Skip links

#329 Bitcoin Atlantis

Afgelopen dagen vond in Madeira, een klein eilandje in de Atlantische oceaan, de eerste editie van Bitcoin Atlantis plaats. In deze autonome Portugese regio kwamen enkele duizenden bitcoiners samen, waaronder veel Nederlanders en Belgen. Uiteraard was Focus ook aanwezig. Je leest het ooggetuigenverslag van redacteur Arnold.

Beginnend met een Unconference

De bitcoinweek in Madeira begon op donderdag met een zogenoemde unconference. Een decentrale conferentie, georganiseerd door non-profitorganisatie MyFirstBitcoin uit El Salvador. De focus was: educatie, en de sfeer was bijzonder aangenaam.

Naast drie georganiseerde talks, waaronder een gesprek tussen de bekende investeerders en auteurs Jeff Booth en Preston Pysh over bitcoins toekomst, ging het onder andere over hoe we met schaalbaarheid, privacy, decentralisatie, en educatiebronnen op de juiste “uitkomst” terecht kunnen komen. De rest van de dag was een grote meetup.

Adam Nili van MyFirstBitcoin over bitcoineducatie

Het draaide deze dag om connecties: met projecten van Lightning Piggy, een bitcoinspaarpot voor kinderen, tot bitcoinbordspel Blockhunters en van bitcoiners die content maken in hun eigen talen (in het Deens, Spaans en Nederlands) tot vooral veel ideologen die de wereld willen veranderen.

Denk aan Amerikaanse veteranen die bitcoinles geven aan ex-militairen die uit de fiatwereld willen stappen, experts uit El Salvador, bouwers aan FediMint en ga zo maar door.

De jongste speeltesters van Blockhunters, een spel van redacteur Arnold.

Het was slechts één van de vele side-events die de week aftrapten, een week die véél voller is dan slechts Bitcoin Atlantis. Denk aan hardloopgroepen, Bitcoin Women Brunches, bitcoin hikes, maar ook gewone meetups, een muziekfestival, hackathons, BBQ’s en golftoernooien.

Je snapt het wel: voor bitcoiners zoals ikzelf constant het gevoel van FOMO. Tegelijk schoot met het uur dat je je onder de bitcoiners bevond, de prijs met duizend dollar omhoog tot vlak onder de all-time high van ~$69.000. De sfeer zat er goed in!

Bitcoin Atlantis

Vrijdag begon Bitcoin Atlantis, de reden waarom duizenden bitcoiners vanuit de hele wereld naar het bloemeneiland waren gekomen. In het Estádio dos Barreiros, het voetbalstadion van de lokale voetbalclub in hoofdstad Funchal, is de conferentie groots opgezet.

Twee stages voor presentaties, paneldiscussies en keynotes, een plek met bitcoinkunst, een boekenhoek, bitcoin-merchandise, stands voor bitcoinbedrijven om hun werk te promoten, een kids section, een Makerbits/LNbits workshop plek en overal etenstentjes. Overal is aan gedacht!

De boekenhoek, met werk van auteurs als Saifedean Ammous, Lyn Alden, Knut Svanholm en Alex Gladstein.
De workshop-plek waar de hele dag geknutself werd aan bitcoinprojecten.
En mega-kleurplaat in de kids-section.

In een sectie vlak naast de ingang, stelden designers en kunstenaars hun werk tentoon, waarna er op Dag 3 een veiling werd georganizeerd. FractalEncrypt verkocht zijn werk genaamd “Bitcoin, an Endless Chain of Mysteries” voor maar liefst 5 BTC, ter waarde van 300.000 euro!

De kunsthal, met links het kunstwerk ter waarde van 5 BTC.

Al met al dus een mooi opgezet event, met uitzicht op zowel de stad Funchal, op de bergen van Madeira, en ook een kijkje ín het stadion, waar de main stage is geplaatst. De tribune fungeerde als de plek waar bitcoinaanhangers allerlei presentaties konden bijwonen.

Beginnend op Dag 1 met Jack Mallers, die in een fascinerend gesprek vol oneliners en catchy quotes een indrukwekkend verhaal vertelde.

“Gold is stuck in the ground. Bitcoin is stuck in time.”

De thesis was dat er online geen concept van tijd bestaat: je kunt video’s vooruit en terugspoelen, je kunt documenten verwijderen en herstellen en er is niet één digitale plek die als klok fungeert: een concept waarover iedereen het eens is, wat niet teruggedraaid kan worden en wat continu verder tikt. Tock Tock, Next Block.

Bitcoin, en met name het proof-of-work mechanisme, lost dit op. Bitcoin brengt als timechain een kadans van 10 minuten naar het internet, waarmee er mondiaal een consensus kan worden bereikt over een grootboek. Dit grootboek geeft chronologie aan, iets wat pre-bitcoin nog niet bestond.

