Skip links

#328 Prijs door het dak

Bitcoin hikt tegen nieuwe prijsrecords aan, het is vrijdag en er is nog genoeg te bespreken. Tijd voor een nieuwe Bitcoin Focus dus!

De koers

We ontkomen er niet aan om te beginnen met de bitcoinprijs! Die bereikte de achterliggende week namelijk een spike naar $63.500. Het europaar schoot naar €58.200, wat nipt onder de all-time high van 2022 is.

Waar het voor ons gangbaar is om de bitcoinwaarde te meten in Amerikaanse dollars of euro’s, zijn er natuurlijk nog veel meer valuta in de hele wereld. En op véél plekken met een zwakkere valuta dan deze twee, staat bitcoin al een poosje op een recordhoogte.

Balaji Srinivasan deelt op X een video waarin je achter elkaar de koers ziet van bitcoin, gemeten in de valuta van onder andere Angola, China, Egypte, India, Japan, Sudan, Suriname, Turkije en nog veel meer landen. Happy all time high!

60% van de mensen in de wereld (uit landen die goed zijn voor 30% van het wereldwijde bbp) genieten al van recordhoogtes. Let wel op: dit overzicht is gemaakt toen bitcoin rond de $60.000 schommelde.

Rondje langs de velden

Voordat we naar de lijst gaan van opmerkelijk nieuws: nog even een opmerkelijke gebeurtenis van Nederlandse bodem. En het kan een belangrijke zijn.

Byelex, o.a bekend van exploitatie van Bitcoin ATM’s, heeft een juridische overwinning behaald. In een recente rechtszaak heeft de Rechtbank geoordeeld dat dienstverleners, zoals Byelex, niet verplicht zijn om non-custodial wallets te monitoren. Dit precedent schept duidelijkheid in de verantwoordelijkheden van bedrijven en beschermt hun operationele vrijheid. Door deze uitspraak kan ABN AMRO Byelex niet langer ‘de-risken’ of van haar diensten uitsluiten.

In de praktijk kan dit een kans zijn voor bedrijven en personen in de industrie die door banken worden geweerd, puur en alleen omdat ze actief zijn in deze mooie industrie. Een nieuwe kleine overwinning, dit keer in de rechtbank dus.

  • Online forum Reddit heeft (een deel van) haar kasreserves omgezet in bitcoin, zo valt op te maken uit een indiening bij de SEC. Het spaart naast het digitale goud ook in Ether, terwijl het bedrijf ook Matic heeft gekocht voor onlineaankopen.
  • De implementatie van de MiCAR-regels komen dichterbij. Op 22 april opent de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het cryptoloket, waar cryptobedrijven zich moeten melden. Wat verder opvalt: alle cryptoactiva die in Europa worden aangeboden moeten een whitepaper hebben. Eén klein probleempje: die van bitcoin voldoet niet. Voel jij je geroepen?
  • Brussel steekt een stokje door de zogenoemde gezamenlijke transactiemonitoring van banken. De Transactie Monitoring Nederland (TMNL) wilde alle banktransacties vanaf honderd euro gaan monitoren, maar dat gaat nu niet door. Simon Lelieveldt vertelt dat er een rode streep door het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen kan. “Alles mag terug naar de tekentafel. Het massaal delen van data is onrechtmatig. Alle Europese landen hebben dat begrepen, behalve Nederland.”
  • Microstrategy koopt weer eens bitcoin bij. 3.000 BTC deze keer, om precies te zijn. Het bedrijf van Saylor investeert $155 miljoen in het digitale goud en heeft daarmee nu 193.000 BTC ter waarde van ruim $12 miljard in kas.
  • Forum voor Democratie begon in november met het accepteren van donaties in cryptovaluta. Het experiment heeft kort geduurd: nog geen drie maanden later haalde de partij de donatiemodule in stilte offline, zo meldt BNR. De politieke partij ontving de bitcoin via ForumPay, wat geen registratie heeft bij onze toezichthouder, De Nederlandsche Bank (DNB).
  • Tot slot nog even de exchange traded funds (ETF’s): die hadden woensdag een recorddag. Lange tijd was dag 1 van de Amerikaanse fondsen qua handelsvolume het hoogtepunt. Woensdag bereikte dit getal de $6 miljard (waarin het fonds Grayscale niet is meegerekend, omdat het niet op nul begon). BlackRock was goed voor bijna de helft van dit volume, met een totaal van $3,3 miljard op één dag.

