Skip links

#192 Verdien bitcoin met het bekijken van video’s

Moneystreaming met bitcoin is een nieuw concept dat op steeds meer verschillende manieren wordt toegepast. We kennen inmiddels podcasting 2.0 wel, maar er zijn veel meer nieuwe ideeën. Zoals het idee van Lyle Pratt met VIDA. Hij bouwt momenteel aan een podcasting -, streaming – en videodienst waarbij zowel de kijker als ook de content creator bitcoin kan verdienen met het kijken van video’s.

We spraken Lyle nadat we te gast waren bij de Stacking Sats-podcast van Kevin Rooke om over Bitcoin Focus te praten. Terwijl ik (Arnold) te gast was in een VIDA-room, verdienden niet alleen ik en Kevin, maar ook de kijkers ook satoshi’s. Huh, hoe zit dat?

Te gast bij Stacking Sats van Kevin Rooke.

Daar wilde ik wel eens meer van weten, en zo ging ik verder in gesprek met de man achter VIDA.

Streaming met sats

Met wie hebben we te maken? Lyle, naast ontwikkelaar van VIDA ook medeauteur van het boek Thank God For Bitcoin, introduceert zichzelf:

“Ik ben een bitcoiner sinds 2014, ik begon destijds met minen. Ik snapte het niet echt, moet ik zeggen. Dat veranderde toen ik De Bitcoin Standaard had gelezen en ik door kreeg dat het veel groter was dan een internetcoin.”

Vallend in de bitcoin rabbithole heeft Lyle met Inteliquent een eigen bedrijf in de telecomsector. In 2018 verkoopt hij dit aan Sinch, één van de grootste telecom operators van de wereld.

“We werkten aan een project om sneller en effectiever fraude en spam aan te pakken in deze sector. Dat was een verloren strijd, maar tegelijkertijd kwam ineens de eerste versie van lightningimplementatie LND uit. Er is toen bij mij een lampje gaan branden: we kunnen nu een real-time afwikkelingsnetwerk gebruiken om het het telecomverkeer real-time te verwerken. En als alles een real-time prijs heeft, dan zal alle spam en fraude verdwijnen.”

Dit is hoe Lyle aan VIDA begon te denken: een telecomnetwerk bouwen waarbij apps en personen een prijs hebben die instant is te settlen als je met dit “eindpunt” praat.

Telecom met lightning

Vier jaar lang bouwde hij door op het idee, tot Lyle in 2022 écht aan het bedrijf begon en een alfa-versie lanceerde. Afgelopen zomer gingen zijn twee medeoprichters ook volledig aan de slag. Nu is de dienst volledig gereleased, maar er is nog weinig ruchtbaarheid aan de dienst gegeven.

“De visie van VIDA is dat de menselijke tijd waardevol is. Wij willen dat mensen hun tijd kunnen monetizen. In deze moderne tijd houdt het in dat we een communicatie tool gebruiken waar de value4value tools zijn ingebouwd.”

Zo is het drietal aan het werk gegaan met een tweetal producten:

  • VIDA Page, een statische pagina waarbij calls of berichten kunt ontvangen in combinatie met moneystreaming.
  • VIDA Live, met de focus op livestreams, waarbij je als accounthouder wederom geld kunt verdienen.

VIDA pages zijn al een poosje geleden gelanceerd en het heeft enkele tienduizenden gebruikers wereldwijd.

VIDA Live is een stuk onbekender:

“Het is vergelijkbaar met Twitter Spaces en Clubhouse, maar dan met video erbij. Het is anders dan Twitch, want daarbij is er één persoon aan het streamen. Bij VIDA is het een room waarbij meerdere mensen een plek kunnen krijgen op het podium. Dus het is het meest vergelijkbaar met Twitter Spaces.”

Om VIDA de beste tool te maken voor content creators werkt Lyle aan enkele premium tools, zoals automatische HD-opnames. Wat dat betreft is het te vergelijken met Riverside, bekend bij podcasters.

Daarnaast kun je aan stream-forwarding doen, om de beelden ergens anders (bijvoorbeeld via Twitch) uit te zenden.

“Ik geloof er in dat alles qua telecomdiensten uiteindelijk via lightning rails zijn af te wikkelen. In ieder geval als er geen vertrouwelijke relatie is aan twee kanten van de lijn.”

Hoe werkt het?

