning 

Daar zijn we weer! Zoals jullie weten wijden we één keer per maand een aparte editie aan het lightningnetwerk. Deze secundaire laag bovenop bitcoin verdient meer aandacht. Vandaag kijken we dieper naar de effecten van inbound fees op lightningkanalen, geven we een vervolg aan het nostr protocol én is er wederom weer een mooie lijst met actualiteiten. 

De afgelopen maanden wordt het lightningnetwerk enorm veel gebruikt, zonder dat het direct voor de buitenwacht zichtbaar is. Toch delen sommige apps informatie over hun wallet. Hieronder zie je bijvoorbeeld de statistieken van Wallet of Satoshi tot en met januari 2023. Zij verwerken op dit moment ongeveer 20.000 betalingen per dag en halen hiermee in totaal 600.000 betalingen in januari! 

Het is nog niet bevestigd, maar het gebruik van lightning op het nostr protocol blijkt hier ook een rol in te hebben. Dit is bijvoorbeeld te zien op dit nostr profiel. Het betreft een bot die alle lightningbetalingen op nostr bijhoudt.

Nog even kort: Nostr is een social media protocol dat een speciale link blijkt te hebben met lightning. Je las hierover in Lightning Focus #2.

Winst maken met routing nodes 

We beginnen met een update over kosten bínnen lightning. Een routing node is een knooppunt/hub voor het routeren van lightningbetalingen. Zelden zijn deze nodes de oorsprong of het eindpunt van een betaling. Ze routeren betalingen en kunnen daarnaast als doel hebben om wat winst te maken. Die winst maken ze door een vergoeding te vragen voor alle transacties die via je lightningkanalen je node verlaten. Dit zijn de zogenoemde outbound fees.

Hieronder zie je voorbeeld van lightningnodes binnen het netwerk met gebalanceerde kanalen. De gekleurde bolletjes representeren de liquiditeit (het aantal satoshi’s) binnen de kanalen. Ook is te zien aan welke kant de sats staan en dus wie de eigenaar ervan is. 

Lightning kanalen in balans 

Om betalingen te kunnen verzenden én ontvangen is het enorm belangrijk om de liquiditeit binnen kanalen gebalanceerd te houden. Sommige lightningnodes sturen constant enorme hoeveelheden liquiditeit over een kanaal naar bijvoorbeeld een routingnode. Dan is het extra lastig om het evenwicht aan liquiditeit te bewaren én ook nog een kleine winst te maken. 

Oplossingen 
Tot voor kort waren er twee mogelijkheden om dit op te lossen: 

 • De vergoedingen verhogen op alle andere kanalen om te voorkomen dat de liquiditeit uit deze kanalen wordt weggeduwd. Nadeel hiervan is dat je routing node dan te duur wordt voor anderen om te gebruiken (waardoor je je concurrentiepositie verliest). Betalingen zullen hierdoor niet meer langs deze node gaan. 
 • Het kanaal sluiten waarvandaan de grote hoeveelheden liquiditeit wordt verzonden. Dit heeft als nadeel dat je dan potentiële winst misloopt. 

Het instellen van vergoedingen voor betalingen die via jouw kanalen binnenkomen (inbound fees) bestond nog niet. Dit kan een derde middel zijn om te zorgen dat je één specifieke bron/kanaal kan inperken wanneer dat nodig is, zonder alle andere betalingen te beïnvloeden die door je node heen gaan. 

Voorstel van Joost Jager van Bottlepay 
Joost Jager van Bottlepay heeft een voorstel gepubliceerd dat het mogelijk moet maken om een meer fijnmazige controle te hebben door het instellen van verschillende vergoedingsschema’s. Dit maakt het mogelijk om inbound fees in te stellen. 

Om te voorkomen dat er te veel data nodig is binnen het lightningnetwerk en iedere node moet upgraden is er ook voorgesteld om de inbound fees instelling alleen te delen met diegene die het kanaal naar je geopend heeft. 

Het duurt natuurlijk een lange tijd voordat wijzigingen als deze zijn geïmplementeerd, als dit überhaupt gaat gebeuren. Er zitten altijd verschillende voor – en nadelen aan. Het toont in ieder geval aan dat er gewerkt wordt aan de schaalbaarheid van het netwerk. We gaan het uiteraard op de voet volgen! 

