Skip links

#218 Zure Apple voor bitcoin apps

De week heeft zich vrij geruisloos ontvouwd zonder extreme gebeurtenissen. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,25%, terwijl de Amerikaanse centrale bank besluit om de basisrente níet te wijzigen. Bitcoin is de afgelopen zeven dagen in een krappe range gebleven, maar daalt uiteindelijk onder de $25.000. Toch is er weer genoeg om over te schrijven:

 • Update over Binance-aanklachten
 • Een snel rondje langs de velden
 • Apple blokkeert apps
 • Oproep voor Nederlandse ontwikkelaars
 • BlackRock komt met bitcointrust

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Binance reageert en ontkent

We beginnen met een update over de onrust rondom cryptobeurs Binance. In de vrijdageditie van vorige week staan de details: aanklachten wegens vermeend gesjoemel met klantengelden is het meest spraakmakende probleem.

De SEC wil ingrijpen door de klantentegoeden van Binance.US te bevriezen. De Amerikaanse districtsrechter Amy Berman Jackson wijst dit verzoek afgelopen week echter af en dringt aan op een compromis tussen beide partijen: “Het volledig bevriezen van alle tegoeden heeft aanzienlijke gevolgen, niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de markt van digitale activa in het algemeen”, aldus Jackson tijdens een hoorzitting op 13 juni.

Intussen ontkracht CEO Changpeng Zhao (CZ) dat zijn bedrijf bitcoin heeft verkocht om de prijs van hun eigen BNB-token te stutten. Er gaan namelijk geruchten rond dat Binance hetzelfde doet als FTX (via Alameda Research) toen het de $20-grens van de FTT-token met eigen miljarden dollars in de orderboeken kunstmatig pompte.

Ook ontkent CZ dat er “miljarden dollars aan cryptovaluta de beurs verlaten”. Volgens de topman geven on-chain cijfers een verkeerd beeld. Tot slot reageert de beurs ook op de reeks aanklachten:

“Sinds 2020 doen we aanzienlijke inspanningen om met de SEC samen te werken.”

Binance erkent dat Zhao eigenaar is van de bankrekening van BAM Trading, maar beweert dat hij geen tekenbevoegdheid heeft over de rekening. Bovendien is “het fiatgeld van zijn klanten ondergebracht in afzonderlijke rekeningen bij bankpartners, gescheiden van eventuele bedrijfsfondsen.”

Intussen zijn fiatstortingen op Binance.US wél gepauzeerd, en zal er komende week een einde komen aan opnames met fiatgeld. De aanklachten van de SEC zorgen voor uitdagingen met Amerikaanse bankpartners, zo stelt het bedrijf.

Rondje langs de velden

 • De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de overname van 2525 Ventures BV, het bedrijf achter cryptobeurs LiteBit, door Bitvavo goedgekeurd. Bitvavo nam al klanten aan van LiteBit, maar nu is de overname ook qua bedrijfsvoering goedgekeurd.
 • Het Amerikaanse inflatiecijfer voor mei is berekend op 4,0% en de Federal Reserve besluit ook de basisrente níet te verhogen. Het is de eerste keer in anderhalf jaar dat de FOMC dit niet doet. De Europese Centrale Bank verhoogt de rente voor basisherfinancieringstransacties en de marginale beleningsfaciliteit overigens wél.
 • De MiCA-wetgeving is in het Official Journal of the European Union (OJEU) nu officieel gepubliceerd. Het gevolg: de data voor de eerste stapjes naar volledige compliance voor stablecoin-uitgevers en cryptobedrijven zijn bekend: juni en december 2024. Het begint allemaal met het verkrijgen van de MiCA-licentie.
 • Bitcoincustodian BitGo gaat het failliete Prime Trust overnemen. Volgens bronnen is alleen nog goedkeuring van de regelgevende instanties nodig. Eerstgenoemde heeft de term sheet ondertekend.
 • Crypto.com heeft besloten om te stoppen met haar Amerikaanse institutionele diensten “vanwege de beperkte vraag van instellingen in de VS in het huidige marktlandschap”. Voor particuliere klanten verandert er niets.
 • Brian Armstrong, CEO van Coinbase, verkocht 1,7 miljoen dollar aan COIN-aandelen. Op zich is daar niets mis mee, maar hij doet dit twee dagen voordat de SEC besloot om het bedrijf aan te klagen. Is dit toeval, of wist hij meer? Bitcoiners uiten zoals altijd kritiek op de situatie.