Maar hoe werkt het precies? Welke plannen heeft VIDA met bijvoorbeeld Nostr en advertentiemodellen? Lyle vertelt:

“De backend van VIDA is gebouwd op het SIP-protocol, wat staat voor Session Initiation Protocol. Dit is bijna overal te gebruiken en dus kan VIDA met haar diensten eenvoudig bestaande infrastructuur vervangen. Daardoor kun je een polycom-kantoortelefoon of een SIP-softphone verbinden aan je VIDA-account, zonder de VIDA-client te gebruiken.”

Als je even hardop verder denkt, zie je al snel dat het idee van VIDA ook hout snijdt met YouTube en Spotify; als platform dat content creator en de consument bij elkaar brengt. Echter: YouTube en Spotify zijn gesloten systemen, waarbij de techbedrijven grote percentages van de inkomsten afsnoepen. VIDA is anders, zo vertelt Lyle:

“Wij pakken niets van iedere transactie af die via het platform gaan. Wij pakken niets af van elke stream die je bekijkt en per minuut betaalt. Wij kijken nu naar modellen omtrent de verkoop per tickets. Als je een virtuele conferentie wilt geven, dan kun je tickets verkopen. Wij kunnen hier dan een deel vanaf halen. Maar als je pay-per-minute doet, dan is het voor de gebruikers compleet gratis. Zo denken we aan nog meer betaalde premium-features.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

Zelfbeheer

Dit komt ook omdat je binnen VIDA allerlei aanpassingen kunt wijzigen. Zo begin je met een custodial wallet, maar kun je dit in je profiel ook aanpassen naar een LNURL-invoice of lightningadres. Zo komt het geld direct in jouw eigen wallet terecht. Dat betekent ook dat VIDA het geld überhaupt niet eens aanraakt of beheert, en dus praktisch gezien geen deel van de inkomsten kan innen.

Verder kun je een lnbits-instance koppelen aan je account, of zelfs een Strike-account zodat je dollars binnenkrijgt. Ook als verzender heb je niet per se een account nodig, door de WebLN-integratie.

“We denken dat nostr zo’n grote impact gaat hebben op de manier waarop mensen communiceren, dat we een verkeerde financiële prikkel in ons product willen hebben. Wij willen dat onze rooms connecten met publieke chatkanalen op nostr.”

Lyle verwacht dat de custodialdiensten op een gegeven moment helemaal zijn te schrappen. Maar daarbij is hij wel realistisch:

“Non-custodial betalingen doen is nog steeds erg lastig. Het wordt beter met WebLN, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat newbees met een eigen node kunnen betalen. Er komt met LNC (Lightning Node Connect, red.) wel veel nieuws aan, maar we moeten nog veel doen om het perfect te maken.”

Ideeën met nostr

Lyle heeft meer ideeën omtrent nostr:

“We willen onze VIDA-rooms worden gemirrored naar NIP-28 public chats channels. De chat interface in de room is dan via nostr en zo kun je met metadata bitcoin inbouwen. Zo van: ‘Als het een livestream is en je wilt meepraten, dan kun je dit SIP-adres bellen.’ Met NIP’s kunnen we allerlei andere indicatoren communiceren. Zo kunnen de VIDA-rooms compleet compatible zijn met nostr-clients. Zo zijn wij niet de enige client-interface in de room.”

Maar dat is niet het enige idee. Zo wil VIDA ook een media-server lanceren die je kunt draaien naast een normale nostr-relay. “Zo kun je alles zelf hosten en configureren.”

Andere mediaservers fungeren dan op hun beurt weer als repeaters. Hierdoor bouw je samen een soevereine censuurbestendige broadcasting studio op.

Ook wil Lyle VIDA-livestreams gaan integreren in de Fountain-app. Als je met VIDA een livestream houdt, dan kunnen alle volgers op Fountain deze bekijken (en direct sats sturen).

“We willen de beste tool zijn om live of opgenomen videocontent te maken. We willen value4value mechanismes inbouwen, zodat het een nobrainer wordt om naar ons te komen.”

Ook heeft hij ideeën om iets te doen met opgenomen video’s. Zo zou je ook een Netflix-achtig model kunnen beginnen, waarbij je documentaires kunt zappen.

Een ander idee dat al werkt is om sponsorships te koppelen aan iemands profiel. Als je dan een VIDA-room host, dan kun jij als podcast-host geld verdienen. Maar dat doe je dan niet alleen: iedere kijker verdient met jou mee.

“We hopen de komende tijd heel veel sponsorships naar VIDA te brengen en zo een sats-stream te creëren voor zowel de host als de kijker.”

Wordt lightning de missing link voor real-time afwikkelingen van allerlei online telecommunicatie? Als het aan Lyle ligt wel: “Ik ben er van overtuigd dat dát de richting is waar we naartoe gaan.”

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.