Skip links

#330 Bitcoin terug op $69.000

De afgelopen week “stabiliseerde” de bitcoinkoers zich rond de nieuwe én oude all-time high! Het was maar liefst 846 dagen geleden dat de prijs een record noteerde, tot eergisteren. Bitcoin staat op het moment van schrijven er iets onder. Alle bitcoin in de markt zijn nu in totaal meer dan $1.300 miljard waard. Het maakt bitcoin nu waardevoller dan Meta (voorheen Facebook), en het had zelfs even kort een hogere marktkapitalisatie dan zilver. Dat en veel meer in deze Focus!

Prijspraat

Grote broeder qua marktkapitalisatie, goud, is nog ver buiten bereik. Voordat waarde van alles bitcoins de waarde van al het edelmetaal overstijgt, moet de koers eerst nog ruim tien keer zo veel waard worden.

De goudwaarde is namelijk $14.500 miljard. Reken dus maar op een bitcoinprijs van $700.000, alvorens ook het blinkend analoge schaarse metaal is ingehaald.

Verder bereikte bitcoin de waarde van 100.000 Canadese dollars, de 100.000 Australische dollars, de eurogrens van 63.000 en ook in Japan schoot de koers door de 10.000.000 yen heen.

De waarde van alle bitcoins is nu ook meer waard dan de Russische roebel en de Zwitserse franc. What’s next? De New Taiwanese dollar!

Oh en tot slot in dit koerspraatrondje: de candle van de afgelopen maand was de grootste ooit. In februari steeg bitcoin met maar liefst $18.600. Nog nooit eerder was er een dergelijke stijging binnen 31 dagen.

Egypte

Enfin… “waarde”. Het is waar iedereen naar zoekt: het zij in de vorm van spaargeld, het zij in het waarderen van je eigen tijd of de omvang van je portfolio. In Egypte is men zich daar extra van bewust.

Het Egyptische pond verloor immers bijna 40% van haar waarde tegenover de Amerikaanse dollar in één dag. Het idee van de centrale bank was: “Laat de markten zelf de rentetarieven maar beslissen.” Dit pakte verkeerd uit en de lokale valuta verloor enorm aan waarde tegenover de wereldreservemunt.

In 2010 had je nog 10 EGB’s nodig om één Amerikaanse dollar te kunnen kopen. Vandaag de dag zijn dat er al 50. Sinds 2022 verloor de valuta al 60% van haar waarde, en in één dag dus 38% als je die waarde in dollars meet.

De Egyptische koopkracht verwatert compleet voor hen die zich op de internationale handelsmarkt willen manifesteren. Zou bitcoin een oplossing kunnen zijn?

Oeps…

Voordat we door gaan naar het nieuws, eerst nog even een correctie. Vorige week deelden we het gloednieuwe “Orange Pilled Blond Bier” van BitcoinStuffStore.com. We vergaten echter om het linkje naar de webshop te delen.. Oeps..! Hier alsnog.

Stack en drink bewust, 18+.

Rondje langs de velden

 • Het Nederlandse Coinmerce koopt een meerderheidsbelang in Icoinic. Waar het bedrijf eerder al de klanten van Binance en BUX overnam, gaat de beurs nu samenwerken met het cryptofonds. Het idee is om een alternatief te kunnen aanbieden voor een bitcoin ETF in Europa. Investeerders met minimaal €100.000 kunnen bij Icoinic terecht.
 • Arizona keurt een resolutie goed die stelt dat de pensioenfondsen in de Amerikaanse staat nu bitcoin mogen “bestuderen en kopen”. Het gaat om het zogenoemde Arizone State Retirement System (ASRS) en het Public Safety Personnel Retirement System (PSPRS). In Nederland mogen pensioenfondsen nog altijd niets met bitcoin, maar ook niet met goud doen. Let wel: de resolutie gaat specifiek om bitcoin ETF’s.
 • Stablecoin-uitgever Tether heeft $100 miljard aan dollartokens in omloop gebracht. USDT bereikt daarmee een unieke mijlpaal als eerste stablecoin die deze grens bereikt.
 • Coinbase had last van technische problemen toen de koers afgelopen week richting de all-time high schoot. Sommige gebruikers kregen een balans van $0 te zien, terwijl ze naar eigen zeggen wel cryptovaluta bij de beurs hadden staan. Met deze prijsgekte piepen en kraken de softwaresystemen van retailbeurzen. Of is dit een stille hint? Bitcoin die je niet in eigen beheer hebt, zijn niet van jou, en dus is de reële waarde eigenlijk … nul?
 • Opnieuw zit er een bank in de problemen. De New York Commonity Bank heeft een geldinjectie gekregen van $1 miljard, nadat de aandelenkoersen hard onderuit gingen. Het bedrijf communiceerde “material weakness of internal controls”, waarna de onrust toenam. Grappig feit: NYCB nam in 2023 nog het failliete Signature Bank over.
 • Het congres in El Salvador heeft een wetswijziging doorgevoerd op aandringen van de lokale bitcoincommunity. De taxcode is aangepast waardoor bedrijven pas persoonlijke klantgegevens nodig hebben bij verwerkte transacties vanaf $25.000. Voorheen was de grens nog $250, een getal dat uit een jarenoude wet kwam. Dit maakte het voor bitcoin startups erg lastig om een bedrijfje te beginnen.
 • Michael Saylor gaat met zijn MicroStrategy weer $700 miljoen ophalen. Door een zogenoemde private offering om Convertible Senior Notes uit te schrijven, wist hij met een lening weer geld op te halen, om vervolgens direct in bitcoin te stoppen. Dit laatste is nog niet gedaan overigens, maar kijkend naar de track-record van de Amerikaan zal dit niet uitblijven.

