Skip links

#267 Winst voor Bitcoin Nederland tegen DNB

Deze vrijdageditie zit vol nieuws van eigen bodem. Zo heeft de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) op veel punten winst behaald in een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB), is er een Nederlandse beurs overgenomen door een grote naam uit de Verenigde Staten en laat een andere Amerikaanse exchange ons land achter zich.

Verder: komende week veel meetups, een bijzonder on-chain patroon, een nieuwe bitcoinondernemer en een uitstapje naar de Amerikaanse staatsschuld.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

VBNL versus DNB

Goed nieuws voor Bitcoin Nederland!

De rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat cryptobedrijven niet eerlijk zijn behandeld door De Nederlandsche Bank (DNB). Een groep van Nederlandse bedrijven maakten bezwaar tegen de veel te hoge toezichtkosten die bij het registratieproces (en daarmee het naleven van de anti-witwasregels) kwamen kijken.

De conclusie? DNB heeft de in Europa bedachte regels te streng geïnterpreteerd en is daardoor veel te ver gegaan.

De rechtbank geeft de bedrijven gelijk met het punt dat ze over de toezichtsjaren 2020 en 2021 te veel hebben betaald, omdat de controlekosten zijn doorberekend en daarnaast tevens veel te hoog waren.

De rechter voegt eraan toe dat de manier waarop DNB de registratieverzoeken beoordeelt in strijd is met wat de Europese wetgever heeft bedoeld. Het probleem zit hem tussen het krijgen van een vergunning en de plicht om je te moeten registreren. Aan eerstgenoemde worden veel zwaardere eisen gesteld en brengt veel hogere kosten met zich mee. Alle details van de uitspraak zijn terug te lezen op rechtspraak.nl.

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) is blij met de uitspraak. Tegenover het FD reageert de branchevereniging:

“De hoge kosten […] hadden niet doorbelast mogen worden, omdat deze buiten het mandaat van DNB vallen.”

Patrick van der Meijde, voorzitter van VBNL, vervolgt:

“De VBNL is tevreden dat de rechtbank constateert dat er in Nederland in strijd is gehandeld met de registratieplicht zoals deze voortvloeit uit de Europese AMLD5. De rechtbank zet een streep door diverse artikelen in de Wwft en beschrijft dat DNB daardoor onrechtmatig diepgaande toetsingen vooraf heeft gedaan.”

De bitcoinbedrijven zullen de uitgebreide uitspraken verder bestuderen en vervolgstappen bepalen, ook voor de bezwaarprocedure tegen de kostenheffingen van 2022 die nog loopt.

Heb je niet helemaal meer duidelijk waar het over gaat en welke bedragen er bij gemoeid zijn? Lees de editie 213 nog eens terug, waarin Van der Meijde uitleg geeft over de keuze om naar de rechter te stappen.

Rondje langs de velden

 • Cryptobeurs Kraken gaat Coin Meester (BCM) overnemen. Het Nederlandse bedrijf dat in 2017 is opgericht onder de merknaam Bitcoin Meester moet de Amerikaanse exchange helpen om ook in Nederland haar diensten te kunnen aanbieden. BCM had een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB).
 • De inflatie in Nederland is gedaald tot 0,2 procent, waarmee er dus bijna deflatie plaatsvond. De prijzen van goederen en diensten zijn ten opzichte van precies een jaar geleden nauwelijks veranderd. Het geeft echter wel een vertekend beeld, gezien “de boodschappen” nog altijd grofweg 15% duurder zijn dan twee jaar geleden.
 • Cryptobeurs Gemini laat Nederland achter zich. Aan Nederlandse klanten schrijft het bedrijf: “We verzoeken u vriendelijk om uw Gemini-account leeg te halen en ervoor te zorgen dat u vanaf 17 november 2023 geen saldo meer op uw account heeft.” Gemini geeft de schuld voor dit besluit aan de DNB en haar strenge regels.
 • El Salvador is een bitcoin miningpool gestart die zich richt op geothermische energie. Het heeft de naam Lava Pool en het komt uit de koker van Luxor Technologies en Volcano Energy, een publiek-privaat bedrijf dat $1 miljard aan toezeggingen heeft om in bitcoinmining in het Centraal Amerikaanse land te investeren.
 • De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de deadlines voor uitsluitsel over een aantal bitcoin spot ETF’s verlengd. Global X, Ark/21Shares, BlackRock, Invesco en Bitwise moeten allemaal langer geduld hadden. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit besluit te maken met de shutdown die op de loer lag voor de Amerikaanse overheid.

Schuldig

De Verenigde Staten zijn in één dag maar liefst $275 miljard aan nieuwe schulden aangegaan. De staatsschuld is daardoor naar ruim $33.000 miljard gestegen, zoals de onderstaande grafiek van Joe Consorti laat zien.