Apple blokkeert bitcoinapps

Het meeste nieuws is (indirect) afkomstig van Apple. De techgigant heeft namelijk een drietal apps geweerd: die van Zeus, Damus en Fold.

Apple heeft het niet zo op dingen die buiten hun controle staan en waar je geen commissie voor ontvangen. Jaar en dag moeten apps goedkeuring krijgen van het bedrijf voor een plekje in de Appstore, wat al voor veel problemen heeft gezorgd voor bitcoiners. Nu hebben ook nostriches, gebruikers van nostr-technologie, er last van.

Damus Zaps

Apple wil dat Damus de zogenoemde zaps uit hun app haalt om compliant te zijn. Zaps zijn lightningbetalingen die je stuurt naar de makers van notes op nostr. Zie het als likes met een waarde: sats.

Nostr is een nieuw protocol om informatie te delen: notes and other stuff transmitted by relays. Je kunt je account meenemen naar andere clients (apps) en zelf kiezen op welke relays (servers) jij jouw data opslaat. Het is een simpel protocol waar je tegenaan kunt bouwen. Tel daar bitcoin en lightning als “open sources broeders” bij op, en je kunt je voorstellen dat er veel innovatieve dingen worden uitgeprobeerd.

Waaronder dus zaps. Misschien klinkt het als iets kleins en nieuws, maar inmiddels zijn er al 1 miljoen (!) lightningbetalingen gedaan via deze Zaps. Damus heeft hier als populairste iOS-client aanzienlijk aan bijgedragen.

Apple is hier niet van gediend en het geeft de app 14 dagen om het feature te verwijderen. Damus-oprichter William Cassarin is in gesprek gegaan met Apple over het vermeende probleem.

De conclusie is dat de donatieknop wél in het profielveld mag blijven staan, maar niet voor individuele posts omdat je daarmee “digitale content verkoopt”. Ook zeggen ze:

“Je kunt fysieke dingen verkopen met zappen waarop Apple niets kan innen. Dus winkels die fysieke dingen verkopen met zaps, kunnen nog steeds bestaan op Damus. Niet-fysieke dingen zoals kattenfoto’s zijn helaas niet toegestaan, tenzij het via Apple Pay is.”

Dat zet te denken. Stel je voor: we plaatsen massaal lightning invoices op je Facebook-account of Twitter-profiel: kan Apple deze apps ook verwijderen? Want in feite doe je precies hetzelfde.

Het rare is ook: íedere post is voor iedereen in te zien. Je kan geen persoonlijke digitale informatie afkopen met een Zap. Enfin, voor Apple maakt het niets uit.

Damus heeft al wel meer problemen gehad. Eerder is het uit de AppStores in China verbannen, twee dagen nadat het voor de eerste keer in de AppStore kwam vanwege “illegale content”. Dit had veel voeten in de aarde toen het initieel vaak is afgewezen wegens een aantal redenen. Je moet content kunnen flaggen van content, reporten, filteren et cetera. Het censuurvrije nostr maakt dit allemaal iets complexer.

Apple blokkeert Zeus

Ook lightning wallet Zeus moet het ontgelden. Ontwikkelaar Evan Kaloudis schrijft dat de techgigant van een licentie van hem verlangt omdat het “de transmissie van virtuele valuta faciliteert”. 

Zeus is echter een app die je aan andere software koppelt, bijvoorbeeld aan je Umbrel-node. Het bevat zélf geen bitcoin, géén private key en géén fiat-bitcoin-uitwisseling. Dat maakt de actie van Apple allemaal nog opmerkelijker. Zeus heeft immers nergens licenties voor nodig.

Donderdag is de app (na veel opschudding op Twitter) alsnog goedgekeurd. Maar tegelijkertijd is het wel verboden in de AppStore in China. Daarmee kun je stellen dat landen waar vrijheidsgeld het meest nodig is, hier het lastigst toegang tot krijgen.