MicroStrategy moet het miljoenenbedrag uiterlijk in 2030 terugbetalen met een rente van 0,0625% APR. Dat is een eitje, zo zal Saylor denken, kijkend naar de prijsontwikkeling van bitcoin in de afgelopen zes jaar.

Intussen schoot de waarde van MSTR-aandelen in één week tijd met ruim 50% omhoog. Gek is dat niet, gezien de bedrijfsbalans uit bijna 200.000 BTC bestaat, ter waarde van bijna $12 miljard.

Kijktip

Bart Mol van Satoshi Radio is weer begonnen met de befaamde Nodezaak. In deze videoserie legt hij op een duidelijke en vooral praktische manier uit hoe je met bitcoin aan de slag kunt.

Deze mini-lessen in videovorm helpen je op weg in de complexe bitcoinwereld. Bijvoorbeeld:

Check it out!

Grootste bitcoinblock ooit

Om bitcoin decentraal te houden, is ervoor gekozen om de blockgrootte te limiteren op 1 MB per 10 minuten. Door de komst van SegWit is het echter mogelijk om data op te slaan in het optionele Witness-gedeelte van een transactie, waardoor een transactie 4 MB kan worden.

Met wat nieuwe software-ontwikkelingen, waaronder Taproot, maar ook een eigen Slipstream-dienst, breekt bitcoin mining bedrijf Marathon nu het record van de grootste bitcoinbetaling.

Alhoewel.. betaling? Het gaat om een transactie die een Runestone airdrop omvat; een bitcoin NFT. De transactie is 3988,96 kB groot, het block waar de betaling in zit maar liefst 3990,36 kB. Later werd het record door Marathon zélf nogmaals doorbroken.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Meetups

 • Vanavond (vrijdag 8 maart) is er in Amsterdam de “All Time High” meetup in Blast Galaxy. Deze “meetups der meetups” begint om 6 uur en iedereen is welkom.
 • Kun jij er niet bij zijn? Misschien is Leiden een alternatief. Op 13 april staat de bijeenkomst vanaf 16:00 gepland in Scott’s Tavern. “No photos nor shitcoin-talk allowed”, zo spreekt de poster.
 • Ook voor nostr-liefhebbers komt er weer wat aan. Op 19 maart om 19:30 is er bij Seats2Meets (vlak naast treinstation Utrecht Centraal) de tweede editie van de Nostr Nederland meetup. De vorige editie was een succes, waarbij er van gedachten gewisseld werd over dit decentrale protocol. Kom jij de volgende editie ook?

Donaties

Focus-lezers zijn gulle gevers, zo is ook weer afgelopen week gebleken. We ontvangen iedere week meerdere donaties, waarvan een deel in ons dashboard komt te staan (met soms een leuk berichtje).

Bedankt, bitcoiners!

 • SatsVault.eu (21.000 sats): –
 • www.storeofvalue.eu (10.021 sats): Leuke nieuwsbrief weer, keep it up!
 • Anoniem (10.000 sats): Prima verslag van Bitcoin Atlantis
 • Anoniem (8.000 sats): –
 • Marnix (5.000 sats): –
 • Anoniem (1.000 sats): –

Jij kunt Focus ook steunen, door ons een zakcentje toe te sturen. Ben je fan van onze gratis nieuwsbrief? Dan maak je ons enorm blij met een donatie via onze website.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.