Deze Twitter thread van Jesse de Wit (een Nederlandse developer bij Breez) legt de inbound fees discussie nogmaals uit.

Nostr

We gaan door naar het volgende thema: Nostr!

Nostr is als een rivier 
Vorige week zat ik bij de Cryptocast om meer uitleg en verdieping te geven over nostr. En op de vooravond van het interview kwam Edward Snowden nostr binnen. De voormalige CIA-medewerker en systeembeheerder voor de NSA staat bekend als een privacy voorvechter.

Het feit dat hij nostr is gaan gebruiken zorgde, na de komst en steun van Jack Dorsey, opnieuw voor een enorme toestroom aan gebruikers. 

Snowden beschrijft het nostr protocol als een rivier en iedere gebruiker als een kapitein van zijn/haar eigen schip. Ieder schip heeft een glazen bodem en je kiest zelf waar je naar kijkt. 

Nostr en lightning
Het gebruik van lightning binnen nostr is iets dat Edward Snowden ziet als dé grote revolutie. Hij benadrukt deze gouden combinatie van censuurvrij chatten op nostr met censuurvrij geld via lightning. En sinds hij op nostr aanwezig is, heeft hij zelf ook flink wat lightningdonaties ontvangen. 

Verder geeft hij aan dat het lastig is om mensen die niets met bitcoin te maken willen hebben het toch te laten gebruiken. Hij zegt bijvoorbeeld:

“The way you do that is by making it better than money. We’re not there yet for everybody, but for the first time in many years, I caught a glimpse of how it might be possible.” 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Lightning adres 

Wil je ook een eigen lightningadres om sats op te ontvangen? Volg dan de volgende stappen: 

 1. Ga naar https://lightningaddress.com/ 
 1. Kies één van de vele apps of services, bijvoorbeeld Alby 
 1. Maak een account en kies je gebruikersnaam 
 1. Voortaan kan je op dat nieuwe adres (dat lijkt op een e-mailadres) sats ontvangen! 
 1. Je sats komen terecht in de wallet van de app of dienst die je gekozen hebt 
 1. Ben je technisch en wil je je eigen zelfgekozen domein inzetten en/of je eigen node? Kies dan op https://lightningaddress.com/ voor Bridge Servers of Self-Hosted! 
 1. En heb je al een Nostr account? Dan kun je dit adres in je profiel zetten en censuurvrij geld ontvangen. 

Nostrica

En doorr… met nog meer Nostr nieuws! Jack Dorsey heeft aangekondigd om samen met de community een nostr conferentie met de naam Nostrica te organiseren. Deze zal plaatsvinden van 19 maart tot 21 maart in Uvita in Costa Rica. Er zijn op dit moment ongeveer 160 fysieke aanmeldingen en 340 bezoekers die online aanwezig zullen zijn. Leuk detail: het zal plaatsvinden bij Bitcoin Jungle! 

Bitcoin Focus redacteur Arnold Hubach zal fysiek deelnemen. Uiteraard gaan we hier meer over berichten tegen die tijd! Lees hier op de website meer over Nostrica.

Overige nieuwe nostr-ontwikkelingen 

Hieronder zie je een kleine greep uit de vele nieuwe projecten die zijn ontstaan (én het bitcoinlinkje): 