Ter vergelijking: de helft van alle bitcoin die er in omloop zijn, is met de huidige dagkoers bijna evenveel als deze gloednieuwe openstaande Amerikaanse schuld. Tel maar na: 10 miljoen bitcoins vermenigvuldigd met de huidige spotprijs van $27.500 is $275 miljard.

Sinds het verhogen van het schuldplafond in de zomer, heeft de Amerikaanse overheid daar ook goed gebruik van gemaakt. Er kwam $2.000 miljard bij in slechts vier maanden tijd, zoals de analist Charlie Bilello laat zien.

Eén ding is duidelijk: op een bitcoin standaard is het onmogelijk om in één dag zo veel geld te kunnen “krijgen”. Bitcoin is schaars en rentetarieven op leningen zijn niet vastgezet door de centrale bank. Bij wie kun jij zo’n miljardenbedrag in bitcoin vandaan halen?

On-chain spelletjes

Voor het eerst sinds april 2023 is de mempool, de wachtrij van bitcointransacties, weer relatief leeg en werden er weer 2 sat/vbyte-transacties gevalideerd. Op zichzelf is dat al nieuwswaardig, omdat het dus zo lang geleden was. Maar er is nog niets anders aan de hand.

Een aantal bitcoiners vond het bijzonder dat de mempool eind vorige maand vanuit het niets leeg begon te raken. Het leek wel alsof er iets anders speelde.

D7R keek naar de UTXO’s die in de afgelopen negentig dagen werden verplaatst en hij vond een trend.

Lange tijd werden er veel transacties gedaan met UTXO’s die één tot vijf dagen oud waren. Dit stopte echter op 25 september, precies vanaf het moment dat de mempool weer leeg begon te raken. In onderstaande grafiek zie je alle coins (of: UTXO’s) die in de afgelopen dagen zijn verplaatst met in de kleur de daarbij horende “leeftijd”.

Hoe kan het dat dit in één keer stopt, en niet iets is dat geleidelijk gebeurd? Wie zit erachter? Het is heel makkelijk om direct allerlei wilde theorieën los te laten op dit fenomeen. Wat er precies aan de hand is, is niet bekend.

Bekend is dat de inscripties en Ordinals zorgden voor een extra vraag naar blockruimte en het kan goed zijn dat deze 1-5 dagen oude UTXO’s met deze bitcoin-NFT’s te maken hebben. Of zijn het “wash transacties” of zit iemand anders achter deze “spam”? Of zijn het toch gewoon de Ordinals en BRC-20 tokens?

Het blijft hoe dan ook een trend om in de gaten te houden!

Donatie-dashboard

Bedankt allemaal! We kregen ook de achterliggende week weer lightningdonaties van onze trouwe lezers. Volledig vrijblijvend, volledig value4value!

 • Arthur (20.000 sats)
 • Koen (5.555 sats)
 • Anoniem 5.000 sats)
 • Anoniem (1.000 sats)

Deze keer stuurde niemand een berichtje mee, maar dat kan natuurlijk wel! Heb je artikelverzoekjes of een onderwerp dat je graag uitgediept ziet? Laat het achter in het donatieformulier! Wellicht kunnen we er mee aan de slag.

Met jouw steun kunnen we onafhankelijke unieke Nederlandse bitcoin-only verhalen blijven schrijven.

Wat is dat jou waard? Op onze website lees je meer over value4value. Je kunt ons hier zowel on-chain als via lightning sats sturen.

Bitcoinbijeenkomsten

Het zijn drukke tijden in Bitcoin Nederland. De komende weken zitten boordevol met bitcoinevenementen. We hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet:

 • BitDevs Amsterdam, 11 oktober vanaf 14:00. Let op: het is een andere locatie dan de voorgaande edities.
 • De Bitcoin Meetup, 11 oktober vanaf 17:00 bij Blast Galaxy in Amsterdam.
 • Satoshi Speakeasy Amsterdam, 11 oktober vanaf 17:00, een evenement van onder meer de makers van de Dirty Coin Film. Je kunt met de code satoshi-ams-50 korting krijgen en een teaser van de film zien bij Speakeasy!
 • Nostrdam, 11 oktober om 19:00 bij Restaurant Braai in Amsterdam voor nostr-liefhebbers.
 • Bitcoin Amsterdam, 12-13 oktober in de Westergasfabriek. Je leest volgende week op Focus een eventverslag van deze meerdaagse conferentie!

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Tot slot, een Bitcoin Bodyworkout

Goed nieuws voor Alkmaarders! Je kunt nu namelijk bij Bodyworkout je personal trainer met bitcoin betalen! Eigenaar Wouter deelt op Twitter het nieuws in een korte video. Ben jij de eerste die langs gaat en afrekent met “ons” decentrale geld?

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.