In een gepassioneerde keynote vertelde Mallers hoe dit níet kan met een blockchain met een blocktijd van 20 milliseconden (zoals enkele shitcoins) of zelfs enkele seconden (zoals Ethereum). Hoe kun je met de snelheid van het licht, het ooit voor elkaar krijgen om íedereen in de wereld het eens te laten worden als deze informatie niet iedereen kan bereiken?

Bitcoin = informatie, en deze informatie verplaatst zich via het internet. Als ik je één speech kan aanraden om terug te kijken, is het deze monoloog van Mallers.

https://www.youtube.com/watch?v=KMHT9irdF2A

Dag 1 vervolgde met meerdere asynchrone activiteiten: boeksignerings met Lyn Alden en Alex Gladstein, talks over het verkrijgen van je eerste bitcoinbaan, een leuke interactieve Lighting Practice van D++ waarbij bitcoiners op het podium met regnet-coins een simulatie van het lightnig netwerk bouwden door in-time betaalkanalen te openen, en gespreksonderwerpen over ‘Nation State Adoption’ met wie anders dan Samson Mow.

Boeksignering door Alex Gladstein, auteur van Check Your Financial Privilige en Hidden Repression.

In de middag waren alle ogen gericht op de main stage: eerst praatte Michael Saylor (die onder gejuich als een ware superster het podium betrad) in een keynote van drie kwartier over “Bitcoin is voor iedereen”.

Hij nam het publiek langs Individuen, Gezinnen, Bedrijven, Hedgefondsen, NGO’s en Overheden die allemaal op hun eigen manier baat hebben bij bitcoin. “Er bestaan geen vijanden”, zo betoogt de bitcoinbull.

Hoewel veel instituten bestaan uit individuen, gaat het orangepillen zo veel verder dan het overhalen van een vriend of familielid. Bitcoin vindt zijn weg naar de biljoenen dollars in hedgefondsen, obligatiemarkten, pensioenfondsen, bedrijven, maar ook families.

Na deze “financiële talk” van Saylor, verschoof het gespreksonderwerp naar “censuur”. Investeerder en auteur Jeff Booth, Alex Gladstein (van de Human Right Foundation) en ex-Twitter-baas Jack Dorsey debatteerden over het inperken van iemands uitingen.

Censuur van speech (met nostr als oplossing), censuur van transacties (met mining pools als thema), censuur van media (met nieuwe advertentiemodellen en value4value) en censuur van bedrijven (door overheden, omdat veel te veel is gebouwd op centrale structuren in plaats van open source modellen).

De dag vloog voorbij en werd afgesloten met een diepgaand gesprek tussen Lyn Alden, Michael Saylor, ex-gold-bug Lawrence Lepard en Preston Pysh. Hoe gaan we de toekomst in en hoe krijgt bitcoin een plekje? Een gesprek dat ik je kan aanraden om terug te kijken.

Atlantis dag 2

Op zaterdag kwam Nederlandse trots op het main stage, met Bert de Groot en Jelmer ten Wolde, die samen met twee gesprekspartners van gedachten wisselden over bitcoin mining in Europa, maar vooral over “wat bitcoin doet naast het minen”.

Denk aan het bekende verhaal van De Groot om restwarmte te gebruiken in plantenkassen, of het werk van Ten Wolde aan gasreductie en immersiemining.

Ter Wolde:

“Europa is uniek. Op dit moment focust de Europese Commissie met subsidies op allerlei manieren om het grid te veranderen. Denk aan de installatie van e-boilers en andere assets om op een duurzame manier hitte te genereren. Ik denk dat er één groot probleem is: het zijn inefficiënte economische toepassingen.”

“Mensen draaien e-boilers niet 24/7, maar alleen als ze het nodig hebben en als er negatieve prijzen zijn. Er zit een enorme subsidie op het gebruiken van e-boilers voor korte momenten op een dag. Terwijl bedrijven vertrekken uit Europa, komen er steeds meer renewables. Er is geen antwoord op de deze discrepantie.”

Bitcoin mining is het meest superieure manier om met warmte om te gaan. “Bitcoin heeft geen subsidie nodig. Bitcoin is de subsidie.” Je genereert warmte en krijgt er waarde voor, terwijl je ook het elektriciteitsnet kunt balanceren.

Bert vult aan:

“Ik begon met het thuisminen en maakte een box om geluid te reduceren. Het ging viral en ik kreeg veel belletjes. Sindsdien ben ik bitcoin miners aan het plaatsen op plekken waar restwarmte nuttig is. We hebben bijvoorbeeld Silent S9’s, die al vijf jaar oud zijn, aan mensen die thuis wilden minen als de flexibele energieprijs erg laag is. We wilden laten zien wat de mogelijkheden waren, en het thuismining groeit harder en harder. Het is zo logisch om bitcoin te minen op plekken waar er vraag is naar warmte en er ook lage elektriciteitskosten.”

Jelmer vervolgt:

“Als je kijkt naar energiemix, dan is 80% voor hitte en slechts 20% voor elektriciteit. We moeten veel meer elektriciteit hebben om ook hitte te vervangen. Er zijn zo veel kansen. Een van de grootste toepassingen zoals load balancing en AFRR (Automatic Frequency Restoration Reserves).”

