Skip links

#268 Opinie: hoe havens kunnen profiteren van bitcoin

De impact die bitcoin kan hebben op onze wereld, heeft nog lang niet haar volle potentie bereikt. Zo is er voor havenexploitanten nog méér winst te behalen, onder meer door hun financiële situatie in een volatiele wereld veilig te stellen. Hoe kan bitcoin als een mondiale betaallaag voor definitieve afwikkelingen zonder tegenpartijrisico de inkomsten verhogen, meer cashflow veiligstellen en de seigniorage voor havenexploitanten verminderen?

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Havenexploitanten bezitten havens over de hele wereld. Daarbij hebben ze te maken met veel geldstromen. Denk daarbij aan betalingen tussen opdrachtgevers, rederijen (met of zonder agent), het lokale havenbedrijf en de betrokken medewerkers en natuurlijk ook nog haar eigen bedrijfsvoering.

Wat krijg je als je dit naast de voordelen van een monetair netwerk zet dat 24/7 werkt en al meer dan tien jaar geen downtime kent?

In dit stuk concentreren we ons op het benutten van de monetaire betaallaag voor definitieve afwikkelingen voor havenexploitanten en proberen we de voordelen te kwantificeren.

Hogere omzet

De meeste havenexploitanten bezitten havens op veel verschillende locaties over de hele wereld. De financiële afwikkeling tussen de havenexploitant, rederij en medewerkers verloopt vaak via verschillende valuta en via verschillende banken.

Elke financiële stap (met een overgang van de ene eigenaar van het geld naar de andere) brengt een tegenpartijrisico met zich mee. Ook heeft iedere stap seigniorage, de winst die een buitenstaander maakt op uitgegeven bankbiljetten en munten (geld in omloop). Die buitenstaander kan een (centrale) bank zijn, maar ook een betaalprovider zoals PayPal.

Wat als we de geldafwikkeling kunnen automatiseren en overstappen op directe betalingen die over de hele wereld werken? Wat als we rechtstreeks met onze klanten en onze medewerkers kunnen afrekenen?

Dit gedachte-experiment laat zien hoe enorm veel winst er nog te behalen is door in theorie over te stappen op bitcoin.

Het heeft een aantal voordelen: transparantie van geldstromen, verminderen van tegenpartijrisico en direct volledig inzicht in alle financiële gegevens opleveren. De OPEX (operational expenditures) zijn in realtime te monitoren en af te wikkelen met minder risico op de uitgaven.

Casus als voorbeeld

Denk daarbij eens aan dit voorbeeld: een havenexploitant is eigenaar van een haven in een land met aanzienlijke valutaschommelingen van meerdere procenten per maand. De medewerkers moeten logischerwijs in de lokale valuta betaald worden en daarom moet je dus lokaal geld aanhouden bij een lokale bank.

Het gebruik van een lokale bank is in meerdere opzichten een risico. Je wisselt inkomsten (geld van de klant) om naar de valuta die je moet aanhouden om werknemers te kunnen betalen.

Aan het overboeken van geld tussen de bank van de klant en jouw eigen bank zijn kosten verbonden. Een overdracht brengt altijd kosten met zich mee. Dit is vergelijkbaar voor de geldtransfer naar de lokale haven: die kosten zijn vaak veel hoger. De werknemers en de lokale haven verliezen vaak een groot percentage aan de valutawisselkoers, aan overdracht zelf en aan de devaluatie van de valuta.

Maar wat als we voor alles wat we doen een onmiddellijke definitieve afwikkeling doen? De medewerker heeft een app op zijn telefoon en krijgt betaald per uur/minuut of zelfs seconde door zijn geld te streamen, terwijl hij aan zijn machine werkt of zijn taak in de havenplanning uitvoert.

Dit geld stroomt rechtstreeks vanuit het hoofdkantoor naar zijn persoonlijke portemonnee (of wallet). Geen enkele lokale bank kan seigniorage innen op het loon van de werknemer.

Meer inkomen, meer winst

Ook de seigniorage van de overheid of manager is volgens overeengekomen voorwaarden vast te stellen. Dit vermindert het risico vooral in volatiele markten, waardoor de activiteiten kunnen worden voortgezet zonder dat zowel de exploitant als de werknemer het risico lopen om geld te verliezen.

Hoe verhoogt dit de omzet? Wanneer de seigniorage buiten beschouwing wordt gelaten, komt dit (vaak hoge percentage) direct als extra inkomsten binnen. Dat is nu winst.

De exacte betalingslijnen zijn vanuit het hoofdkantoor precies te controleren, waardoor volledige grip op de kosten van de havenactiviteiten ontstaat. Wanneer je deze directe betalingen (met bitcoin) doet, worden alle tussenpersonen uitgeschakeld. Dat betekent dat je aanzienlijk minder mensen nodig hebt om de geldstromen onder controle te houden. Omdat in elk onderdeel van de bedrijfsvoering een definitieve afwikkeling plaatsvindt, brengt dat de administratieve druk aanzienlijk omlaag.

Veilige geldstroom

Aan de inkomstenkant van de klanten zijn er hoge administratieve lasten voor havenexploitanten. Waarom kunnen we de kosten van het proces niet rechtstreeks naar de klanten doorrekenen? Dit brengt in het hele proces meer transparantie en ook duidelijkheid over de kosten.

Een klant gaat daarbij ten eerste al akkoord met de voorwaarden voor het verzenden van zijn goederen.

Wanneer er dan toch extra kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de opslag van goederen, zijn er zowel administratieve als financiële problemen. En als een container langer dan afgesproken wordt opgeslagen, stroomt het geld vanuit hun betaalkanaal automatisch van de klant naar de exploitant.

Zodra dit allemaal is ingesteld, is er geen administratieve noodzaak meer. Programmeerbaar geld helpt enorm bij automatisering van iedere industrie.

Een ander voorbeeld is de bevestiging van de definitieve betaling om de container vrij te geven om te worden opgehaald. Dit kan ook per direct gebeuren. Voor kleine of grote klanten die containers ophalen, zijn er automatisch instant betalingslinks te genereren. Na het afrekenen worden deze direct verwerkt.

De clearing kan plaatsvinden op het gedistribueerde wereldwijde netwerk, waardoor het tegenpartijrisico is te verminderen en de betaling onmiddellijk te verifiëren is.

Het invoeren van directe definitieve afwikkelingsbetaling zonder tegenpartijrisico kán het financiële risico bij havenactiviteiten verminderen en daarnaast ook nog eens de havenprocessen versnellen.

Minder seigniorage

Havenexploitanten bevinden zich vaak in een moeilijke positie als het gaat om seigniorage. Lokale overheden, banken of soms zelfs de maffia kunnen druk uitoefenen op mensen die de havenactiviteiten beheren.

Wanneer de geldstromen (door bitcoin) ineens vanuit het hoofdkantoor zijn te coördineren, wordt het risico op ongewenste seigniorage nul.

Alle geldstromen zijn exact te sturen en contracten met overheden zijn binnen de betalingsprotocollen vast te leggen. Omdat banken in deze modus operandi niet nodig zijn, wordt het lokale valuta- en bankrisico geëlimineerd.

Bitcoin brengt in dit hypothetische voorbeeld meer efficiëntie en tot minder winst voor de tussenpersonen.

Deze editie is geschreven door Bert de Groot van Bitcoin Brabant.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.