 • De iOS nostr client app Damus is sinds 1 februari geaccepteerd in de Apple App Store. Aanvankelijk kon deze gebruiksvriendelijke app alleen via TestFlight gebruikt worden en hiermee waren het aantal gebruikers gelimiteerd op 10.000. De acceptatie in de App Store wordt door Jack Dorsey een mijlpaal voor open protocollen genoemd. Het maakt een grotere opmars van nostr mogelijk, doordat iedereen de Damus nostr client app nu kan gebruiken. 
 • Wil je er zelf ook mee bezig? Zie hier een paar opties. Kies een client die bij je past en klik op de volgende links te starten met nostr: 
  – Damus; client voor iOS (en een uitgebreide uitleg)
  – Amethyst; client voor Android
  – Snort; één van de vele web clients
 • Jack Dorsey geeft een gift van minimaal 1.2 BTC aan een vervanging van GitHub dat op nostr is gebaseerd. De community mag dan beslissen welk project het beste is. Het online platform voor softwareontwikkeling en versiebeheer GitHub is sinds 2018 eigendom van Microsoft en heeft ongeveer 40 miljoen geregistreerde ontwikkelaars.  Het is van groot belang, niet alleen voor bitcoin ontwikkelaars, om te kunnen werken op een censuurbestendig platform. Een nostr gebaseerde git kan hier een oplossing voor zijn. 
 • Keith Mukai heeft een demo video gepost op Twitter van een SeedSigner in combinatie met het signeren van notes op nostr met je private key. Bekijk hier de video! 
 • In Safari op je iPhone is het mogelijk om de extensie Nostore te gebruiken voor het inloggen op diverse nostr clients. Je leest hier meer over de extensie, die je via Testflight kunt downloaden. 
 • Er zijn diverse zoekmachines gemaakt voor nostr, bijvoorbeeld Nostr.band, nostrview en search.lnprivate.network. Men onderzoekt nu opties om bitcoinbetalingen te gebruiken om toegang te krijgen tot geïndexeerde informatie of kwalitatief hoogwaardige relays. 
 • Jack Dorsey is aan het brainstormen over een integratie van de muziek streaming service Tidal. Hiermee wil hij muzikanten verbinden met het nostr-ecosysteem. 

Power to the people! 
Jack Dorsey geeft tot slot nog een kleine waarschuwing over het ontstaan van algoritmes. Het begint simpel en klein, maar voor je het weet is er een algoritme dat je berichtenfeed bepaalt voor alle gebruikers. Hij zegt bijvoorbeeld:

“Best to be mindful of it and work to give more choice when in doubt.” 

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Lightning actualiteiten

Na deze waslijst aan Nostr-updates sluiten we weer af met lightning. We hebben de leukste ontwikkelingen op een rijtje gezet.

 • De podcasting 2.0 app Fountain en de lightning wallet voor in je browser Alby, hebben inmiddels allebei integratie met de cryptobetalingen infrastructuur van MoonPay. Het biedt een makkelijke on/off ramp van je bitcoin naar fiatgeld en andersom. Daarnaast zorgt het voor een bredere adoptie van bitcoin en podcasting 2.0 door het gebruik van Fountain en Alby nóg toegankelijker te maken voor niet-bitcoiners! 
 • Developer calle heeft een leuke Twitter thread geschreven over hoe hij vanuit zijn slaapkamer een zelfgemaakte lightning betaal-app kon laten draaien op 2 Raspberry Pi’s. Zijn app is inmiddels door meer dan 10.000 gebruikers in gebruik! 
 • De bitcoin betaal app Tiankii van softwarebedrijf NortTech Labs uit El Salvador ondersteunt nu ook het gebruik van NFC-kaarten. Arnold heeft eerder een interview gehad met de maker van de app, Darvin Otero. Wereldwijd kunnen alle winkeliers die gebruik maken van de point of sale oplossing van Tiankii vanaf nu ook NFC-kaarten accepteren.
 • Mercury Wallet is van plan een alpha versie van hun wallet uit te brengen met lightning integratie. Hiermee bieden ze vervolgens de mogelijkheid om statecoins via lightning te kopen. Dit betekent dat bij het uitvoeren van coin swaps slechts één transactie nodig is om volledige anonimiteit te bereiken.  

  Mercury Wallet is gebaseerd op het concept van statechains, waarmee privésleutels voor BTC-stortingen (UTXOs) veilig tussen eigenaren kunnen worden overgedragen zonder dat een on-chain transactie nodig is. Dit stelt gebruikers in staat om de volledige bewaring van een hoeveelheid aan bitcoin vrijwel onmiddellijk aan iemand over te dragen, met meer privacy en zonder kosten voor mining. Lees hier een uitgebreide uitleg over statechains in een eerder Bitcoin Focus artikel!

Tot de volgende Lightning Focus, wederom vol nieuwtjes uit de lightningwereld, om je weer volledig up-to-date te houden! 

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.