“Er zijn niet veel activa die in deze markt kunnen meedoen naast batterijen en grotere afnamers, e-boilers en bitcoin miners. De eersten kunnen alleen downwards balancing doen. Het goede aan bitcoin mining is de baseload. Je kunt deze load weghalen en aan upwards balancing activity doen. Het elektriciteitsnet heeft daar niet genoeg tools voor.

Iedereen die dat wél biedt, geniet enorme subsidies.”

De hele ochtend stond in het teken van mining, met name in Europa. Op het tweede podium ging het vooral over “value4value financiering van bitcoinprojecten”, het leven op een bitcoinstandaard in een fiatwereld en uiteraard ook het vele netwerken met mede-bitcoiners.

Om twee uur was het weer tijd voor een hardhitter: Alex Gladstein, Farida Nabourema, Lyn Alden en Jack Dorsey wisselden van gedachten over “Bitcoin as a tool for Freedom”. Naast dat ik je aanraad om dit terug te kijken, is dit misschien een mooie quote om over na te denken:

“Currency devaluation is the biggest weapon against humanity”

Alex Gladstein, Human Rights Foundation

Door een valuta kapot te maken, kun je met één instrument een heel land en al haar inwoners raken. Gladstein betoogt dat de IMF en de Wereldbank hier een handje van hebben. Hij geeft Malawi als voorbeeld, en hun kwacha.

Dorsey vult even later aan: “Je kunt vandaag de dag een lightning wallet installeren, een nostr client en deze aan elkaar koppelen, en op die manier KYC-loze bitcoin krijgen als je iets cools plaatst en mensen geld naar je zappen. Dit is exciting, dat bestond simpelweg nog niet.

Nog meer bitcoinkunst!

Atlantis Dag 3

Atlantis vloog voorbij, en dag drie stond op de main stage in het teken van Madeira. Historisch gezien speelde het een belangrijke rol en heeft het bijvoorbeeld een intrigerende historische link met Oostenrijk en de autonome regio die het vandaag de dag is.

Wat het meest bijbleef was de emotionele speech van Jeff Booth. Hij sprak over “The Honest Path Forward” en hoe bitcoin een weg vooruit is naar hoop en overvloed. Een staande ovatie, met her en der tranen in de ogen, sloot Booth zijn monoloog van 30 minuten af met de mooie woorden:

“Wat mij ontroert, is niet mijn impact op jullie. Wat mij ontroert, is dat ik bij mijzelf uitkom en veel van jullie hebben een impact op mij. Daarom sta ik hier nu op het podium”, verwijzend naar het feit dat bitcoiners allemaal samen werken aan iets groters. Wederom: een kijktip, omdat dit gesprek en de staande ovatie niet in woorden te vatten zijn!

Open Source stage, waar auteurs, filmmakers, ontwikkelaars en andere bitcoiners hun verhaal vertellen.

Afsluitende woorden

De tijd vloog voorbij, Atlantis zit er weer op.

Terugblikkend was het een conferentie op een prachtige plek, zowel qua eiland maar ook qua locatie in het stadion. Post-conferentie waren er nog allerlei activiteiten, zoals een BitcoinWalk, voetbaltoernooi, Catamaran-tocht en filmfestival, om af te kicken van vier dagen vól met bitcoin.

Het enthousiasme aanstekelijk en die energie erg positief, om ook ná de conferentie nog even door te babbelen met alle gelijkgestemden. Het is een inspiratie om door te blijven bouwen, met z’n allen, iedereen op z’n eigen plek waar hij/zij weer naar terug zal vliegen.

Als ik het samen moet vatten zou het als volgt zijn: “Bitcoin is voor iedereen, en we doen het met z’n allen.” En vanuit deze mindset kunnen we als bitcoiners heel veel mooie dingen bereiken.

Verder vond ik persoonlijk dat het type sprekers en bezoekers een fijn geluid geven. (In mijn ogen) échte bitcoiners, met een juiste visie over decentralisatie, toepassingen van bitcoin en de focus op de kern. Ten tijde van een bullmarkt is dat vaak heel anders, waar hype, speculatie en prijsgekte de overhand krijgen.

Tegelijk was alles heel erg toegankelijk was. Teruglopend naar huis op de laatste dag, viel mij dat nogmaals op. Jack Mallers, Jack Dorsey, NVK van Coinkite en nostr-octopus Pablo liepen casually over straat met een ijsje in hun hand. Miljan van nostr-client Primal die je in een groen stadspark tegen het lijf loopt terwijl hij aan het hardlopen is. Her en der zie je de bitcoinshirtjes op de eerste “vrije dag” door Funchal slenteren.

Het was even “bitcoin op aarde”, weg uit het digitale domein, met een grote concentratie bitcoinbelievers op een klein stukje (ei)land.

Tot volgend jaar!

Arnold

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.