Fold

We zijn nog niet klaar, maar het Amerikaanse Fold is hetzelfde overkomen. Will Reeves deelt op Twitter hetzelfde probleem als wat Zeus overkomt: benodigde betaallicenties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Klik op de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina voor standaardopties.

Steun Focus!

Vind je deze open en gratis Focus-editie waardevol? Steun ons met een volledig vrijblijvende donatie, compleet value4value!

Scan de QR-code met je lightning wallet (lnurl-compatible) of check onze donatiepagina met enkele standaardknoppen.

Oplossingen

Ironisch genoeg maakte Apple in december 2022 bekend dat het ‘sideloading‘ gaat toestaan in iOS 17 om aan Europese regels, de Digital Market Act, te voldoen. Deze softwareversie is twee weken geleden officieel aangekondigd, maar zonder sideloading in de bètaversie.

Hiermee kunnen ontwikkelaars de 30% aan inkomsten die Apple via in-app betalingen int voorkomen. Dit kan ook het probleem voor Damus oplossen.

Daarnaast kunnen ook zogenoemde PWA’s helpen. Deze Progressive Web Apps toveren websites om in apps door de pagina op te slaan op je homescreen.

Nederlandse oproep voor ontwikkelaars

Bitcoin Core-ontwikkelaar Sjors Provoost plaatst op Twitter een oproep: ben je op 28 juni in Nederland, heb je een beetje programmeerervaring en ben je niet bang voor command line? Dan kun je de alpha versie van de cursus over Bitcoin Core-werk van de Utrechter testen.

Er is plek voor 10 geïnteresseerden die willen leren over de ruggengraat van bitcoin. De precieze inhoud kun je hier lezen: pull requests doen, bug fixing, code review en dit soort topics komen voorbij in deze dagcursus.

Sjors schrijft:

“Qua scope: het gaat vooral om technieken en processen voor het maken en beoordelen van PR’s. Niet over het uitleggen van alle code.”

BlackRock

Het meest bullish nieuws van de week was wellicht wel de berichtgeving van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld met $10 miljard aan activa in beheer. De iShares-unit van het bedrijf heeft bij de SEC een aanvraag ingediend om een bitcoin spotmarkt ETF aan te bieden, om preciezer te zijn een bitcoin trust.

Het heeft de naam iShares Bitcoin Trust en het volgt de prijs via de CF Benchmark Index. De bitcoin worden daadwerkelijk uit de markt gekocht (in tegenstelling tot de al goedgekeurde op futures gebaseerde Amerikaanse bitcoin ETF’s) en in beheer geplaatst bij Coinbase Custody Trust Company.

Nadat de SEC tig pogingen heeft afgewezen, heeft het met BlackRock nu een partij van serieus kaliber tegenover zich.

Onderstaand screenshot laat echter wel zien dat het om een Trust gaat, wat insinueert dat het een soortgelijk product wordt als dat Grayscale op de markt heeft gezet (met GBTC-aandelen). Echter zijn de aandelen van iShares wél inwissel- en verkoopbaar én zijn veel ETF’s in principe een “structured investment trust”.

Bekijk onze doneerpagina voor meer mogelijkheden!

Connect The World

Tot slot nog een podcast-tip: de Connect The World-aflevering met mijzelf. In de laatste episode praat ik (Arnold Hubach) over mijn leven als Digital Bitcoin Nomad, mijn ervaringen met bitcoin in de wereld, reizen naar circulaire bitcoin economieën en hoe het er met de wereldwijde adoptie voor staat.

Focus is een value4value nieuwsbrief. Ben je fan? Steun ons met een vrijblijvende donatie!

Sparen met bitcoin

Deze nieuwsbrief wordt gesponsord door Bitonic, het eerste bitcoinbedrijf van Nederland. Met Bits introduceert het bedrijf een Dollar Cost Averaging (DCA)-service die het kopen van bitcoin automatiseert en stressvrij maakt.

Probeer Bits nu uit en creëer vandaag nog je eigen bitcoin spaarplan! Sparen met bitcoin. Bit voor bit.

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.