Onze eigen Nederlandse Jeroen Blokland volgt de data ook nauwlettend op de voet. Hij zette twee datapunten in één grafiek:

  1. De inflow van de fondsen, ofwel: de instroom (of uitstroom) van nieuw geld in deze ETF’s.
  2. De prijsverandering van bitcoin in de dag erna, het moment waarop met T+1 deze orders worden afgehandeld.

Wat valt (niet geheel verrassend) op? Hoe meer inflow, hoe meer bitcoin stijgt, en vice versa.

Tekorten?

De afgelopen maanden is er een trend gaande, die sinds de komst van de tien nieuwe bitcoin ETF’s extra relevant is. De liquiditeit bij OTC-desks droogt op.

Het is geen geheim dat grote kopers in de markt hun sats liever verzamelen via zogenoemde Over The Counter-kantoren, in plaats van via de orderboeken van beurzen. Deze speciale entiteiten hebben een netwerk met whales, miners en andere grootbezitters en kunnen zo grote deals sluiten.

Vermogensbeheerders van ETF’s gebruiken naar verluidt ook deze diensten. Maar wat blijkt uit data van Glassnode? De voorraden raken op! Wat betekent dat bitcoin op de spotmarkt opgekocht zal moeten worden, om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. En dit gebeurt wél via orderboeken, wat de prijs doorgaans meer beïnvloedt.

Let wel op: het kan goed zijn dat analysebedrijf Glassnode niet alle adressen van alle OTC-desks heeft weten te identificeren, waardoor de informatie en daarmee het beeld incompleet is. Maar de algemene trend lijkt duidelijk: tekorten!

Emails van Satoshi

In de Focus van vorige week vrijdag deelden we screenshots van mailwisselingen tussen Adam Back en Satoshi Nakamoto, met daarin een aantal leuke details. Daar kwam nog een hele lading bij op. Ook Martti Malmi zet ruim honderd berichten online.

De Fin, die ooit 55.000 BTC had en meewerkte aan de allereerste revisie van de bitcoinsoftware, had in de begindagen veel contact met Satoshi. Geniet hieronder van enkele passage’s uit de nieuw opgedoken stukken tussen de bitcoinbedenker en een vroege ontwikkelaar. Zo ging het al héél vroeg over het “consumeren van significante hoeveelheid aan energie”.

Zo werd ook duidelijk dat Satoshi een donatie-aanbod kreeg van $2.000. Malmi werd gevraagd om een rol te spelen om dit anoniem te kunnen ontvangen:

Nieuw bitcoinbier

Ben je bitcoin- én bierliefhebber? Vanaf vandaag is er een nieuw exemplaar beschikbaar; het Orange-Pillled Blond Bier!

“Als je eenmaal de orangepill hebt genomen, kun je niet meer zonder,” zo noteert labelontwerper BitPopArt, die we eerder al eens spraken in een interview. Het symboliseert dus de reis die je doormaakt als bitcoiner. Oh, en hij staat ook in ons magazine met een van zijn kunstwerken.

Het is het eerste biertje dat uit de community is geboren, en de wens is om later nog meer varianten op de markt te brengen: Down the Rabbit Hole en Laser Eyes bier. Je kunt het biertje hier vinden. Drink en stack bewust, 18+ enzo.

Steun Bitcoin Focus

Overweeg tot slot om Bitcoin Focus te steunen! We hebben deze week weer al het nieuw voor jou verzameld in één overzichtelijke en duidelijke nieuwsbrief. Als je dit wel kunt bekoren, kun je waarde terugsturen.

Bitcoin Focus is value4value. Dankzij de vrijblijvende financiële bijdragen uit de community schrijven wij onafhankelijke en Nederlandse bitcoin-only artikelen. Dank voor jullie steun!

Jij kunt meedoen aan dit principe van value4value op onze website met een lightningdonatie, of via onderstaande QR-code! 🧡

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.