Skip links
bitcoin belasting

#136 Belastingen

In Italië ligt een opmerkelijk wetsvoorstel op tafel: een winstbelasting van 26% op alle waarde van je bitcoin boven €2.000.

Europese regels zijn (nog) niet uniform. Dat betekent dat elk land een eigen invulling geeft aan bitcoin en de interactie met het belastingstelsel. In Italië is bitcoin op dit moment nog ‘een buitenlandse valuta’, qua categorie dan.

Bitcoin hoort daardoor in het rijtje van de Britse pond, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. Daar komt dus mogelijk verandering in. Dat lijkt ongunstig voor de bitcoinspaarder in Italië.

Tegelijkertijd zien we ook een toename van bedrijven die zich vestigen in datzelfde Italië. Namen als Binance, Gemini en Coinbase passeerde dit jaar de revue. Zij hebben (vaak via een dochterbedrijf) goedkeuring ontvangen van de lokale toezichthouder.

In de praktijk

Landen wereldwijd worstelen met belastingenstelsels en bitcoin. In sommige landen betaal je winstbelasting, anderen verwachten bijvoorbeeld dat je een deel afstaat wanneer je een grote som liquideert.

Een voorbeeld hiervan vinden we in de Verenigde Staten. Bitcoin wordt daar op dezelfde manier belast als aandelen en andere soorten van onroerend goed. Maak je winst in dollars bij verkoop? Dan moet je belasting over die winst.

In de praktijk zorgt dit voor frictie. Je bent als Amerikaan namelijk belastingplichtig op het moment dat je betaalt met bitcoin terwijl de koers is gestegen. Betalen met BTC nadat de koers is gestegen, is dus een ‘belastbaar feit’.

Het is een goed voorbeeld van hoe overheidsbeleid iets niet verbiedt, maar wel kan ontmoedigen.

Ons belastingstelsel is wat dat betreft gunstiger dan andere Europese landen. Als er eventueel een winstbelasting komt op beleggingen, dan zal bitcoin daar waarschijnlijk wel onder vallen. Tot op heden kun je echter je bitcoin gewoon rustig uitgeven of liquideren zonder extra belasting.

Je betaalt in Nederland wél belasting over je bitcoin (net als andere zaken in box 3). Maar dat geldt net als voor andere bezittingen/investeringen pas bij een bepaalde grens. Het gaat om vermogensbelasting.

Voor 2022 geldt een grens van €50.561. Zit er meer in box 3? Dan moet je betalen, ook voor je bitcoin. De verdeling ziet er in Nederland momenteel als volgt uit:

Oh en vergeet niet: de peildatum voor de waarde van je bitcoin is elk belastingjaar op 1 januari. Voor de aangifte van 2022 moet je dus even terug naar 1 januari van dit jaar.

Je belastingen worden uiteraard berekend in euro. De koers van bitcoin stond aan het begin van dit jaar significant hoger. Het is handig om dit in je achterhoofd te houden als je ‘all-in’ bent op bitcoin.

Bij twijfel over bitcoin en belastingen is het aan te raden contact te zoeken met een boekhouder of de belastingtelefoon. Bij Focus zijn we geen belasting- of beleggingsadviseur.

Toekomst

Om even in Nederland en Europa te blijven: voorlopig zijn we baas over het eigen belastingstelsel. En lijkt het belastingbeleid voor bitcoin relatief gunstig in vergelijking met veel andere regio’s. De rest van de hoge belastingdruk laten we even achterwegen.

Maar mocht het je zijn ontgaan: de trend is toch echt dat er ook vanuit Europa steeds meer regels komen. Direct of indirect. Een actueel voorbeeld daarvan is de digitale euro.

De Europese Commissie krijgt volgens The Block deze maand nog een nieuw voorstel voor de kiezen. Een gelekt document bevat een voorstel voor richtlijnen voor de crypto-industrie. De extra verantwoordelijkheden komen vooral bij bedrijven te liggen.

In Nederland betaalt elk bedrijf in het cryptoregister toezichtkosten. Dat is geen vast bedrag. In 2020 ging het om €2,4 miljoen aan toezichtkosten. Dit wordt verdeeld onder de geregistreerde partijen. Er wordt niet gekeken naar omzet of grootte van het bedrijf. Daarnaast is er, net als in veel andere industrieën, nog een andere kostenpost: de compliance-afdeling. Constant veranderende regels en een compleet nieuwe wereld zorgen ervoor dat ook die steeds groter moeten worden.

Men wil, zoals altijd, witwassers aanpakken. Het open karakter van bitcoin geeft mensen de mogelijkheid om op andere manieren te werk te gaan dan voorheen. Europese dienstverleners moeten actief communiceren en rapporteren aan de landelijke belastingdiensten. Er wordt een schatting gemaakt van €2,4 miljard aan misgelopen belastingen.

Het gaat met name om richtlijnen voor dienstverleners binnen de Europese grenzen. Het is aan de lidstaten zelf hoe zij dit interpreteren. Het effect op beurzen, brokers en andere dienstverleners buiten de EU is nog onduidelijk.

