Skip links

#219 Dit moet je weten over Zaps, Prisma en Zapvertisements

Value4Value, Zaps, Prisma-sats, Zapvertisements. Het zijn allemaal termen die bij bitcoin en lightning passen. Wat is de toekomst van zaps in het geweld van de miljardenindustrie rondom advertenties, content creators en digitale betalingen?

De Focus nieuwsbrieven zijn sinds deze maand value4value. Dat betekent: géén abonnementen en géén betaalmuur meer, maar drie keer per week een volledig gratis editie. Het is een trend die steeds meer de bitcoinindustrie binnensijpelt. En dat is nog maar het begin!

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Value4Value

Het concept van value4value is al aan bod gekomen in Focus-editie #68 met bitcoindenker Gigi. Hij deelt daarin zijn kijk op ‘waarde’ in relatie met films, muziek en boeken:

“De fees die tussenpersonen nu pakken, zijn bizar. Van Google, Youtube, Netflix, Spotify tot Patreon. In de boekenindustrie blijft misschien wel 90% bij de uitgeverij hangen. Kijk, de routing fees van lightning zijn nu circa 1%, en geen 60% wat andere tussenpersonen vragen.”

Gigi heeft het over de vergoedingen die content creators krijgen voor hun werk én de rol van grote bedrijven hierbij. Met een autonoom en uiterst efficiënt betaalnetwerk kunnen we de strijd aan gaan met deze techgiganten. Hoe? Misschien wel met value4value!

Gigi vertelde ons over de bitcoin documentaire genaamd Human B. Een vriend van hem is de maker van deze film en verspreidde deze gratis. Wel was er de mogelijkheid te doneren. Een van de kijkers doneerde maar liefst 1 bitcoin.

Om het allemaal even in perspectief te zetten, hier een rijtje met omzet die techgiganten halen uit advertenties:

Cru gezegd verdienen deze platformen deze miljardenbedragen puur omdat andere bedrijven hiervoor willen betalen. Even los van wat er hier daadwerkelijk van terugvloeit naar de content creator: het is duidelijk dat er honderden miljarden dollars aan advertentiegelden worden ingezet.

Een YouTuber verdient misschien een zakcentje met de clicks, maar de buurvrouw op de hoek verdient niets met haar Facebook posts van haar kat die massaal door haar vriendinnen wordt geliked. Maar toch verdient Facebook wél flink aan haar shitposts.

Gigi vertelde hierover:

“Niet de platforms, maar de protocollen zijn heel erg belangrijk. Ze halen de controle bij die platforms weg. Net zoals het internetprotocol ‘vindt’ lightning niets van de waarde die het verstuurt. Dat is enorm belangrijk in deze tijd.”

Zaps

Met nostr zien we inmiddels al een nieuw fenomeen: Zaps. Dit zijn lightningbetalingen die direct naar de ontvanger gaan via lightning en het nostr-protocol, zonder dat een tussenpartij hiertussen zit.

Lees meer over nostr in eerdere Focus edities (181 over Nostrica, 160 over Nostr en 172 over Zaps).

Waar Spotify, Facebook, YouTube en Google het geld innen (van bedrijven) en weer verder distribueren (naar deels haar eigen spaarpot en deels naar content creators), werkt nostr anders. Clients zoals Damus, Snort, Amethyst of Iris kunnen theoretisch en praktisch gezien niet eens geld innen.

Stel: jij ziet een post/note die je leuk vindt, dan kun je direct naar dit account een kleine fooi sturen. Een paar centen aan bitcoin, via lighting. 10 sats, 100 sats of misschien wel 69.420 sats. Jij bepaalt!

In totaal zijn er al meer dan 1 miljoen van dit soort Zaps gedaan. Value4value! Volledig vrijblijvend. Volgens Primal zou het gaan om een totaalbedrag 10 BTC, omgerekend ~$270.000 tegen de huidige koers.

Je kunt zaps live volgen op zaplife.lol. Zo is er (op moment van schrijven) in de afgelopen vier uur zo’n 400.000 sats verstuurd, het equivalent van een schamele $100.

Prisma

Een nieuw fenomeen bovenop de Zaps waarover wordt nagedacht zijn de Prisma-sats. In de wereld van optica gebruik je een prisma om een lichtbundel op te delen. Dit kun je ook doen met het native internetgeld.

Stel: je leest een artikel op Freedom Focus over “digitale vrijheid” dat je tof vindt, geschreven door gastredacteur Sat Oshi. Iedere keer als een lezer een value4value donatie van 1.000 sats stuurt, komt de prisma om de hoek kijken:

  • 700 sats gaan automatisch naar de wallet van gastredacteur Sat Oshi
  • 100 sats gaan automatisch naar de wallet van nieuwsbrief Prisma Focus
  • 200 sats gaan automatisch naar de wallet van de hypothetische Freedom Foundation

Zo wordt één betaling opgedeeld in drie delen, zonder dat er iets aan de strijkstok blijft hangen van wie dan ook.

Een soortgelijk principe gebeurt al op nostr in de snort-client. Als je een donatie stuurt naar de makers van de app, wordt dit automatisch opgesplitst op basis van een percentage. Zo krijgt open source software-ontwikkeling een compleet nieuwe dimensie.