Wist je dat Europa ook werk maakt van een heuse cryptowaakhond? De Europese Unie wil naast nationale toezichthouders ook een nieuwe Europese autoriteit opzetten.

Verbieden

Jawel, we hebben er weer een om af te sluiten. Een oproep tot het verbieden van bitcoin minen.

Deze keer is het de beurt aan Fabio Panetta. De Italiaanse econoom is sinds 2020 lid van de directie van de Europese Centrale Bank. Voor die tijd was hij onder andere actief bij de centrale bank van Italië.

Panetta noemt bitcoin niet specifiek, maar heeft het over ‘tokens met een excessieve ecologische voetafdruk’. De beste man deed de uitspraken tijdens een evenement van de London Business School.

Denk je nu: wat een onzin, dat minen is super interessant? Dan hebben we een aantal Focus edities om te lezen.

Rondje langs de velden

Tijd voor een uitstapje. We gaan in vogelvlucht langs ander nieuws en laten de EU even voor wat het is.

Nieuwe hardware

Ledger komt met een nieuwe hardware wallet. Ledger Stax is het nieuwste lid van de familie.

De recente onrust in de markt zorgde voor een recordverkoop bij de hardwarefabrikant. En nu komt er dus een nieuwe manier bij om je bitcoin op te slaan.

Ik gebruik zelf geen Ledger apparaten, maar het is een van de populairste merken in de industrie. Ledger Stax moet in het eerste kwartaal van 2023 al uitkomen.

Africa Bitcoin Conference

In het Ghanese Accra vond een grote bitcoin conferentie plaats. Op het programma stond met name de rol die bitcoin kan spelen op het continent. Een opvallende aanwezige was Jack Dorsey. De voormalig CEO van Twitter is de laatste jaren publiekelijk bezig met bitcoin. Hij ziet voor landen in Afrika een grote kans met bitcoin.

Een aantal opmerkelijke nieuwtjes vanaf de conferentie:

Dag 1 lijkt nog vermist, maar voor dag 2 & 3 heeft de conferentie video’s online gezet. Die kun je hier en hier vinden. De video’s duren zo’n 8 uur, dus het is wel aan te raden er doorheen te springen. Maar een bitcoinconferentie is ook prima achtergrondgeluid tijdens het werken of sporten. 🙂

Binance

Binance is druk bezig om hun imago. Het is nog altijd onrustig in de industrie. Volgens een (door Binance ingehuurd) audit door Mazars zijn de klantenfondsen 101% gedekt. De grootste cryptobeurs hoopt met verschillende campagnes extra vertrouwen te winnen. Dit soort cijfers zeggen echter weinig over de situatie waarin een bedrijf zich verkeert.

Kazachstan

Oké, toch nog even iets over belastingen en miners. Wat doe je als je als land ineens aantrekkelijk bent voor een geheel nieuwe industrie? Meer belasting heffen natuurlijk! Dat lijkt het plan in Kazachstan.

Kazachstan is een land met tal van energiebronnen. Niet voor niets is een deel van de bitcoin miners in het land terecht gekomen. Er gelden al extra belastingen voor miners en energie, maar daar komt nu nog een licentiesysteem bovenop.

Overheden kunnen bitcoin niet aanpassen op het niveau van het protocol. Maar de spelregels in de grote boze buitenwereld kunnen wel worden herschreven.

Goldman Sachs

Goldman Sachs kijkt naar extra investeringen in de industrie. Volgens Reuters is de grootbank op koopjesjacht.

Sterker nog: in sommige situaties zit Goldman Sachs al in de fase van het due diligence-onderzoek. En dat is hard nodig. Want iedereen die deze industrie ook maar een beetje volgt weet dat er ook een hoop troep tussen zit.

Niet alleen grote spelers binnen de wereld van bitcoin zijn bezig met overnames. Ook namen als Goldman Sachs kunnen zich nu relatief goedkoop inkopen. Om welke bedrijven het gaat is niet bekend.

Leestip

Om af te sluiten deze week een leestip: De Prijs van Morgen. In het boek gaat schrijver Jeff Booth in op een andere toekomst: een wereld waar technologie zorgt voor overvloed. Maar… daar lijkt wel een ander geldsysteem voor nodig.

Het boek is te verkrijgen bij de uitgever Konsensus Network. En ons aller Arnold werkte mee aan de vertaling.

  • Als je met bitcoin afrekent krijg je 10% korting
  • Gebruik de code st4rnold bij het afrekenen en je krijgt nog eens 10% extra korting

Booth is te horen bij veel verschillende podcasts. De meeste recente bij What Bitcoin Did is een mooi instappunt.

Hodl on,
Robin

Steun Focus met een donatie!

Laat een berichtje achter en kom in ons donatie-dashboard.

BITCOIN FOCUS

Word abonnee van dé bitcoin nieuwsbrief van Nederland.