Hieronder zie je met 73%, 9% en 5% de belangrijkste bijdragers aan de software. Maar dit is in totaal maar 87%. De resterende 13% gaat naar mensen die op andere manieren bijdragen, bijvoorbeeld door vertalingen.

Er is nog wel een technisch probleem dat je niet zomaar met één klik op een knop meerdere lightningbetalingen kunt doen. Nostr als extra tussenlaag kan dit echter oplossen.

Een ander probleem: Lightning adressen (en LNURL) zorgen momenteel voor centralisatie van lightningpartijen. Hopelijk kan BOLT12 dit als non-custodial oplossing in de nabije toekomst verhelpen.

Zapvertisement

Op Nostr bestaat er nog weer een ander fenomeen: de zogenoemde Zapvertisements.

Met het huidige ‘fiat’ model krijg je online te pas en te onpas advertenties in je beeldscherm geslingerd. Het is een opgekocht stukje digitale ruimte waarmee bedrijven jouw aandacht willen vangen.

Op Nostr bestaan deze advertenties niet, omdat je simpelweg altijd met je digitale hebben en houden kunt overstappen naar een andere client. Clients zijn immers niet de eigenaars van de accounts en data.

In plaats van betaalde advertenties daarvan doen bedrijven aan Zapvertisements. Blockstream is een van de meest actieve zapvertizers. Waarom? En hoe?

  • Ze sturen zaps naar populaire posts/notes, of posts die producten van Blockstream promoten. Hierdoor komen deze berichten onder de aandacht.
  • Populaire berichten met veel zaps komen vaak in beeld of worden meegenomen in de ‘trending’ of ‘most zapped’-lijsten. Na het sturen van een Zapvertisement komt dit bovenin de lijst van reacties te staan, samen met het satsbedrag.

Het voordeel? Het is peer-to-peer en value4value!

Maar wederom: iedere client werkt anders, en als je echt een hekel hebt aan ongewilde advertenties kun je altijd een client zoeken waarin deze Zapvertisements niet te zien zijn.

Zapplanner

Terug naar value4value, waarbij je waarde stuurt voor content die je waardevol acht. Er is namelijk een probleem: terugkerende betalingen.

Met bitcoin is dit momenteel praktisch gezien onmogelijk. Een lightningbetaling doe je eenmalig (als zogenoemde push-betaling). Lightning doet niet aan pull-betalingen (zoals creditcards wél werken), waardoor je niet zomaar iemand anders z’n geld kunt claimen.

Op zich een fijne gedachte, maar het maakt abonnementen moeilijk. Een maandabonnement met lightning zijn daardoor momenteel nog nagenoeg onmogelijk.

Wel kun je custodial diensten bouwen of gebruiken die betalingen voor jou inplannen vanuit je custodial-balans. Denk aan Zapplanner, waarbij je vanaf je bijvoorbeeld Alby-account terugkerende betalingen kunt inplannen dankzij Nostr Wallet Connect (NWC). Overigens kan BOLT12 dit probleem ook oplossen.

Ben je fan van Focus en deze gratis nieuwsbrieven? Je kunt ons ook steunen met een vrijblijvende donatie naar [email protected] via ditzelfde ZapPlanner.

Podcasting

Het bekendste value4value model is Podcasting 2.0. Via apps als Fountain kun je sats verdienen én versturen door naar podcasts te luisteren. Er staan ruim 4 miljoen podcasts in de Podcasting Index, waarvan een deel lightningbetalingen ontvangt; direct van haar luisteraars.

Kevin Rooke laat op Twitter met data van Podcasting Index zien dat er elke maand zo’n 10 miljoen sats in de richting van podcasters gaan.

Ook hier geldt het prisma-idee: je kunt als host de inkomende sats splitsen met de gast.

Soortgelijke initiatieven zie je met Wavlake (voor artiesten en muziek) en Stacker News (voor schrijvers en verhalen) en Podverse (voor podcasts).

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Vida streaming

En wat als je aan videostreaming doet? Dan kun je met Vida aan value4value doen. Dit is een tool voor livestreams waarbij je kijkers direct sats kunnen zappen naar de makers (wederom middels een splitting/prisma-mechanisme).

We spraken oprichter Lyle Pratt al eens over zijn ideeën rondom advertenties en sponsorships. Als bedrijven een aflevering willen sponsoren, kun je dit geld met verschillende protocollen (internet, lightning en nostr) laten terugvloeien naar de kijker.

Zo verdien je sats terwijl je naar een video kijkt! Het hele verhaal over Vida-streaming lees je hier.

Focus

De nieuwsbrief die je zojuist hebt gelezen is ook value4value. Je kunt deze edities steunen met een compleet vrijblijvende donatie.

Met onderstaande QR-code (die je in met je lightningwallet kunt scannen óf waar je op kunt klikken) kun je zélf een bedrag kiezen.

Lukt het niet? Gebruik dan een van de vier standaardknoppen op onze website! We zijn onze trouwe lezers die wekelijks tientallen donaties sturen enorm dankbaar!

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.